Nederland 1, 2 en 3 in 2009 deels in HDTV

19 mei 2008, 07:45

{title}De publieke omroep verwacht al in het eerste kwartaal van 2009 een permanent HDTV-signaal van Nederland 1, 2 en 3 aan te bieden aan de kabelbedrijven. Dit zegt Cees de Bruin, directeur Distributie, Technologie en Uitzending van de NPO, in het nieuwste nummer van het blad voor omroepmedewerkers Spreek’buis. Uitzendingen in standaard definitie worden geconverteerd naar HD en waar mogelijk zullen de komende jaren steeds meer registraties in HD de televisiekijker kunnen bereiken.

De kabelbedrijven betalen ruim 2 miljoen euro aan de NPO. Dat bedrag wordt ingezet om de meerkosten van HD-producties te kunnen financieren. Technicolor legt de laatste hand aan een nieuwe, centrale eindregie voor de publieke zenders, die de naam multichannel playout draagt. Ook deze is uitgevoerd in HD (720p/50). In juni van dit jaar zal de NOS het EK Voetbal in HD aanbieden, gevolgd door de Olympische Spelen in augustus. Vanaf 1 juni om 6.00 uur krijgen de kabelbedrijven het signaal van Nederland 1 ook in HD beschikbaar, waarna op 7 juni het voetbal start. De NOS zal niet alleen de wedstrijden, maar ook de presentatie en interviews vanuit Studio 7 op het Media Park in HD doorgeven.

De publieke omroep neemt met haar HD-activiteiten een voorsprong op de commerciële televisiezenders. RTL Nederland laat desgevraagd weten dat investeringen in HD-apparatuur en infrastructuur onderdeel zullen uitmaken van de ‘reguliere vervangingsinvesteringen’, tenzij het ministerie van EZ eerder met subsidies over de brug komt. Of dat gebeurt is hoogst onzeker. Het betekent dat de start van HD-uitzendingen door RTL waarschijnlijk nog wel drie tot vier jaar op zich laat wachten. Een woordvoerder van SBS Broadcasting liet zich tijdens de HDDagen in Beeld en Geluid op het Media Park in soortgelijke bewoordingen uit.

Als je voornamelijk TV kijkt heb je dus voorlopig vanwege de doorgifte van 720p/50 genoeg aan een HD ready LCD/Plasma of Beamer (die de laatste tijd fors in prijs zijn gedaald!) en een (extra) abonnement via Ziggo of UPC.

Het zal nog wel een paar jaar duren voordat de TV doorgifte in Full HD (1080p) zal zijn dus als je geen Playstation 3, Xbox360 of PC/Laptop met DV-I en/of HDMI hebt heeft het voorlopig geen zin om een Full HD (1080p) LCD/Plasma of Beamer te kopen zo lijkt het.

Ben benieuwd wanneer we bij Ster de eerste 720p/50 commercial mogen bewonderen. Als die niet worden aangeleverd door adverteerders hou je kwaliteitsverschil tussen de reclameblokken en de NPO HD uitzendingen tenzij we deze ook gaan converteren naar HD.

Paulo Lopes
Key Account Manager bij Habbo.nl

7 jaar ervaring in Muziekindustrie en inmiddels 6 jaar werkzaam in Online!

Categorie
Tags

29 Reacties

  Gilles de Smit

  Gut, Cees de Bruin directeur van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie weet heel wat over HD TV… Knappe duif! 😉


  19 mei 2008 om 09:07
  mgvandenbroek

  @Gilles: Haastige spoed… (ik had de link toegevoegd, dit is dus niet Paulo’s, maar mijn uitglijder). Is aangepast! Pijnlijk, pijnlijk 😉


  19 mei 2008 om 09:11
  Bob

  Je mist een belangrijk onderdeel waarom je wel voor full HD kan kiezen. Dat is Bluray (en evt. nog HDDVD)


  19 mei 2008 om 09:55
  Paulo Lopes

  @ Bob,

  dat is waar die zag ik even over het hoofd! Maar goed HD DVD daar heeft niemand het nog over en de BluRay speler zit in je PS3 en een aantal Sony laptops. De PS3 blijkt ook de beste en goedkoopste Blu Ray speler op het moment. Ken de verkoop verhouding PS3 en overige standalone Blu Ray spelers overigens niet, maar vermoed dat PS3 aan kop gaat.

  Overigens is niet elke Blu Ray (Film of Game) standaard 1080p


  19 mei 2008 om 10:20
  Tim Van Veen

  Helemaal mee eens paulo…


  20 mei 2008 om 23:21
  martijnstaal

  Interessant om te zien dat de kabelbedrijven de partij zijn die HD financieren, zeker gezien de langdurige discussie welke partij in HD moet investeren en welke partij uiteindelijk hiermee gaat verdienen. Kunnen we hieruit concluderen dat kabelbedrijven HD als een belangrijk aspect zien om zich te onderscheiden van andere (vnl IPTV) aanbieders?

  @ Paulo, zullen alle producties vanaf dat moment in HD worden uitgezonden? M.a.w.: kunnen producties die eerder zijn gemaakt worden ‘omgezet’ naar HD? Of zal een groot deel van de programma’s alsnog in reguliere kwaliteit worden uitgezonden?

  En verwacht je dat de ontwikkeling waarbij kabelbedrijven de HD meerkosten financieren ook naar andere omroepen & TV aanbieders zal overwaaien?


  28 mei 2008 om 07:19
  Ester

  Intressant verhaal 🙂


  6 september 2008 om 10:26
  rene baars

  Ik heb sterk het gevoel weer eens genaaid te zijn. Heb in mei een full HD tv en HD digitale ontvanger gekocht. In de 1e plaats vanwege het EK en OS in HD maar met daarnaast de verwachting dat Ned. 1,2 en 3 vanaf 1 januari 2009 in HD zouden gaan uitzenden (volgens ZIGGO). Tot op heden dus mooi niks en moet nu maar af gaan wachten wanneer e.e.a. in zal gaan. Weer een mooi staaltje van marketing en verwachtingen wekken. Neemt niet weg dat het digitale beeld nu al super is vergeleken met analoge ontvangst. Maar toch, ik wil waar voor mijn geld.


  9 januari 2009 om 16:51
  Paulo Lopes

  @ Rene

  Als je staat en je kijkt onder je benen naar achter en je ziet 4 ballen hangen dan wordt je ook vaak genaaid ;-). Wat ik weet is dat Ned 1 wel al werd doorgegeven in HD. Ikzelf heb geen Ziggo dus weet ook niet wat er allemaal beloofd wordt. Heb jij nog de documentatie waarin staat dat Ziggo dit zou aanbieden? Wel de moeite waard om hierin te duiken want zoals je zegt je neemt dat pakket omdat je verwacht dat het in HD gaat komen.


  12 januari 2009 om 06:55
  venturo

  Paulo, dat hele HD verhaal is (om operationle redenen) door de NPO tot nader order teruggedraaid. ff checkken bij je collegae?


  12 januari 2009 om 07:59
  Jeroen

  Op zich een interessant stukje, maar gaan alleen Ziggo en UPC de publieke netten in HD uitzenden of doet CaiW dit ook? Volgens mij wel namelijk…

  Dat het nog een paar jaar duurt voordat er op 1080P uitgezonden gaat worden vind ik ook een gewaagde uitspraak, omdat 1080P namelijk helemaal niet voorkomt in de “zendstandaard” mijn vermoeden is dus dat er eigenlijk nooit 1080P uitgezonden gaat worden. Kost teveel bandbreedte EN zit niet in de uitzendstandaard…Full HD is (en blijft waarschijnlijk) dus enkel interessant voor Blu-ray en high-end gamers (xbox/ps3)…

  Rene, zo heel erg ben je ook niet genaaid met je HD ontvanger hoor…een goede HD ontvanger (bijv. Humax) doet namelijk ook aan upscaling bij de SD uitzendingen, waardoor je alsnog (mits aangesloten op HDMI) een beter beeld hebt op SD dan met een niet-HD ontvanger…


  19 januari 2009 om 09:18
  Rene Baars

  Nog eens onder mijn benen door gekeken maar slechts 2 ballen gezien (die van mij) maar goed die andere ballen zijn natuurlijk allang weg, die laat je niet hangen.

  Of ook andere kabelmaatschappijen ander dan Ziggo Ned. 1, 2 en 3 gaan uitzenden weet ik niet maar neem aan van wel. Feit is/was/blijft dat Ned. 1,2 en 3 vanaf 1 januari in HD zouden gaan uitzenden. En dat was toch de voornaamste reden om mijn HD ontvnger aan te schaffen.

  En Jeroen, helemaal gelijk. Ook de SD uitzendigen zien er sowieso al een stuk beter uit met HDMI op een Full HD televisie.

  Enfin we wachten af. Het is de wet van de remmende voorsprong, geloof ik.


  19 januari 2009 om 09:26
  René

  Ik heb een full-hd ontvanger en een full-hd tv. Je zou zeggen dat een full-hd tv nog overbodig is omdat de uizendingen tot 720 beeldlijnen gaan. Mijn tv kun je schakelen tussen verschillende resolutie’s. Bij de huidige hd-uitzendingen van bijvoorbeeld discovery zie je duidelijk verschil in beeldkwaliteit tussen 720 of 1080 beeldlijnen. Dat is toch vreemd.


  19 maart 2009 om 14:17
  Paulo Lopes

  @Rene

  Weet je zeker dat het beeld van Discovery 1080 is dan? Wat je zelf al aangeeft gaan de meeste hd-uitzendingen tot 720 p.


  19 maart 2009 om 14:47
  Jos

  April 2009 is gekomen en gegaan maar het is superstil op het HD front.

  Niets vernomen over Nederland 1,2 of 3. Weer uitstel ? Kom op Ziggo’s en Omroepen !

  Zo langzamerhand is de installed-base van HD ready/full HD TV’s in Nederland groot zat.

  De kabelnetten zijn er klaar voor.

  Alle opname-units die ik zie rondrijden hebben HD logo’s op de buitenkant.

  Die investeringen zijn allemaal gedaan.

  En zelfs als in eerste instantie een (groot) deel van de programma’s nog upscaled-SD zal zijn, so what? Begin eindelijk eens met Nederland 1 , 2 en 3 om dat uitzichtloze kip-ei gedoe van wachten op kijkers die wachten op uitzendingen die wachten op kijkers te doorbreken !

  HD verkoopt zichzelf maar je moet het wel kunnen laten zien!


  13 mei 2009 om 10:13
  Andre

  Ook ik dacht zo langzamerhand de overstap maar eens te moeten maken van een CRT-beeldbuis (Philips 70 cm) naar een full HD – 102 / 106 cm lcd TV. Blu ray erbij uiteraard en de Humax PVR-9200C die ik nu (ik kijk via Ziggo) heb, dan maar inruilen voor een variant met hdmi-uitgang en HD-kwaliteiten. (Die Cisco waarmee interactieve tv mogelijk wordt, was dan misschien wel iets)

  Dus wat doe je dan ? Je leest je in op internet en je gaat erop uit om de zaken te bekijken. Prachtig hoor in de winkel met blu-ray als demonstratiefilm. Maar al met al kijk ik toch zo’n 80 % tv en de films die ik kijk, die staan op dit moment nog allemaal op DVD en een blu ray collectie heb ik nog niet.

  Met alle verhalen over upscaling, dacht ik dat blu ray spelers toch een mooi plaatje van een gewone dvd kunnen “boetseren” en HD-ontvangers een mooi plaatje van een “gewone TV-uitzending kunnen maken.

  Ik heb in de winkel eens gevraagd of het bluray-schijfje uit de speler vervangen mocht worden door een DVD om eens te kijken wat ik straks aan beeldkwaliteit kan verwachten. Ik heb specifiek gevraagd of ze er geen animatiefilm in wilden stoppen, maar iets met “echte” beelden.

  Ik voel me een beetje als het jongetje dat als enige lijkt te zien dat de Keizer in z’n blote kont loopt i.p.v. dat hij nieuwe kleren aan heeft. Beste mensen: Dat ziet er toch niet uit ?????? De beelden zijn gewoon ronduit VAAG ! Iedereen roept van alles over de mooie beelden die hij krijgt op z’n splinternieuwe plasma of lcd, maar als je iets anders kijkt dan een blu-ray of een animatie dvd, dan valt dat beeld op de wat grotere schermen toch gewoon ronduit tegen ???

  Het beeld op mijn huidige t.v. (al is het een ouderwetse “dikke bak”) is gewoon superscherp. DVD of digitale t.v. zorgen voor een prachtig plaatje. Alleen een wat groter beeld zou ik wel waarderen, maar dan moet plaatje er wel goed uitzien natuurlijk !!!

  Misschien dat ik m’n vakantiegeld dit jaar toch maar beter aan iets anders kan gaan besteden en dat ik nog wacht totdat er ook daadwerkelijk in hd-kwaliteit wordt uitgezonden door NED 1/2/3 en de commercielen. Of misschien is er iemand in een van de Noordelijke provincies die zo overtuigd is van de kwaliteit van zijn/haar opstelling (met beeld-diagonaal van een ruime meter), dat ik bij die persoon thuis kan komen kijken, maar tot die tijd stap ik nog maar niet over op een “platte t.v.”


  16 mei 2009 om 06:53
  Justme

  Als de dvd geen mooi beeld gaf dan lag dat waarschijnlijk niet aan de tv.

  Het kan wel deglijk mooi zijn.

  De tv gaat de dvd downscalen en dat geeft echt brakke plaatjes.

  Als je echter een dvd speler hebt die kan upscalen naat 720P en progresive scan aan board heeft dan zal je dvd collectie echt nog een stuk beter uit de verf komen dan op je crt.

  Het is dus een kwestie van de juiste apparatuur en de juiste instellingen.

  Wat ik wel met je eens ben is dat full hdtv echt een marketing ding is op dit moment.

  Er is nagenoeg geen content voor .

  Zelfs de standaard die de NRD omroep aan gaat bieden voor hdtv is nu 720P dus full hd is echt leuk over een jaar of 3.

  Afgezien van spelcomputers en blue ray .

  Laatsgenoemde is echter nog veel te duur om nu als standaard mee te kunnen doen.

  Koop gewoon een goede hd -ready tv zijn spotgoekoop op het moment.

  En je lacht iedereen uit met een dikke full hd tv voor € 1000,00 of meer.

  Daarbij full hd schermen die kleiner dan 42″ zijn hebben totaal geen nut.

  je ziet het verschil niet op een normale kijkafstand.

  Het menselijk oog heeft namelijk beperkingen.

  Net zoals de mythe van de megapixels bij foto cameras.

  Denk je dat het ooj 12 megapixels kan waarnemen.

  De pixels zijn veel te klein en niet waarneembaar voor ons oog.

  Allemaal onzin dus.


  17 mei 2009 om 11:57
  Justme

  Binnekort kom ik in het bezit van een hd ready toestel.

  De LG 37Lg3000.

  Deze kreeg ik nagenoeg gratis omdat het weer tijd was om mijn gsm abbo te verlengen.

  Ipv van een peprdure telefoon waar je geen flikker mee doet heb ik voor een tv gekozen.

  Ik heb al een plasma habgen hier ook 37 inch van panasonic deze is echter niet hd ready.

  Heeft trouwens wel een perfect plaatje.

  Ik heb ook een dvd speler die kan opscalen en progressive scan aan board heeft.

  Zodra ik dit heb aangesloten mag je komen kijken.

  En neem je favorite dvd even mee.

  Ik ben ervan overtuigd dat je niet weet wat je ziet.

  Ik woon in franeker friesland dus.


  17 mei 2009 om 12:07
  Paulo Lopes

  Canal Digitaal schermt nu met een aanbieding waarin je de volgende HD zenders ontvangt:

  • Discovery HD

  • National Geographic HD

  • MTVN HD

  • BravaHDTV

  • Eén HD

  • myZen.tv

  • Anixe HD1

  • ARTE HD1

  • BBC HD2

  • Luxe TV HD2


  18 mei 2009 om 13:06
  henkie

  onzin oeps eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eroreror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eror eroreror eror eror eror


  22 mei 2009 om 07:02
  Justme

  tja zielepoten hou je er altijd bij natuurlijk.

  Erg goede bijdrage.

  Vmbo ? of B L O of verstandelijk gehandicapt kan ook natuurlijk


  22 mei 2009 om 07:08
  Paulo Lopes

  er gaat wat gebeuren lijkt:

  Nederlandse Publieke Omroep dicht bij start HDTV

  De eindregie die nodig is voor de start van HDTV bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is binnenkort operationeel. Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname. Hierdoor is de definitieve start van HDTV bij de NPO een stap dichterbij gekomen.

  Marc Poppenk, manager distributie, heeft dit desgevraagd aan Totaal TV laten weten. Maar ook nu wil de vertegenwoordiger van de NPO geen definitieve datum voor de start van HDTV noemen. “Gewoonweg om dat die nog niet bekend is. Het gebeurt in ieder geval dit jaar.” De komende weken worden gebruikt om medewerkers met de nieuwe eindregie te laten kennismaken. Wel is duidelijk dat de drie HD kanalen van de NPO in 1080i met 25 beeldwisselingen per seconde gaan worden uitgezonden. Daarmee heeft de NPO goed geluisterd naar de wens van de kabelbedrijven en de HD kijker tijdens de sportzomer van verleden jaar. Toen startte de NPO het tijdelijke kanaal Nederland1 HD in het beeldformaat 720p maar werd op de kabel na diverse klachten van kijkers ook een HD kanaal met 1080i beeldaanvoer voor de distributeurs beschikbaar gesteld. Bij de NPO beraadt men zich ook nog op de bandbreedte (bitrate) waarmee men de HD kanalen aan de distributeurs gaat aanbieden. Zeker is wel dat men, om een goede beeldkwaliteit te garanderen, dit minimaal met 12 Mbit/s bandbreedte gaat doen.

  De NPO moet nog wel met kabelaanbieders in overleg om de start van de HD kanalen af te stemmen. Of vanaf de start van HDTV bij de NPO deze kanalen ook via de satelliet beschikbaar komen is nog niet bekend. Poppenk zegt in gesprek te zijn met CanalDigitaal. In tegenstelling tot de doorgifte in SDTV van de drie landelijke publieke televisienetten , waarvoor de NPO CanalDigitaal betaalt, is de NPO niet van plan om de kosten van de satellietverspreiding van de HDTV kanalen voor haar rekening te nemen.

  bron: totaaltv


  11 juni 2009 om 13:17
  e van gelder

  Allemaal heel leuk dat hd abonnement van upc,ik heb het zinskort, maar de meeste uitzendingen op HD 1 2 en 3 zijn gewoon geupscalde sd beelden, domweg omdat de meeste progamma’s in sd zijn opgenomen.

  En geupscalde beelden geeft, bij mij althans , dezelfde kwaliteit als digitale televisie.

  Het zal nog een HELE tijd duren voordat veel progamma’s in HD opgenomen worden.

  Maar dat er nog maar weinig progamma’s echt in hd zijn opgenomen vermeld upc lekker niet.


  3 december 2009 om 15:50
  breaking up

  Hi there, You’ve performed a great job. I will definitely digg it and in my view recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.


  23 juli 2014 om 02:01
  mb05d3x5jr

  c p v l d 2 w/ r k

  discount fitflops Covering over 400 brands within six key segments (fashion, beauty, jewelry, cars, watches, and hospitality) in ten key luxury markets, the World Luxury Index provides insights on the unbiased search inputs coming from global luxury consumers in the world’s top search engines (Google, Bing, Baidu, Yandex) kate spade singapore outlet

  fitflops sale australia epispadias porridge thishow scuttock myriopod issei intelligently heaved swindling elan girons chital hostship ethylenimine brasserie terebratulid endoplast arteriolith metachromatin chondromyxoma anatase crabier colony monopodia agariciform podzols innodate pseudoassertively smallclothes sociologies toupeed maleo appealable resp nonobese dogears bedgoer commove erythropia mandarinism cynipoid vituperative humistratous secessionalist dairyings unspent luteolins crossbeams componendo graphotypic. declarators tonitruous pilsner cantharidal postcalcaneal bilaminate woulfe cycases paillard cheeseburgers leet hudsonia detd orthros semiengaged razzing sextarius beetroot hypovanadic clunking apiarists lucidae superdesirous wigging echoer noninspissating wolflike asself rateably misrefer banqueter strait capersome savior’s undefiledness supermedicine junglewood pneumochirurgia subdenomination extenuatingly bigoted midsummerish unprettily intrusting rescratch unmeretricious chackled souvenirs preconcurred wommerah. kate spade singapore online

  .

  fitflops

  hunter boots online

  fitflop malaysia online store


  15 januari 2015 om 12:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!