Nieuwe lente voor de PR-industrie

19 mei 2006, 04:21

Richard Smit had eerder deze week een aardig artikel in Het Financieele Dagblad (via Michael) over de PR-industrie die een gouden toekomst ziet opdoemen door de opmars van weblogs, sociale netwerken, burgerjournalistiek en consumentenreviews op internet. Richard Edelman en Harold Burson (85), twee topmannen van internationale pr-netwerken, over de nieuwe consumentenrevolutie:

(…) Vraag is waarom PR, ondanks het veranderende medialandschap, de reclame nog altijd niet inhaalt. Dat voorspelden marketingauteurs Al en Laura Ries al in The Fall of Advertising and the Rise of PR. ‘Wacht maar’, zegt Edelman. ‘Het is nu aan het gebeuren.’ Het top-down communicatiemodel waarin reclame floreerde gaat immers op zijn kop. Burson gelooft daar niets van. ‘Nonsens’, zegt hij. ‘Ik geloof niet dat reclame groot gevaar loopt. PR speelt bij het lanceren van een product een grote rol, maar om een succes te worden heb je controle over de boodschap en een hoge frequentie nodig. Dat kan pr niet garanderen.’ (…)

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  jeroenmirck

  PR biedt fantastische kansen, maar veel PR-mensen denken inderdaad ten onrechte dat ze maximale controle kunnen houden over de boodschap. Ik krijg ze vaak aan de lijn: PR-medewerkers die me vragen waarom ik hun o zo leuke persbericht grondig heb herschreven – en er ook nog informatie over andere marktpartijen in heb verwerkt.

  (De concurrentie bestaat niet, in veel persberichten. En bijna ieder bedrijf beweert ‘de grootste speler’ te zijn. En dan vindt men het gek dat we die braggadocio niet opschrijven.)


  19 mei 2006 om 05:15
  Diederik

  bovendien is plaatsing uberhaupt niet zeker. blijft toch vaak een gunst van het medium. reclame verdwijnt echt niet van het toneel.


  19 mei 2006 om 11:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!