Passende banners beinvloeden consument

5 september 2005, 04:42

Adverteren door middel van banners is de afgelopen jaren minder populair geworden. In 2000 waren banners goed voor een omzet van 3,7 miljard dollar, wat overeenkwam met 46% van alle online advertentie-inkomsten. In 2003 was dit echter afgenomen tot 1,5 miljard dollar en een aandeel van 21%. Banners op websites hebben twee doelen: het trekken van de aandacht van consumenten en het positief beinvloeden van de houding van consumenten.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er verschillende methoden zijn om de aandacht en attitude van de consument te beinvloeden met banners. Het blijkt dat de mate waarin banners in de stijl van de website passen, zogenaamde congruente of incongruente banners, een positieve of negatieve invloed hebben op de merkherkenning, -herinnering en de houding ten aanzien van de website. Zo blijkt het contrast tussen de kleuren die in de banner gebruikt worden, waaronder de kleur van de afgebeelde tekst, van invloed te zijn op de aandacht die deze trekt van de consument. Wanneer de kleur van banners niet overeenkomt met die van de rest van de website, heeft dit echter wel een positief effect op de merkherinnering.

Bron: Journal of Advertising nr. 2, p. 71, 13 p (via: MKBnet)

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!