Yahoo! en Google bouwen software voor mobiele telefoons

7 januari 2006, 08:25

Zowel Yahoo! als Google zijn druk in de weer met het bouwen van software voor mobiele telefoons. Yahoo! richt zich daarbij vooral op Nokia gebruikers, terwijl Google met Motorola het bed in duikt.

Yahoo!‘s Go Mobile is zojuist gelanceerd in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Engeland en de USA. Het programma zorgt voor een naadloze synchronisatie van al je e-mails, adressen, foto’s en nog veel meer tussen je PC, mobiel en televisie.

Op Google’s cross platform webinterface moeten we nog eventjes wachten.

Carl Mangold
Video Advertising & Content Producer bij Carl Mangold

Carl Mangold produceert video advertising en -content voor online marketing, van concept tot en met oplevering. Én realiseert en optimaliseert het bereik ervan, op basis van in overleg gedefinieerde KPI's. “People around the world are now watching 1.000.000.000 hours of Youtube’s incredible content every single day!” (Cristos Goodrow, Youtube) “We move towards a world where video is at the heart of all our services” (Mark Zuckerberg, 27 juli 2016) “Video is where all of media is headed right now. There is no more valuable piece of property or entity then video in the world of media at all.” (Casey Neistat, 6 sept. 2016)

Categorie
Tags

5 Reacties

  media

  En wat doet Microsoft of hou je dat niet meer bij Carl?

  Ik loop natuurlijk weer achter op de geruchtenstroom vanuit Las Vegas waar deze week CES plaatsvind maar het blijkt dat Microsoft samen met Philips en Skype komt met internettelefonie (bron: NRC).

  Nog een ander gerucht is dat niemand minder dan Bill Clinton de nieuwe CEO zou worden bij Microsoft (via: Fred Zelders).


  7 januari 2006 om 09:00
  mangold

  Microsoft gaat dat ongetwijfeld weer allemaal namaken. In een versie die alleen op hún platformen werkt, en allerlei interessante nieuwe features voor virusbakkers bevat.


  7 januari 2006 om 09:48
  Royk

  Key issue is dat Yahoo hier feitelijk kiest voor een aanpak om zaken aan elkaar te koppelen en te beheren op een manier waar geen browser aan te pas komt. Dat doen ze via hun Dashboard (van het onlangs overgenomen Konfabulator, vergelijkbaar met Apple Dashboard en de voorloper daarvan op het oude OS). Yahoo omzeilt daarmee dus een slag op het terrein waar Microsoft 90% marktaandeel heeft: de browser. Dat is best een verfrissende insteek.

  Aardig is dat je met widgets dus op een technologisch simpele manier een interface kunt maken voor één specifieke applicatie die dan draait binnen een technische laag zoals Dashboard. Een gerichte interface betekent minder schermruimte en dus makkelijker te porten naar mobiele apparaten die doorgaans minder ruimte hebben. Zou het Yahoo dan eindelijk lukken om die enorme berg online diensten die ze bieden, waarvan een aantal al vele jaren (calender, groups, finance) te integreren?

  Google heeft op dat vlak klaarblijkelijk een andere insteek: veel platformspecifieke oplossingen waar de browser in meer of mindere mate een rol in speelt. Google zet ook hard in op toolbars en de distributie van alternatieve producten aan IE om dat marktaandeel omlaag te krijgen. Nu weer Google Pack en het is een kwestie van tijd totdat er een Google Pack Professional komt (met Open Office en iets van groupware, gecombineerd met Gmail of zo).

  Overigens zeg jij dat Google en Moto een deal hebben. Behalve een berg meldingen op weblogs die spreken van ‘geruchten’ is er nergens een echt harde melding van. Of zie ik die ergens over het hoofd?


  7 januari 2006 om 13:19
  Roy

  Carl: ze hebben het over een platform onafhankelijke suit en Nokia series 60 als start platform. Zou dus goed java kunnen zijn, maar mogelijk ook Python. Python wordt zowel door Google als Yahoo intens gebruikt … Nederlandse roots overigens. Google maakte 23 december nog bekend de Nederlandse bedenker van Python (Guido van Rossum) in dienst te hebben genomen.

  Individuele widgets worden gemaakt in HTML met vooral wat javascript. Javascript kan voor de nodige telefoons nog wel problemen opleveren, maar dat zal ook wel hard beter worden nu AJAX-technologie zo lekker gehyped wordt.


  7 januari 2006 om 19:59
  Roy

  @Carl

  Over de Google-Moto deal: het blijkt een deal tussen Google Europe en Moto. Het is geen heftige samenwerking, maar uitsluitend een overeenkomst die erop neerkomt dat Moto een shortcut naar de Google.com op de telefoon gaat toevoegen. That’s it … veel minder heavy dan de Nokia-Yahoo deal.


  7 januari 2006 om 23:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!