Google lanceert gratis multivariate testomgeving

Google lanceert gratis multivariate testomgeving

Google lanceert binnenkort een Multivariate testomgeving voor landingpages. De tool met de naam Google Website Optimizer is nu nog in beta. Accounts zijn alleen op aanvraag te krijgen.

Op de website staat een illustratieve demo die duidelijk maakt dat daadwerkelijk multivariate analyses mogelijk zijn. De tool stelt de paginabouwer in staat om meerdere varianten van de pagina te testen op conversie. Tevens kan de tool zelfstandig testen op alle mogelijke combinaties die je kan maken met verschillende contentelementen.

Interessant is natuurlijk wat dit zal betekenen voor de overige Multivariate toolleveranciers. Memetrics, Optimost, Offermatica en Kefta zijn allen behoorlijk prijzig. Experimenten boven de € 10K eerder regel dan uitzondering.

De impact op de markt zal mijn inziens vergelijkbaar zijn met die van Google Analytics. De onderkant van de markt zal er bovenop springen en de tool naar volle tevredenheid gebruiken. De bovenkant van de markt zal gebruik blijven maken van de traditionele leveranciers. Geavanceerde klanten kunnen immers toegevoegde waarde halen uit Taguchi algoritmes en conditionele content presentatie. En vanzelfsprekend verwacht ik een doorstroom van de onderkant van de markt naar de bovenkant omdat zo een gratis tool de markt openbreekt.

(Met dank aan Eelco van Kuik)


DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Ik snapte een van de vragen niet helemaal ben ik bang: 'How often can you make changes in your website? (in # of days)'. Ik heb maar 7 geantwoord. Zou het wel graag testen, handig voor mezelf maar ook voor mijn klanten. Afwachten maar.

  geplaatst op
 • Interessant en volgens mij een slimme zet van Google (tenslotte kan dit ook helpen om Addwords meer succesvol te laten zijn?).

  Heeft iemand al een testaccount kunnen bemachtigen? Ik kan uit de screenshots niet opmaken over Google voor de analyse interface ook gebruik maakt van RIA?

  offtopic: Leuk om te zien dat Google gebruik maakt van Acrobat Connect (Macromedia Breeze) voor het doen van de presentatie. Dat heb ik ze nog niet eerder zien doen!

  geplaatst op
 • @waldo

  het lijkt ook erg op flashpaper van macromedia.

  Verder zijn de testaccounts nog niet vrij gegeven en lopen er verscheidene aanvragen voor zover ik weet.

  geplaatst op
 • @Roy. Flashpaper is voor documenten in Flash (a-la read-only PDF), Breeze is voor presentaties . Wellicht gebruiken ze FlashPaper ook, ik had alleen de Breeze presentatie met voiceover gezien (oftewel, gewoon een geconverteerde powerpoint).

  geplaatst op
 • Ik heb meteen nadat Brett Crosby het nieuws bekend maakte op de conferentie een account aangevraagd. Heb echter nog niets ontvangen of van niemand gehoord dat het al is toegekend. De enige die ik heb gesproken behoorde tot de testgroep (en had een lang & dik NDA moeten ondertekenen)

  Mochten personen geinteresseerd zijn in het lezen van een FAQ over multivariate testing, kunnen zij hier meer info vinden:
  FAQ Multivariate testing

  geplaatst op
 • ah, okay dankje ;) ik dacht dat flashpaper hetzelfde kon. Is iig mooi materiaal :)

  geplaatst op
 • grappig om dit te lezen nadat we gisteren nog een discussie hadden over de status en de kosten van multi-variable testen: http://www.marketingfacts.nl/berichten/conversiebijziendheid/#reacties

  geplaatst op
 • Heb nog geen testaccount kunnen bemachtigen maar het ziet er goed uit. Ik sluit me er bij aan dat de tool zich van de onderkant naar de bovenkant van de markt zal verplaatsen. Ik ben benieuwd. Presentatie ziet er goed uit.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.