Videomarketing volgens Rik de Fluiter
“Anything that can be video, will be video”
“Ik denk dat als je op een goede manier online video toepast en mensen kennismaken met je product en het beeld, de beleving van jouw merk goed in die grijze massa krijgen, dat dit heel veel doet voor jouw branding.” In een serie video’s delen ervaren videomarketeers hun eigen inzichten en kennis. In deze aflevering vertelt Rik de Fluiter (MovieBites) hoe hij de toekomst van online video ziet, deelt hij zijn visie en strategie op het gebied van online video en legt zijn ‘IDEAAL’-formule hiervoor uit.
Rik de Fluiter is online video consultant bij Moviebites (onderdeel van TMG). Hij is expert op het vlak van video creatie en het bereik van online video. Hij geeft ook regelmatig colleges, seminars en trainingen op het gebied van online (video) marketing. Moviebites is een ervaren internet filmproductiehuis in Amsterdam.
Branded content
Een belangrijke vorm van videomarketing wordt branded content, volgens Rik: video's vanuit het DNA van een merk die de doelgroep daadwerkelijk verder helpen. Daarbij helpt het dat consumenten liever video consumeren dan tekst. En een beeld zegt meer dan 1.000 woorden en video kan in één minuut 1,4 miljoen woorden vervangen, volgens Forrester. Er komt dan ook een verschuiving van tekst naar video, is Riks verwachting.
IDEAAL
Hoe pak je dan nou aan? Rik heeft een eigen formule ontwikkeld die daarbij helpt, samengevat als IDEAAL:
- Indexeren: zorgen dat de video en website goed geïndexeerd worden.
- Delen: deel je video via alle kanalen die je ter beschikking hebt, zoals ook beurzen, e-mailmarketing en de entree van je kantoor.
- Experimenteren: in Nederland wordt dat nog veel te weinig gedaan.
- Authentiek: under-promise and over-deliver, anders wordt je afgeschoten.
- Als de bliksem: maak het kort, krachtig, kernachtig.
- Levensduur: zorg dat video's ook weer worden verwijderd als ze niet meer passen bij de tijdsgeest.
Is er verschil in de toepassing van videomarketing tussen B2B en B2C? Zakelijke doelgroepen zijn meer op zoek naar inhoud, consumenten meer naar gevoel en emotie. Maar ook bij die laatste categorie zal het steeds meer gaan om wat je als merk kunt toevoegen.
Voordelen van online video
Videomarketing heeft een gunstig effect op clickgedrag, ook in brandingcampagnes, en op de vindbaarheid van je website. En ook niet onbelangrijk: video houdt mensen langer op je website. En in die tijd kun je met video heel goed het beeld van je organisatie overbrengen! Kortom: consumenten én zakelijke doelgroepen willen video, dus geef het ze!
Uiteraard vertelt Rik nog meer, dus kijk vooral de video hierboven! Oh, en mocht je de case van Dollar Shave Club gemist hebben, kijk dan vooral de hilarische video terug hieronder.
Jongens. Deze film duurt meer dan negen minuten en is geschoten middels green-keyen.
Toedeledoki.
@Chris: you’re point being…???
Waarom blijft iedereen die 1.4/1.8 miljoen woorden van Forrester herhalen? Dat is echt een onzinstelling, omdat het een rekensommetje is met een metafoor.
Als 1 minuut video 1.4 miljoen woorden kan vervangen, waarom duurt de verfilming van The Lord of the Rings dan in totaal 9 uur? (De 3 boeken samen bevatten nog geen miljoen woorden.)
Een foto > 1000 woorden.
Video = 24/25/30 frames per seconde
Dus 1 minuut video > 1.4/1.5 of zelfs 1.8 miljoen woorden?
(Ja, ik heb het nagevraagd bij Forrester zelf. Dit is hun ‘bewijsvoering’.)
Cijfers zijn handig om aan te tonen dat iets nuttig en zinvol is, maar als je bewust of onbewust (door bijvoorbeeld niet te checken waar het op gebaseerd is) onzincijfers gaat verkondigen, begeef je je op glad ijs.
(Afijn, dat wilde ik even kwijt 😉 )
@Walter: Heb je de video ook bekeken? Rik zegt er nl. ook gelijk bij “Die video moet je niet willen bekijken met z’n allen” of woorden van die strekking. Kortom: hij haalt die cijfers alleen even aan om er gelijk bij te vermelden wat jij ook doet: het is een theoretisch cijfer.
De laatste serie artikelen over online video zijn, zoals iemand anders al opmerkte, eerder verkapte advertorials dan informatieve blogposts waarin ook kritisch gekeken wordt naar online video.
Ik ben daarom zo langzamerhand erg benieuwd geworden naar de relatie Marketingfacts.nl / Oscar Langerak. Dat gevoel wordt versterkt door de nogal felle reactie van Bram op het comment van Chris, die wellicht wat ongenuanceerd is maar wel begrijpelijk.
Ja, ik zit in dezelfde branche en daardoor is mijn interesse gewekt. Maar ik bekijk dit puur vanuit journalistiek oogpunt. Het constante gehamer op de voordelen van online video roept vraagtekens op. Ikzelf communiceer ook graag de voordelen, maar zou voor een andere stijl hebben wanneer het artikel bestemt is voor een onafhankelijk medium.
In algemene zin ben ik blij dat online video marketing meer onder de aandacht komt en wens Oscar dan ook het allerbeste. We gaan wat dat betreft een mooie tijd tegemoet.
Hoi Ian, ik ben erg benieuwd hoe je erbij komt dat mijn reactie richting Chris fel is. Hij noemt 2 punten, maar vergeet erbij te vermelden wat hij ermee wil zeggen. Mijn reactie was dus bedoeld als uitnodiging aan Chris om z’n comment te verhelderen.
Over de relatie tussen Marketingfacts en Oscar Langerak: je lijkt te insinueren dat er betaald wordt aan Marketingfacts voor de plaatsing van deze posts. Dat is zeker niet het geval, Oscar is gewoon blogger bij ons. En net als veel bloggers bij ons, schrijven ze over hun eigen ervaringen in het vak; in dit geval dus videomarketing.
Tenslotte over de inhoud: jouw commentaar en dat van anderen is genoteerd en ik bespreek dit met Oscar! Dus dank ervoor!
Rik en ik zijn oud-collega’s, dus ik ken dit verhaal – vind ’t een goede zet om ’t daadwerkelijk in een video te gieten!
In reactie op voorgaande reacties:
Ja, deze video is 9 minuten lang en dat sluit niet per sé aan op de A van “Als de bliksem”. Maar die A heeft vnl. betrekking op een bepaalde categorie van online video. Zodra je branded content als dit online zet is ’t logischer om te kiezen voor inhoud boven tijdslimiet. Vanuit marketing-oogpunt is dit ook geen video die je even snel laat zien maar een video die vooral door geïnteresseerden/prospects zal worden bekeken.
Wat is er mis met green keying? Dit is feitelijk een ingekorte versie van Riks presentaties dus ’t gaat me om het verhaal, niet per sé om setting.
Ten slotte; ik begrijp dat je deze video/post als verkapte advertorial kunt zien, maar reacties staan niet voor niets ingeschakeld, toch? Ik denk juist dat ’t goed is als mensen hier (mét gedegen argumentatie) evt. nadelen of mindere punten van online video benoemen zodat er een inhoudelijke discussie kan ontstaan.
Some truly quality posts on this internet site , saved to bookmarks .
Hoi Bram, als ik de indruk heb gegeven dat ik dat insinueerde: mijn excuses. Daar heb ik namelijk geen seconde aan gedacht en heb daarvoor bovendien teveel waardering en respect voor Marketingfacts.nl opgebouwd. Ik gebruikte de term ‘advertorial’ enkel om de stijl van te artikelen te duiden. Nog genuanceerder:
Ik kan me voorstellen dat je als Marketingfacts.nl zijnde bepaalde criteria hanteert om een ingezonden artikel te beoordelen. Een voor de hand liggend criteria lijkt me ‘stijl/toonzetting’. En dat wekte vragen op.
@Kaz: mee eens, en ben ook blij dat die discussie nu op gang komt. Ik zal daar (op een later tijdstip) dan ook graag mijn steentje aan bijdragen.
Nu zou het mooi zijn geweest wanneer je per video kon reageren op deze blog.
Vanuit mijn enthousiasme voor videomarketing en mijn oprechte overtuiging dat video werkt voor vele doeleindes (zoals Rik stelt: Anything that can be video will be video) worden deze artikelen geschreven. Ik schreeuw het bijna letterlijk van de daken. Toch wordt daar in Nederland nog niet massaal gehoor aan gegeven. Dit bepaald dat ik met mijn blogs ietswat té positief overkom over de inzet van online video. Ja, ik benadruk graag de positieve kant. Ik schrijf hier dan ook geen white papers maar mijn persoonlijke mening gevoed door bevindingen en onderzoek van anderen. Mijn excuses dat de blogs neigen naar advertorials. Dit zijn mijn eerste schreden als blogger. Ik hoop dat mijn stijl zich ontwikkelt.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!