Zet Google+ in als online advertentie

2 augustus 2013, 05:06

Zolang nog niet heel Nederland aan het plussen is geslagen kan men Google+ het beste inzetten als advertentieruimte. Toch?

Jaap Jacobs berichtte eerder in een blog dat we zo langzamerhand toch echt aan Google+ moeten geloven. Zeker omdat “vanaf 2016 meer content wordt geplust (+1), dan dat er op Facebook wordt gedeeld“, aldus SearchMetrics. Zover is het echter nog niet. Maar hoe kunnen bedrijven dit ‘onbekende’ sociale platform nu het beste inpassen in hun marketingactiviteiten? Mijn tip: zet het vooralsnog in als advertentie.

Deze gastbijdrage is geschreven door Piet Penninx. Piet Penninx is online marketeer bij ReplaceDirect en is inmiddels gespecialiseerd in SEO en het schrijven van ontzettend hilarische teksten.

Aangezien verreweg de meeste social media gebruikers zich op Facebook bevinden gaat daar ook de meeste aandacht naar uit. Logisch, zou je zeggen. Toch wordt het de hoogste tijd dat de marketingafdeling ook eens serieus naar Google+ gaat kijken. Waarom? Omdat dit medium steeds vaker gepusht wordt door Google, waardoor het ook steeds vaker opduikt in de zoekresultaten. Voor de gretige marketeers staat in dit artikel beschreven hoe je Google+ in kan zetten als online advertentie.

Bruikbare tips

1. Verified Google+ Account

Momenteel zijn er twee typen pagina’s op Google zichtbaar voor één bedrijf. Enerzijds zijn er pagina’s met een bedrijfsvermeldingen met scores en recensies, anderzijds zijn er lokale Google+ pagina’s met sociale functies. Geverifieerde lokale Google+ pagina’s beschikken over de functies van beide pagina’s. De eerste stap die bedrijven daarom dienen te zetten is het aanmaken een verified Google+ account. Wanneer een bedrijfseigenaar een lokale Google+ pagina verifieert, wordt een eventuele bestaande vermelding voor het bedrijf samengevoegd met de lokale Google+ pagina om één pagina te maken. Hierop wordt dan een vinkje weergegeven die aangeeft dat de pagina is geverifieerd.

Kijk hier voor meer informatie over het verifiëren van een Google+ account.

2. Verander de brandname in het account

Zoals het voorbeeld van Vliegwinkel.nl laat zien wordt het Google+ account met enige regelmaat in de snippet van een advertenties geplaatst. Hierdoor groeit de advertentieruimte waardoor er meer exposure komt. Door de brandname te veranderen in een USP kan er een extra voordeel worden gecommuniceerd, waarmee een merk zich beter kan onderscheiden van de concurrentie.

Het negatieve effect van deze toepassing is dat de extra ruimte die gecreëerd wordt direct naar het Google+ account linkt en niet naar de advertentie. Gelukkig is de tekst discreet neergezet waarmee de kans klein is dat de internetgebruiker ook daadwerkelijk op de Google+ link klikt in plaats van op de advertentie. Het advies is om dit te blijven monitoren zodat er op tijd ingegrepen kan worden.

3. Zet een link naar de website in het laatst geplaatste bericht

Het is verstandig om een link naar de website te vermelden in het laatst geplaatste Google+ bericht (zie voorbeeld ReplaceDirect.nl). Door een link te plaatsen krijg je direct bezoekers op de gewenste pagina van je website in plaats van naar de social pagina. Probeer je hier wel te houden aan de 155 tekens anders kan de link er vreemd uit gaan zien.

4. Blijven monitoren

Plaats een variabele link in het laatste bericht om erachter te komen hoeveel bezoekers er via het Google+ account de website bezoeken.

Wanneer iemand op je “google plus bericht advertentie” klikt zal Google Analytics dit gewoonlijk meten als direct verkeer. Omdat je waarschijnlijk wel wil weten hoeveel bezoekers hier nu uit voor komen is het slim om de gebruikte link te voorzien van url parameters. Bijvoorbeeld:

http://www.replacedirect.nl/category/102077/boormachine-accus.html?utm_source=googleplus&utm_medium=social&utm_campaign=googleplus-reviews

Social media blijven uiteraard sociale media maar zolang nog niet heel Nederland aan het plussen is geslagen kan men Google+ het beste inzetten als advertentieruimte. Toch?

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Marketingfacts. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet of mail naar de redactie.

Categorie
Tags

17 Reacties

    Willem Maatman

    Nog een tip: laat een virtuele Google 360° tour maken zodat je nog meer opvalt in de zoekresultaten met ‘Binnenkijken’.

    Meer info http://www.bedrijfsfotos-nederland.nl of http://www.active-vision.nl


    2 augustus 2013 om 08:24
    Billy Pearson

    Om alle berichten vanuit Google+ met een link naar je website te kunnen filteren (dus ook de links die je niet plaats) kan je met een geavanceerde filter dat verkeer afvangen.

    Veld A -> A extraheren | verwijzing | (.*)plus.url.google.(.*)

    Uitvoeren naar -> Samenstellen | Campagnebron | Google+


    2 augustus 2013 om 13:04
    Reinier

    Full disclosure svp redactie, dan blijft het duidelijk. Is dit een advertorial van Google direct of indirect? Ik zie geen auteursnaam?


    2 augustus 2013 om 13:10
    DannyOosterveer

    @Reinier,

    Volgens mij staat er redelijk duidelijk bovenin het artikel dat het een gastblog is van Piet. Google is hier niet bij betrokken. Ik denk ook niet dat als je het Google vraagt dat ze zouden willen dat je Google+ zo inzet.


    2 augustus 2013 om 20:40
    Reinier

    @Danny, je hebt gelijk, komt door generieke signature. Ik begin altijd bij de conclusie 😉

    Ik denk persoonlijk dat Google blij is (en anders mag zijn) met welke exposure dan ook rondom Google+ hier in NL 😉


    3 augustus 2013 om 11:22
    punkey

    “zolang nog niet heel Nederland aan het plussen is geslagen kan men Google+ het beste inzetten als advertentieruimte.” En waar ligt dan het kantelpunt? Wanneer stop je met het inzetten van G+ als advertentieruimte? Bij welk % Nederlanders?


    3 augustus 2013 om 20:46
    Felix Lepoutre

    Goed gebruik van circles is ook belangrijk als page!


    7 november 2013 om 16:58
    Johna616

    Once I initially commented I clicked the Notify me when new feedback are added checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any way you possibly can remove me from that service? Thanks! cfdckkfgeddk


    8 april 2017 om 13:30
    Smithk145

    Hi. Only wanted to ask a quick issue. Now i am fbddcbedcddekcdd


    8 april 2017 om 13:31
    Johng996

    I’m pleased that I seen this website, precisely the proper information that I was trying to find! bdggdbebedkb


    8 april 2017 om 13:31
    Johnk685

    It’s a mammoth playground built of mountains, hills, lakes, edgekkkekdea


    8 april 2017 om 13:32
    Smitha750

    I think you have remarked some very interesting points , appreciate it for the post. bkfdfgdbaedkdfdg


    8 april 2017 om 13:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!