Flickr voor marketeers

5 juni 2006, 22:25

Flickr voor marketeersEen fenomenale hoeveelheid foto’s, overzichtelijk geordend door trefwoorden (tags) en samengebracht in groepen. Voeg een vleugje community-building (zie ook de Flickr Events in Nederland) en vrienden-connecties toe en je hebt een van de grootste succesverhalen van Web 2.0, Flickr. Een indrukwekkend model, dat door Luke Wroblewski (van Yahoo!, eigenaar van Flickr) recentelijk overzichtelijk werd uitgewerkt.

Na ‘Hyves voor marketeers’, nu ideeën voor het gebruik van Flickr door marketeers:

1. Adverteren

Contextueel adverteren in Flickr kenden we al even (zie bijvoorbeeld). Daarnaast lanceerde Nikon de Stunning Gallery campagne, een redelijk agressieve, doch goed ontvangen campagne die een banner toont op de frontpage, speciale Nikon foto pagina’s aanmaakt en Nikon logo’s laat zien naast foto’s die met een Nikon camera zijn gemaakt. Mits relevant en goed doordacht een prima manier om je merk te vermarkten. Maar het kan creatiever!

2. In-foto advertising

In Flickr is het mogelijk delen van een foto te linken en te laten verwijzen naar externe sites. Het kost je een paar middagen, maar dan heb je ook al je 74.000 Mac-foto’s verwijzend naar je corporate site 😉

3. Productfotografie

Of het nu spam is, of zorgvuldige productfotografie; je product vanuit alle hoeken fotograferen en op Flickr zetten, in de hoop dat in ieder geval iemand het ziet, kan altijd nog.

4. Integratie van Flickr images

Heineken gebruikte voor haar award-winnende Heineken tapvat campagne Google Image Search om gepersonaliseerde ansichtkaarten te maken. Dat kunnen we natuurlijk net zo goed (en beter) met Flickr.

Daarnaast biedt de Flickr API oneindig veel nieuwe andere mogelijkheden.

5. Event-support

Flickr biedt uitgebreide mogelijkheden om voor je event bezoekers bij je event te betrekken en om achteraf verslag te doen. Twee voorbeelden:

Vooraf: In voorbereiding op The Future Marketing Summit in New York werd een Flickr Pool opgezet om in aanloop naar het event iedereen de gelegenheid te geven zijn/haar visie op de toekomst van marketing te ventileren. Met een geweldig resultaat.

Achteraf: Het Bloggers in Amsterdam project leverde een enorme hoeveelheid foto’s op.

6. Trendwatching

Het is makkelijk aan de tags te zien wat de populaire onderwerpen zijn. Daarnaast is met wat creatief Flickr-en vaak erg goed inzichtelijk maken wat bepaalde groepen consumenten interessant en aardig vinden of wat bepaalde stijlen zijn in een stad. Tenslotte zijn er natuurlijk de Trendwatching groups, die vaak echter zo algemeen zijn dat ze wat minder relevant zijn.

7. Brandwatching

Het meest ultieme dat met je merk kan gebeuren is dat mensen het als onderdeel van hun leven gaan gebruiken, het eigen maken en er zelf dingen mee doen. Marketingfacts schreef een jaar geleden al over de mogelijkheden je merk te monitoren. Een must: monitor je merk op Technorati én Flickr.

8. Consumentenonderzoek

We schreven er al enige tijd geleden over: consumentenonderzoek via Flickr. Zelfde voorbeeld dus maar: Stel je bent werkzaam bij een levensmiddelenproducent, dan is het toch fantastisch om in de keuken te kijken van de consument. Of mee te gaan naar de markt, de supermarkt of de bakker (N.B. het verschil in aantal foto’s: 30.000 keukens in januari, nu 53.000!)

9. Inspiratie

Buiten alle bovengenoemde voorbeelden is er een veelheid aan geweldige groepen. Neem bijvoorbeeld Subvertising, Marketing over the edge, Marketing and Advertising Photo Pool, Look Up! Billboard!, Creative, Advertisements of PSFK’s Coolhunt. Of zie interessante foto’s van de laatste 7 dagen of van de laatste maand of bekijk een van de magistrale foto’s op het Flickr Blog. Vanzelfsprekend allemaal met RSS feed.

10. Arbeidsmarktcommunicatie

Foto’s geven een mooi beeld van een bedrijfscultuur. Interieur, werknemers, feestjes en kantine. Zo zijn de maaltijden van de Google Campus inmiddels wereldberoemd.

11. Flipping the funnel

Begin een eigen group voor je merk en faciliteer gebruikers om hun favoriete momenten met je merk vast te leggen. Deel desnoods camera’s uit. De Beastie Boys deelden 50 (video) camera’s uit aan fans voor een concertregistratie, dan moeten fotocamera’s geen probleem zijn.

12…. euh … video?

YouTube wordt de ‘Flickr for Video’ genoemd en er wordt druk gediscusseerd over de vraag of Flickr ook video zou moeten aanbieden, zeker na de introductie van Yahoo! Video. Dat zou gelijk weer hele nieuwe mogelijkheden bieden.

Meer ideeën en voorbeelden? Graag!

Polle de Maagt
Independent digital media consultantWebsite

Hello. My name is Polle de Maagt and I am an independent digital / social media consultant based in Ghent, Belgium. I try to change companies to be more about acts and less about ads.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Wouter

  Leuk overzicht. Flickr is echt zo’n site waar je helemaal in kan opgaan en uren op kan blijven surfen.

  Wat betreft Flickr Video, lijkt me geen goed plan. Ik denk dat ze zich 100% moeten concentreren op foto’s, laat alle anderen (en Yahoo zelf) maar bezig zijn met video’s.


  6 juni 2006 om 17:11
  Polle

  Denk dat Flickr Video ook niet zo slim is, maar ik mis op dit moment nog een echt dominante aanbieder van video. YouTube heeft ook geen winning-model naar mijn gevoel.

  @Marco: Ja, had de link inderdaad in mijn lijst staan om in mijn post te verwerken. Thanx! Is zeker erg mooi voorbeeld.


  6 juni 2006 om 20:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!