Het M-woord
Op de computers van verscheidene Amerikaanse schooldistricten, bestaat het M-woord. Dit keer geen zedelijkheidscensuur van de preutsheidsbrigade op het woord masturbatie, of censuur van de softwarepolitie op het woord Microsoft, maar een actie van de schoolbestuurders op MySpace.
Deze ontmoetingsplaats wordt als controversieel ervaren voor leerlingen en leraren door schoolbestuurders, o.a. in Texas. Zodra het woord MySpace op een site of een blog verschijnt, wordt de site of blog geregistreerd en bij een volgende opvraging eruit gefilterd. Sommige blogs ontwijken intussen het filter met woordomkeringen of het gebruik van diakritische tekens: moc.ecapSyM, MySp@ce en M/y/S/p/a/c/e/ . /c/o/m/; ook wordt MySpace als illustratie meegestuurd, dit om het filter te ontwijken.
Lees het nieuwe blog over leren en internet van de blogfanatiekeling Andy Carvin. Het nieuwe blog is “to guide educators through the ins and outs of what’s often referred to as “Web 2.0,” including blogging, podcasting, vlogging, RSS, social software and community networks”.
Voor meer informatie.
ietwat off topic mogelijk, maar toch…
Op de wonderbaarlijke chat van Joghem Niemantsverdriet (www.nobodyhere.com) komen veel Amerikaanse scholieren. Toen ik informeerde hoe ze in hemelsnaam op de site van deze Rotterdamse kunstenaar terecht kwamen was het antwoord: ‘Bijna alles is ontoegankelijk. De docenten geloven niet in het net en we kunnen er nauwelijks op.’
Zoals ik al eerder heb gezegd hier: god, wat ben ik blij dat ik niet in de VS van A woon.