Vegetarische Slager verslaat Tony’s Chocolonely – Sustainable Brand Index 2022

31 maart 2022, 06:00

In de perceptie van de consument zijn ook bol.com, IKEA en Google duurzame bedrijven

Nadat Tony’s Chocolonely de afgelopen 4 jaar de leiding nam in de Sustainable Brand Index, wordt De Vegetarische Slager dit jaar door Nederlandse consumenten gezien als het meest duurzame merk. Tony’s Chocoloneley staat vlak achter De Vegetarische Slager op de tweede plaats en energieleverancier Greenchoice eindigt op de derde plaats.

Vorig jaar zat De Vegetarische Slager Tony’s Chocolonely al op de hielen, dit jaar kwam De Vegetarische Slager als algemene winnaar uit de bus. Andere winnaars in verschillende categorieen zijn onder anderen Albert Heijn, Tesla, Auping en CZ. Maar ook bol.com, Google en IKEA. Want het gaat om de “perceptie” van consumenten.

Bol.com is de webwinkel die met dieselbusjes, plasticverpakkingen en gigahoeveelheden karton jouw spulletjes laat langsbrengen (veel duurzamer dan gewone winkels, luister deze podcast maar eens). Google is die dienst die alles van je weet en daarvoor gigantisch veel energieslurpende datacenters nodig heeft en IKEA, dat is die meubelwinkel met artikelen die echt een leven lang mee gaan (vraag maar aan de kringloopwinkels die gestopt zijn met tweedehands IKEA-spulletjes verkopen).

Doel en missie Sustainable Brand Index

Het doel van de Sustainable Brand Index is om de agenda over duurzaamheid te sturen, de waarde van duurzame branding te visualiseren en de kennis over duurzaamheid binnen branding en communicatie te vergroten. De Sustainable Brand Index is naar eigen zeggen het grootste onafhankelijke merkenonderzoek over duurzaamheid in Europa.

Over het onderzoek

Het onderzoek wordt sinds 2011 jaarlijks uitgevoerd. In het onderzoek van 2022 werden in een nationaal representatieve steekproef tussen december 2021 en februari 2022 11.000 Nederlandse consumenten ondervraagd in de leeftijd van 16-75 jaar. In totaal werden 202 merken in 17 sectoren beoordeeld op hun gepercipieerde prestaties ten aanzien van de 17 wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen. Inmiddels zijn meer dan 1500 merken en 35 industrieën geëvalueerd met de hulp van meer dan 69.000 consumenten in 8 landen. Het rapport van dit jaar omvat 35 industrieën en de definitie van duurzaamheid is gebaseerd op de wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Reactie Albert Heijn

Marit van Egmond, ceo Albert Heijn zegt vanmorgen in een door AH uitgestuurd persbericht: “Deze titel is een belangrijke erkenning van consumenten voor onze inspanningen om beter eten – gezonder en duurzamer – bereikbaar te maken voor iedereen. Duurzaamheid is een reis waarin je de wereld in stappen steeds beter maakt. Alle stappen samen maken een grote sprong. Zo hebben we de afgelopen periode mooie initiatieven gelanceerd om voedselverspilling tegen te gaan en hebben we een deel van onze verpakkingen circulair gemaakt.”

Reactie bol.com

Jori Ebskamp, lead MVO & duurzaamheid bij bol.com: “Bol.com heeft de afgelopen jaren enorm ingezet op het reduceren van haar CO2-uitstoot. En dit blijven we doen door onder meer de gebouwen, het verpakken, de bezorging én het retourneren verder te verduurzamen. We kijken daarbij niet alleen kritisch naar onze eigen uitstoot, maar we willen ook onze partners helpen bij verduurzaming. De uitkomst van het SBI-onderzoek laat zien dat onze inspanningen gezien worden door de Nederlandse consument, die waardering laat zien dat we op de goede weg zijn.”

Reactie The Body Shop

“We zijn ongelooflijk trots op deze plaats en de feedback over hoe Nederlandse consumenten ons en onze communicatie ervaren. Als B Corp doen we veel meer dan alleen communiceren over duurzaamheid, het is onderdeel van onze bedrijfsdoelstellingen om resultaten te leveren waarbij de drie P’s People, Planet en Profit in balans zijn. In het afgelopen jaar hebben we ons onder andere gericht op het opnieuw lanceren van ons hervulsysteem. Hervullen was al van oudsher een onderdeel van ons merk. Nu we klanten opnieuw de mogelijkheid kunnen bieden om hun dagelijkse producten te hervullen, sluiten steeds meer mensen zich aan bij onze ‘refill revolution’, aldus Hugues Laurençon, General Manager France & Benelux.

Reactie KPN

“Dat consumenten ons nu al voor de derde keer op één zetten, laat zien dat de groene ambities van KPN worden gezien en gewaardeerd”, zegt Brechtje Spoorenberg, Manager Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij KPN. “Ruim de helft van onze klanten geeft aan dat duurzaamheid een rol speelt in de keuze voor hun telecomprovider. Bovendien slagen we er als samenleving in om dankzij digitalisering over het netwerk van Nederland een flinke energiebesparing te realiseren.”

De winnaars per sector

Overall: De Vegetarische Slager

Automotive: Tesla

Banken: ASN Bank

Beauty: The Body Shop

Beverages: Bar-le-Duc

Digital: Google

E-commerce: Bol.com

Energie: Greenchoice

Food: De Vegetarische Slager

Hotels: Van der Valk

Mobiliteit: ANWB

Overig: Auping

Retail: IKEA

Restaurants,cafes & take away: La Place

Supermarkten: Albert Heijn

Telecom: KPN

Travel & Toerisme: ANWB Reizen

Zorgverzekeraars:CZ

Wat verandert er in 2022?

Behalve dat er een nieuwe overall winnaar is en er veel verschuivingen zijn in de Foodbranche, zien we meer veranderingen dit jaar.

Binnen de categorie ‘Beverages’ heeft Bar-le Duc de branchewinnaarspositie overgenomen van Spa. Binnen de branche ‘Travel & toerisme’ kreeg ANWB Reizen hogere duurzaamheidsscores dan Landal Greenparks, die in de afgelopen jaren de winnaar was.

De sterkste nieuwkomer op de lijst van dit jaar is ANWB Reizen. Ook Innocent Drinks en Auping zijn opvallende nieuwkomers in de Sustainable Brand Index 2022. Onder de merken die de grootste winst in het onderzoek boekten, zijn vleesvervanger Valess (14% gestegen ten opzichte van 2021), aardappelmerk Aviko (9%) en CoolBest (eveneens 9%).

Vandebron en Eneco zijn juist ten opzichte van de hoge waarderingen van vorig jaar relatief sterk gedaald in hun scores, Vandebron (daling van 11% ten opzichte van 2021) en Eneco (daling van 9% ten opzichte van 2021).

De winst voor De Vegetarische Slager verklaard

Consumenten waarderen de manier waarop De Vegetarische Slager het verhaal uitlegt over vlees en de uitdagingen die daarbij komen kijken, zegt Annemarije Tillema, Country Director van de Sustainable Brand Index in Nederland in het persbericht van vanmorgen. Door de ernst van de klimaatimpact van vleesconsumptie in evenwicht te brengen met humor en smakelijke producten, slaagt De Vegetarische Slager erin een breed publiek aan te trekken en te boeien, niet alleen old-school vegetariërs, aldus Tillema.

Meer aandacht voor klimaat

Vorig jaar werd al duidelijk dat Corona ervoor heeft gezorgd dat Nederlanders nog meer interesse in duurzaamheidsthema’s hebben gekregen.

Consumenten zijn zich meer bewust geworden van wat ze in hun eigen gewoonten kunnen veranderen om duurzamer te leven. Voor consumenten zijn voedselverspilling (66%), het beter scheiden van afval (60%) en energie besparen (56%) de belangrijkste onderwerpen in het dagelijks leven om zich duurzamer te gedragen.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!