Emerce Eday had ruime aandacht voor TV in het keynote programma, maar in de parallelsessies kwam het grootste medium ter wereld er bekaaid vanaf. Eén sessie met gedeelde inzet van TNO en Tele2. In een korte 45 minuten konden de twee sprekers Berry Vetjens en Hans Broekhuis hun hosanna verhaal over interactieve TV vertellen. Zonder wederom in definitiekwesties te vervallen, leek het onderwerp toch vooral digitale TV en veel minder interactieve TV. De meest cruciale vraag die bij mij (en bij moderator Peter Wiegman) op kwam was toch wel: en hoe zit het met het bereik?
TNO
Het verhaal van Berry was leuk en leek mij vooral gericht om te melden dat de BVA nu ook aan broadband advertising wil gaan doen. Voor de gemiddelde webgebruiker mag het toch geen verrassing heten dat community tv belangrijk wordt en dat er goede voorbeelden van interactieve reclames bestaan (vooral in de VS en het VK). Berry moet echter nog wel in het buitenland kijken, want welke adverteerder gaat een interactieve TV-campagne ontwikkelen voor de 100.000 Tele2-abonnees? Om over de aantallen van de concurrentie nog maar te zwijgen.
Tele2
Neerlands first mover in de interactieve TV mocht van haar case met Grolsch kond doen. Grolsch Music kwam hier al eerder aan bod. Daar was weinig nieuws over, hoewel de demonstratie wel liet zien, dat de grens tussen internet en TV bij deze kanalen compleet verdwenen is. Broekhuis had zijn ontwikkelafdeling de opdracht gegeven om nog twee potentiële adverterdeerskanalen te ontwikkelen: D-reizen en Nuon. De koppeling van D-reizen met RTL-travel was grappig (gezien de huidige sponsor). Het wierp vooral de vraag op in hoeverre producenten van programma’s (in dit voorbeeld RTL) bereid zijn om mensen weg te laten sluizen uit hun programma, ook al is het naar het boeken van een reis. Overigens wil Tele2 zijn functie als kassier wel voor kleine bedragen voor derden uitvoeren, maar niet voor grote bedragen als bij reizen. Iets wat mij het (her)onderzoeken waard lijkt, niemand kan immers de klant zo goed identificeren als Tele2, zoals Broekhuis zelf meerdere malen aangaf. Het probeersel met Nuon was imho vooral een website op TV, waar niets mis mee hoeft te zijn, als het mensen weet te bereiken die anders niet bij de website van Nuon komen.
Dan is het hoge woord er ook meteen uit: bereik. Adverteerders op TV kopen zelfs bij verticale zenders minimaal 10.000-en kijkers in. Met 100.000 triple play klanten is Tele2 weliswaar de grootste in Nederland, maar dat is wel erg relatief. Hoeveel van deze klanten kijken digitale TV? Hoeveel interacteren er? Dat zijn natuurlijk de vragen waarop geen antwoord gegeven zal worden. Maar het feit dat de komende maanden een bombardement van telefoontjes rond etenstijd vanuit Tele2 zal komen geeft het antwoord impliciet: veel te weinig. Rest mij nog één vraag, die ik ook al eerder stelde, wat nu als Mine, wel de lucht in schiet. Zijn al die advertentiedeals dan exclusief (genoeg)? Wil Grolsch zijn content niet bij zo veel mogelijk klanten in huis hebben? Zullen ze het niet 1 op 1 doorsluizen naar andere carriers die ook “interactief” zijn?