ReclameReview: PostNL Kuszegel

Misschien ken je de Valentijnskus nog wel die PostNL vorig jaar introduceerde voor Valentijnsdag. Na het grote succes van deze campagne is er nu de opvolger, die wat handiger is voor mannen: de Kuszegel.
Credits
Bureau: Joe Public Take-Away Advertising
Creative director: Antoine Houtsma
Creatie: Maarten van Kempen, Sophia Strydom
Strategie: Jeroen van Eck
Account: Jolies van Rijn
Accountproducer: Denise Willigers
Productiemaatschappij.: Joe Public
Regisseur: Susanne Opstal
Offline editor: Jorien Voogt
Postproductie: Synergique
D.O.P.: Kasper de Bont
Geluid: Laura Solleveld
Muziek: Eren Önsoy
Verantwoordelijk bij klant: Mark-Jan Pieterse, Joline Kool, Judith de Waardt, Renske Roes
De doelstelling
Zo veel mogelijk mensen liefdespost laten versturen via PostNL voor Valentijnsdag.
De uitwerking
De prijswinnende campagne van vorig jaar krijgt een vervolg met de Kuszegel. Daarmee worden ook mannen als verstuurder van de kaarten geactiveerd. Zij kunnen hun geurtje gebruiken om een kus tevoorschijn te toveren op de Kuszegel.
Het oordeel
Deze commercial heeft direct vanaf het begin een vrouwelijke uitstraling door de beelden, de muziek en de voice-over. Daarom komt de grap zo goed over als we ineens de jongen met lippenstift zien die gesnapt wordt door zijn moeder. De commercial duurt 40 seconden: kort door de bocht is de eerste helft voor de vrouwen bedoeld en de tweede helft voor de mannen. De boodschap is wat mij betreft duidelijk: PostNL heeft Kuszegels waarmee mannen Valentijnskaarten kunnen versturen met hun eigen geurtje.
Er zijn wel enkele dingen waar ik nog vragen over heb na het bekijken hiervan. Waarom wordt er bijvoorbeeld door de voice-over niet gezegd dat de Kuszegels gratis zijn? Dat lijkt me toch een overtuigend argument om ze aan de man te brengen. Maar misschien moet er dan in zijn totaliteit gezegd worden dat ze gratis zijn bij de aanschaf van een Valentijnskaart bij Primera of The Read Shop. En dan wordt het ineens weer een boel informatie tegelijk. Maar ja, nu wordt dit allemaal alleen in tekst gedrukt, dus als je even afgeleid bent en het niet leest, mis je de call-to-action.
Op het einde van de commercial komt ook nog even de hashtag #plakkenofsmakken voorbij. Als dit de enige manier is waarop die hashtag geactiveerd wordt, dan lijkt me dat een beetje mager. De overigens prima gekozen kreet ‘plakken of smakken’ wordt namelijk nergens genoemd in de commercial, maar misschien wordt dat nog via de socialemediastrategie aangejaagd.
Beste David,
Leuk om jouw review te lezen over onze campagne!
Hou de komende dagen social media in de gaten het wordt inderdaad verder aangejaagd!
Happy Valentine
Mark-Jan Pieterse
PostNL
Dat dacht ik al, Mark-Jan. 🙂
Ik ben benieuwd!