In een gezelschap dat voor 90% uit mannen bestond, met een hoog pakkengehalte, en een gemiddelde leeftijd van ver boven de 40, met slechts 10% (bewuste) RSS gebruikers, heb ik een aantal presentaties gehoord van Marco Derksen, Max Vijftigschild, Jan Smit (géén familie), Frans Appels en Ynze Mens. Ik had al de nodige scepsis, wegens de titel nieuwe technologiën. Ik heb jaren bij Philips gewerkt in de ‘lets make things better’ tijd, en heb het sindsdien niet meer zo op de technology push.
Maar enfin. Toch maar gegaan wegens positieve ervaringen met de vorige PIM sessies. En omdat het geen straf is om Marco Derksen te horen praten. “Hij stak er met kop en schouders bovenuit” vindt ook Martijn van den Heuvel.
Gebrek aan passie
Bij de andere sprekers ontbrak de passie. Het leek wel of iedereen het maar een beetje hoopt uit te zingen met de huidige technologie totdat het schip met de nieuwe verbeterde formules binnen komt varen.
“Narrowcasting is een alternatief voor de statische poster. Maar we zitten te wachten op RFID. Want in combinatie wordt het geweldig” aldus TripleP’s Ynze.
“Podcast is slechts de aanloop naar de Vodcast, en dan wordt het wat! “ Max Vijftigschild.
En zelfs Marco sprak teleurstelling uit over de (adoptie-graad van) RSS. “Het blijven allemaal toch nog moeilijke interfaces. Het wordt pas wat voor het grote publiek met de MyYahoo achtige schillen.”
Een gemiste kans wat mij betreft, voor deze uitverkochte sessie. Want het had ook de avond kunnen worden waarop 100 oudere mannen in pakken ineens het licht zagen over de onomkeerbare trend dat de gebruiker muziek en films en informatie naar zich toe kan trekken. De avond van de dood van alle ‘casting’ en ‘push-marketing’ technieken die het gezelschap 20 jaar geleden tot zich had genomen in een halfslachtige poging om de wereld te veranderen. We hadden op de tafels kunnen dansen bij onze gastheer Oracle om de spaanders van de massamediale aanpak als roos van onze confectiekleding te schudden.
Maar niets van dit alles. Vijftien minuten na afloop stonden alleen Marco Derksen, joers troelie en Guido Thijs nog na te borrelen.
Voor een ander uitgebreid verslag verwijs ik daarom graag naar Magnus.
Heb ik dan helemaal niéts geleerd?
Toch wel. Want terwijl de technologiën langskabbelden, werd als rode draad zichtbaar dat het absoluut gaat om de content. Telefonica had dat al lang (veel te vroeg) door toen ze Endemol kochten. Maar ook KPN schuift in de richting van content, volgens Smits.
En verder vond ik de paradox van Triple-P wel aardig.
95% van de advertising wordt buiten de winkel besteed. Terwijl daar 79% van de aankoopbeslissingen worden genomen.