Wearable computing: de start van onze YOUniverse

Time to change time

Wearable computing: de start van onze YOUniverse

Deze maand werd bekend dat Apple en Intel samenwerken aan een nieuw device. Het gaat om de iWatch, een slim horloge dat via Bluetooth als verlengstuk van de iPhone opereert. Zes jaar na de complete makeover van de smartphone is het nu dus “time to change time”.

Deze blogpost heb ik samen geschreven met collega Jaap Bloem.

Die slogan heeft een veel grotere reikwijdte dan het klokje om de pols, want met wearable computing, micro- en nanosensoren zetten we nu echt de tijd een paar stappen vooruit. Via digitale netwerken die op en onder onze huid kruipen, evolueert de mens door en gaan we in de volgende versnelling. Technologie kent geen weg terug, alleen maar een fastforward vlucht naar voren.

Als alles goed gaat, wacht ons een mooie toekomst. Technologie zal niet langer als een klein kind staan te jengelen en ons de kop gek zeuren. Daarvoor in de plaats komt een zinvolle YOUniverse, waar cyberspace en meatspace elkaar begrijpen, helpen en versterken. Calm technology, augmented humanity, slowtech, enz. worden de nieuwe norm. En dat gaat vele malen sneller dan u denkt.

De slag om onze pols

We hoeven geen slag meer om de arm te houden: de slag om de pols is begonnen en de tijd van conceptdesign voorbij. Gene Munster van Piper Jaffray ziet nog dit decennium de smartphone van het toneel verdwijnen. Helaas is zijn toepassingsscenario nog conservatief geworteld in wat we vandaag gewend zijn:

Wearable computers could eventually replace the iPhone and smartphones in general. Technology could progress to a point where consumers have a tablet plus wearable computers, like watches or glasses, that enable simple things like voice calls, texting, quick searches, navigation, etc. through voice control.

Eind januari meldde Business Insider dat ook Google bezig is met een smartwatch die de gebruiker helpt om zijn weg te vinden, en tevens productinformatie en e-mailberichten toont. De zoekgigant zou al een patent hebben op het bijbehorende flipup-scherm.

Een bekend succesverhaal is de financiering van de Pebble-smartwatch door het crowdfunding-platform KickStarter. Voor de Pebble werd ruim 10,2 miljoen dollar opgehaald bij bijna 70.000 mensen. Op 23 januari kregen de eerste investeerders hun horloge toegestuurd. Het ding communiceert via Bluetooth met Android- en iOS-toestellen, en toont e-mail, smsjes en Facebook-berichten op een energiezuinig LCD-schermpje. Pas na een volle week hoeft het slimme klokje weer aan de lader.

Natuurlijk kunnen op de Pebble ook apps worden geïnstalleerd. Standaard is er een applicatie die 25.000 golfbanen kent en een fiets-app die snelheid en afstand meet. Wederom wat teleurstellend: geen geweldige doorbraken wat toepassing betreft. Laten we daarom eens kijken wat in het oog springende beloften zijn.

Wearable computing breekt nu door

In een paar jaar tijd heeft de iPad de traditionele pc van zijn voetstuk gestoten. Maar tablets en slates zijn niet zomaar ontstaan. Aan hun ontwikkeling werd al decennialang gewerkt, de technologie was echter nooit rijp om ze goed te kunnen realiseren. Ineens is dat dan wel het geval.

Onze smartphone lijkt hetzelfde lot beschoren als de pc. Ook nu komt er een forse dosis 'creatieve destructie' om de hoek kijken, want wearable computing wordt de nieuwe trend. Voorbeelden zijn Project Glass van Google, het Pebble-horloge, maar ook activity trackers als de Nike+ Fuelband, de Fitbit en de app Moves. We krijgen zelfs biometrische sensoren zoals MC10’s biostamp, een elektronische tattoo. En dan wordt het echt leuk.

De hele trend van miniaturisering en intimisering van digitale technologie is al lang aan de gang. Eerst namen mainframecomputers complete kamers in beslag. Vervolgens namen pc, toetsenbord en muis pontificaal bezit van ons bureau, om daarna als laptop op schoot te belanden en uiteindelijk als smartphone in onze hand.

Onze digitale 'YOUniverse'

Straks dragen we de digitale technologie niet meer op, maar ook ónder onze huid en krijgt ze een prominente functie in hersenen en zenuwstelsel. Mens en technologie gaan een symbiotische, bionische relatie aan, die direct onze evolutie direct aanstuurt. Nu al worden de mogelijkheden onderzocht om ons DNA te gebruiken voor de opslag van audio, documenten, foto’s, noem maar op. Dat meldde het tijdschrift Nature eind januari, 60 jaar na het fameuze dubbele helix-paper van Watson en Crick.

Samen vormen deze ontwikkelingen een fijnmazig netwerk waar we 24 uur per dag midden in zitten. Dat kunnen we niet letterlijk genoeg nemen. Digitale technologie wordt met recht een tweede natuur: cyberspace en meatspace zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tegelijkertijd zijn er aanpalende ontwikkelingen: het bedrijf Common Crawl werkt bijvoorbeeld aan een gratis kopie van het complete internet voor iedereen: wekelijks wordt ons personal internet geüpdatet, zoals de kaarten van onze GPS.

Denk even mee: digitale technologie in onze hand, om de pols, en in en onder onze huid. Het betekent dat wij allemaal straks integraal deel uitmaken van het fysiek-digitale universum. Zo, met al die dwarsverbanden, focale verschillen en in- en uitzoommogelijkheden, zit het universum zelf in elkaar, van molecuul tot sterrenstelsel. Het voor ons relevante deel daarvan mogen we nu dus microscopisch, telescopisch en macrosopisch ook daadwerkelijk aan den lijve gaan ondervinden. In producten om ons heen, het Internet of Things, en dat gaat nu ook op allerlei manieren op- en onderhuids.

Een van de mogelijke vergezichten is dat als alle data wordt geanalyseerd en geïnterpreteerd, de behoeften en intenties van individuen kunnen worden doorgrond. Daar zitten fundamentele ethische bezwaren aan, omdat dit ons wezen raakt. Maar mits goed gebruikt kan digitale technologie ons dus voortreffelijk bedienen en versterken. Calm technology, augmented humanity en slowtech betekenen dat 21ste-eeuwse technologie de mens helpt in plaats van als een klein kind voortdurend te storen en alle aandacht op te eisen, zodat we er hoorndol van worden.

Wearables, micro- en nanosensoren zijn de start, en een integrale YOUniverse is het doel.

Bronnen


DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Kleine correctie @kniesoor : de iWatch bestaat idd al; kans dat het Apple-ding iTime zal gaan heten; de geruchten hierover stammen uit de laatste dagen van 2012 > http://www.firstpost.com/tech/itime-on-the-way-apple-to-launch-a-smart-watch-571389.html

  geplaatst op
 • Ik heb vanmorgen op de radio nog een fragment gehoord over ontwikkelingssteun van de EU voor Grafeen (Graphene). Ik denk dat als deze technologie op grotere schaal beschikbaar wordt er tal van nieuwe ontwikkelingen en producten (her)ontworpen zullen worden. Het lijkt me erg gaaf om computers op tatoeage formaat te zien verschijnen.

  geplaatst op
 • Inderdaad, B. van Iersel, daar gaat ons hartje zeker sneller van kloppen! MIT Tech Review schreef en ook al over [MET VIDEO] > http://www.technologyreview.com/view/510451/with-graphene-a-smart-snap-bracelet/

  geplaatst op
 • In Moskou zit een stel lui al een tijd te broeden op een Windows Wrist Watch > http://www.wp7connect.com/2012/12/21/gnomio-windows-phone-watch-cancelled/

  Misschien komt het er nu van > http://bonjourlife.com/gnomio-smart-watch-for-windows-phone/

  geplaatst op
 • Polshorloge komt weer helemaal terug als extensie van de smartphone. Als Datamation het zegt en 5 goede redenen weet te geven > . . . http://www.datamation.com/mobile-wireless/5-tech-trends-that-will-bring-back-the-wristwatch-1.html

  geplaatst op
 • Nog even over grafeen: het Future and Emerging Technologies (FET) programma heeft het Graphene Flagship-consortium bestaande uit 126 partijen in 17 Europese landen, waaronder Nokia en Airbus, 1 miljard euro gegeven voor de komende 10 jaar > http://www.theregister.co.uk/2013/02/01/nokia_eu_graphene_grant/

  geplaatst op
 • Bloomberg bevestigt Apple-horloge. Zou Apple er ook eerder mee komen dan Google? Dat lijkt voor de positie vh bedrijf nu van groot belang.

  http://mobile.bloomberg.com/news/2013-02-12/apple-said-to-have-team-developing-wristwatch-computer.html

  geplaatst op
 • Ik denk dat de grote populariteit van de iPhone vooral in de beginjaren grotendeels een gevolg is van het feit dat de iPhone een totaal nieuwe inovatie was.

  Dit spreekt dus voor het feit dat Apple (maar ook andere fabrikanten) hun best zullen doen om als eerste een dergelijk device op de markt te brengen. Wie de eerste wordt, is afwachten.

  Ik ben zelf overigens meer een fan van producten die 'flawless' (zonder kinderziektes), maar iets later op de markt verschijnen dan producten die vol bugs op de markt komen (zoals nu met iOS6.1 het geval is). Dus voor mij hoeven ze niet mee te doen met deze race. maarja, wie ben ik....

  geplaatst op
 • "Well, talk about timing. The buzz over Apple's iWatch has been at fever pitch all week. On Feb 21 2013, the US Patent & Trademark Office published a patent application from Apple that reveals an advanced wearable computer in the form of a bracelet that could double as a watch. That's the key, as the bracelet goes far beyond being a wristwatch. Apple states that with a multitouch display, the user "can accomplish a number of different tasks including adjusting the order of a current playlist, or reviewing a list of recent phone calls. A response to a current text message can even be managed given a simple virtual keyboard configuration across the face of the flexible display." Apple also contemplates utilizing a solar panel beneath the display as well as take advantage of kinetic energy. This is one hot little invention and the drum that's been beating very loudly of late calling for an iWatch, appears to be well into development."

  Bron: http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2013/02/talk-about-timing-apples-wristwatch-patent-arrives.html

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.