Tips en tricks voor de beste outstream-video

6 april 2018, 06:00

Outstream-video: met deze manier van ‘non-forced advertising’ word je als lezer niet gedwongen om te kijken en kun je ongestoord verder lezen. Tenzij het natuurlijk een interessante video is. Hoe slaag je erin om met outstream de aandacht vast te houden?

Outstream video-advertising is een manier van adverteren waarmee video-advertenties inzetbaar zijn buiten videoplayers, zoals YouTube. Denk bijvoorbeeld aan video-advertenties in social feeds of in nieuwsartikelen. Dat laatste noemen we inarticle video. Nog een stukje theorie: de tegenhanger van outstream is – hoe verrassend – instream video-advertising. Dat zijn de zogenaamde ‘pre roll’ video-advertenties die je op YouTube ziet voordat je een filmpje bekijkt. Er zijn ook advertenties die na een video beginnen met spelen (zelf vraag ik me af of iemand die ooit ziet, maar dat terzijde).

Het belangrijkste verschil tussen outstream en instream zit hem in de manier van communiceren. Instream is een vorm van ‘forced advertising’. Het verplicht de gebruiker om een commercial te bekijken.

“Ook YouTube kwam tot de conclusie dat video’s van dertig seconden die je niet kunt wegklikken behoorlijk irritant zijn”

Gelukkig is deze tak van sport continu in ontwikkeling. Zo kwam YouTube tot de conclusie dat reclamespotjes van dertig seconden die niet kunnen worden weggeklikt, behoorlijk irritant zijn. Steeds meer video-advertenties zijn na een paar seconden weg te klikken, maar toch zul je ze gedeeltelijk moeten uitzitten.

De outstream-video begint pas met spelen als 50 procent van de video in beeld is. De lezer kan ervoor kiezen om door te scrollen en verder te lezen, of de video te bekijken. Deze manier van adverteren noemen we ‘non-forced advertising’. Je wordt als lezer tenslotte niet gedwongen om te kijken en kunt ongestoord verder lezen. Tenzij het natuurlijk een interessante video is.

Wat zijn de beste outstream-video’s?

En interessante video’s zien we veel voorbij komen. Daarom kiezen we elke maand de beste drie video’s. Wanneer we een hele toffe video tegenkomen, dan verdient die de extra ‘Advertainment Factor-nominatie’. Uiteraard zijn er voor deze vorm van advertising verschillende do’s en don’ts. Zo moet de video relevant zijn voor de kijkers. De omgeving waarin de video staat, is dus heel belangrijk. Je zet geen advertentie van Tena Lady in de Panorama.

In de keuze voor de top-3 houden we rekening met drie basisprincipes:

  1. Maak gebruik van ondertiteling. 80 tot 90 procent van het surfgedrag vindt in eerste instantie plaats zonder geluid. Bij ads met gesproken tekst is ondertiteling dus onmisbaar.
  2. Zorg dat de video in diverse formaten beschikbaar is. We weten allemaal hoe irritant het is als je een video voor desktop op je mobiel moet afspelen. In zo’n geval haken veel mensen af.
  3. Zorg dat de afzender en boodschap van de advertentie al in de eerste seconden duidelijk zijn. Nu wordt dat vaak pas tegen het eind duidelijk. Dit is gebaseerd op de (redelijk achterhaalde) gedachte dat de kijker op de bank zit en ‘gedwongen’ is de reclame helemaal uit te kijken.

Tromgeroffel… Hier is hij dan: de top drie van maart 2018.

1. Ecco Crepetray (creatie: Ecco en Studio Beng Beng, media: Super Digital & UM)

Wat ons betreft de winnaar van maart! Deze video van Ecco is kort en duidelijk. Ideaal voor de inzet van outstream video, doordat het logo en de schoen meteen goed in beeld komen. De interactieve features nodigen uit tot actie en geven een extra dimensie aan de video. De video is een eigen productie van Ecco Leather. Keep up the good work!

2. ANWB Wegenwacht voor de zaak (media: Wavemaker)

ANWB en Wavemaker hebben gekozen voor een korte video van twintig seconden, voorzien van logo en ondertiteling. Kort, duidelijk en relevant voor de zakelijke doelgroep.

3. Dockers Always On

Via onze tech-partner Teads zagen we een gave video van Dockers voorbij komen. Deze video’s beginnen met een logo, zijn ondertiteld en door de persoonlijke touch zijn ze leuk om te kijken. Een verdiende plek dus. Het bureau dat verantwoordelijk is voor de creatie en media-inzet mag zich bij ons melden.

Advertainment Factor

BMW X2 (creatie: Kingsday, media: Super Digital en UM)

De combinatie van tekst, video en call to action maakt deze creatie van BMW de winnaar van de Advertainment Factor van maart. De video alleen al nodigt uit tot kijken en matcht goed met de positionering van deze BMW X2.

Zo. De kop is eraf. Dit zijn wat ons betreft de beste outstream-video’s van afgelopen maand. Wat zijn jullie favorieten?

Oprichter en mede-eigenaar van Streamads. Houdt zich bezig met native video advertising. Verantwoordelijk voor sales en marketing. Passie voor technologie en innovatie.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!