Wiki zoekmachine gelanceerd

22 februari 2006, 08:15

De kracht van wikis is groot, omdat de informatie die ze bevatten enorm is. Het was dan ook wachten op een zoekmachine die in wikis zoekt. Nu is er dan eindelijk één: Qwika. De zoekmachine omvat wikis in verschillende talen en vertaalt de niet-Engelse resultaten onmiddellijk naar het Engels. De resultaten omvatten vooralsnog alleen hits uit Wikipedia, maar zelfs nu is het al een krachtig middel om informatie te vinden.

Peter Garama volgt aan de Universiteit van Tilburg de masteropleiding Bedrijfscommunicatie en Digitale Media. Daarvoor heeft hij aan Avans Hogeschool te Breda bedrijfskundige informatica gestudeerd. Hij verdiept zich sinds een aantal jaren in interactieve media. Naast zijn studie neemt Peter deel aan het bestuur van Generation Next, een vereniging voor studenten en young professionals die zich vanuit hun studie en/of werk actief bezig houden met interactieve media.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Anders

    De kracht van wikis is groot, omdat de informatie die ze bevatten enorm is

    Persoonlijk ken ik maar 1 wiki die enorm veel informatie bevat en dat is (inderdaad) Wikipedia. De rest stelt doorgaans nog niet veel voor.

    Waarom je bovendien speciaal in wiki’s zou zoeken is me een raadsel. Als ik informatie zoek, maakt het me doorgaans niks uit waar het vandaan komt. Van websites, weblogs, wiki’s, van m’n schoonmoeder: als ik de informatie maar krijg. Enig argument voor bepaalde bronnen is wellicht dat ze betrouwbaar(der) zijn, maar wiki’s zijn niet betrouwbaarder of onbetrouwbaarder dan andere bronnen.

    Neemt allemaal niet weg dat Qwiki een aardige zoekmachine is als je in Wikipedia wilt zoeken.


    22 februari 2006 om 10:31
    pgarama

    Anders, Wikipedia is inderdaad de grootste wiki. Dat er geen andere waardevolle wiki’s bestaan is een mening, absoluut geen feit. Zo gebruiken gebruikersgroepen omtrent operating systems, programmeertalen, etc. meer en meer wiki’s en die data kan ook erg waardevol zijn. Ook universiteiten en andere ‘kennisinstellingen’ gebruiken steeds vaker wiki’s om kennis te delen.

    Het voordeel ten opzichte van een ‘gewone’ zoekmachine is dat de resultaten altijd informatief zijn. Bijvoorbeeld Google wil vaak weblogs in zijn resultaten geven waarin persoonlijke verhalen of meningen staan, of websites van puur commerciele aard of andere irrelevante resultaten. Als je dus feiten wilt hebben dan kan je gebruik maken van Qwika. Alhoewel… de betrouwbaarheid van wiki’s is vaak ter discussie gesteld de laatste maanden.


    22 februari 2006 om 10:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!