Een oplettende lezer stuurde ons het volgende bericht:
In de media is de afgelopen maanden veel bericht over de ‘Pimp je pinpas’ actie van de Postbank, waarbij klanten hun eigen Postbank pas kunnen ontwerpen. Na het succes van de gepersonaliseerde pas, zijn ook SNS en Visa hiermee gestart.
Maar als deze bedrijven hadden opgelet hadden we dit idee 10 jaar geleden al kunnen uitvoeren. In 1997 is exact dit concept namelijk al gepubliceerd in het onder marketeers toch niet onbekende boek “Enterprise One-to-One” van Don Peppers en Martha Rogers.
In de Nederlandstalige editie schrijven zij letterlijk over creditcards:
“Dus waarom verkoopt u uw creditcard niet als een pronkkaart? Er is tegenwoordig al een bank die zijn klanten een ontwerp van een beroemd kunstenaar laat kiezen. Maar waarom laat u uw klanten niet uit honderden, zelfs duizenden logo’s, ontwerpen en kleuren kiezen? Tot slot kunt u misschien nog een diskette aan de klant verkopen waarmee ze thuis op de pc haar eigen, uniek creditcard kan ontwerpen die dan voor haar alleen gemaakt zou gaan worden.”
(Enterprise One-to-One, hoofdstuk 8, pagina 159-160, 2e druk, Nederlandse uitgave)
Komt dit bekend voor? De technologie van het online ontwerpen is sinds de publicatie van Peppers & Rogers een nieuw element, maar het concept is exact datgene dat de Postbank nu doet.
Of het om een creditcard gaat of om een bankpas maakt in dit opzicht niet zo veel uit. In beide gevallen gaat het om een persoonlijk betaalmiddel, dat vaak wordt gebruikt en een groot functioneel belang heeft voor de eigenaar. Door het ontwerp te personaliseren komt daar een emotionele functie bij (zelfexpressie).
De technologie is in de afgelopen 9 jaar sterk geëvolueerd, waardoor het online ontwerpen van een gepersonaliseerde pas mogelijk is geworden. Het spreekt voor zich dat de kosten voor de bank daardoor lager uitvallen. De haalbaarheid van dit concept gericht op de massa is daardoor groter geworden.
Desalniettemin is het vreemd dat geen enkele bank of creditcard maatschappij deze service eerder heeft aangeboden. Al was het maar voor hun high value klanten. Klanten waarbij men in de relatie wil investeren en desnoods als bank de kosten voor een diskette voor rekening had kunnen nemen.
Toegegeven, de Postbank is wel de eerste Nederlandse bank die het concept heeft opgepakt. In die zin zijn zij meer vernieuwend dan de concurrentie. Maar het blijft vreemd dat de bankpas met eigen afbeelding bijna 10 jaar op zich heeft laten wachten.
En dat er in alle berichtgeving rond dit ‘nieuwe’ idee, inclusief de prijzenregen voor de Postbank, nergens aandacht is geschonken aan de echte bedenkers. Enterprise One-to-One is immers niet een of andere obscure, onbekende uitgave, maar een van de best verkochte marketingboeken aller tijden.
Met dank aan Marco Dekkers voor het bericht.