Google Music: Top40 anno 2008 ?

Google Music: Top40 anno 2008 ?

Al een paar weken geleden kwam ik per ongeluk terecht op de de Google Music Trends pagina. En tot mijn verbazing is er hier nog niets over gezegd :)

Ok op dutchcowboys werd er hier al wel iets over gezegd maar ook daar merkte ik dat er niet daadwerkelijk een discussie op gang kwam.

De top 40 volgens google
Op Google Music Trend zie je wat Google Talk members luisteren, en welke nummers populair zijn. Je kunt vervolgens selecteren op genre en op land (helaas staat Nederland er nog niet tussen).

De informatie wordt dus verzameld via Google Talk members, die wanneer zij hun music player aan hebben staan op een bepaald nummer en ook Google Talk hebben ingeschakeld, automatisch een ‘stem’ geven op het betreffende nummer. Meer op de help-pagina van Music Trends

Op deze manier krijg je natuurlijk dé ultime hitlijsten. Zeker als ze deze Beta gaan uitbouwen tot een volwaardige service vergelijkbaar met LAST FM.

Ik zie voor me.
Selectie op land / weeknummers
aangevuld met een google filter die de classics eruit haalt. Feitelijk krijg je dan dus een directe concurrent voor de gebruikelijk hitlijsten die niet gebasseerd is op verkoop maar op user played music. Kunnen intressante lijstjes worden?

Overigens is ondanks de beperking van deze beta nu al te zien dat de muziekbeleving nogal verschilt. In Engeland kom je veel muziek tegen van Muse terwijl in Canada gewoon Britney Spears in de top3 staat.

Overigens doet Nederland leuk mee op het gebied van Trance!


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Marco, dit is een van die typische producten die in de 70-20-10 regel bij Google worden ontwikkeld. Dit is dus niets meer en niets minder als de 10% hobby van een Google ontwikkelaar die uiteindelijk zijn speelte een label heeft mogen geven.

  Alles wat je doet bij Google (overigens geldt dat voor het gehele web) wordt gelogd in een database. Daarover laat je zoals in dit geval een query lopen en je hebt een statitiek. Even vormgeven en voila. De kunst is, en dat geef jij zelf ook al aan, om er meer een product van te maken. Dit is er wel een met een redelijke potentie. De Nederlansche ;-) top-40 zou er dan wel eens heel anders uit kunnen gaan zien als alleen op basis van cijfers van de Free-recordshop of op basis van welke nummers het meest worden afgedraaid op de radio.

  geplaatst op
 • Die potentie zie ik dus ook absoluut. Enige nadeel is dat GoogleTalk nog een relatief kleine speler is en de hitlijsten die er nu uitrollen ook daadwerkelijk laten zien dat GT vooral gebruikt wordt door een bepaalde groep mensen. Redelijk logische verklaring voor het onbereken van veel mainstream muziek

  geplaatst op
 • Die top 40 is ook al 20 jaar niet meer gebaseerd op verkoop, maar juist om de verkoop te stimuleren. Wat dat betreft is het dus geen concurrent. Het zijn de echte populairste nummers en de showbizz en tv etc. willen daar niet aan. Voorlopig is last.fm voor de hitlijsten overigens door de gebruikersaantallen en verspreiding veel betrouwbaarder (en leuker).

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.