Het Marketingfacts-theater tijdens de De Marketing Dagen 2012 voelde als een soort silent disco. Iedereen zat met een koptelefoon op zijn of haar hoofd gebiologeerd naar het scherm te staren waar Remi van Beekum ons bijkletst over de laatste zoekmachinemarketing-trends voor 2012. Wat gebeurt er op het gebied van SEO en SEA? Terwijl ik wat ongemakkelijk heen en weer schuif op mijn hippe witte poef om de sheet op het scherm wat beter te kunnen zien, tovert Remi het beeld van de huidige zoekresultaten tevoorschijn. Ik kan prima lachen om Remi, maar ik begrijp gelijk dat wat ik zie niet bedoeld was als grapje. Met alles wat Google de laatste tijd introduceert en lanceert, was ik even vergeten hoe groot in de impact is op je zoekresultaten. Een foute parade van toeters en bellen, variërend van Google Shopping plaatjes, Rich Snippets, tot een bak ruis uit Google+ met plaatjes en avatars.
Verliest Google de wedstrijd?
Het geluid van de presentatie gaat via mijn koptelefoon door, maar mijn gedachten dwalen af naar 2 jaar geleden. De tijd dat ik ook nog fulltime SEO-consultant was. En direct voelde ik mij een ouwe lul. Want ik dacht: “Mogen we weer terug naar de Google van die tijd?” De tijd dat ze zoeken deden en daar ook heel goed in waren. De tijd dat zoekresultaten ook wel aangevuld werden met extra informatie, maar toen het nog natuurlijk leek. Dat je ook echt het gevoel had dat het iets toevoegde aan je zoekopdracht. Niet de huidige freak of nature, waar de resultaten nu vaak op lijken.
Steeds vaker hoor ik van mensen om mij heen: “Zijn de resultaten die ik nu zie nog wel echt Google?” En nee, dat zijn echt niet alleen mensen met verstand van SEO of hoe een modern zoekresultaat wordt opgebouwd. Zijn dit de eerste signalen dat Google haar gebruikers langzaam verliest? Is het mogelijk dat Google de wedstrijd aan het verliezen is, omdat ze misschien teveel naar Facebook aan het kijken zijn? Zijn ze nog het bedrijf waar zoeken op nummer 1 staat? Google was de zoekmachine die zijn winst wist te pakken toen de gevestigde orde (lees: Yahoo! en Altavista) vergat te focussen op search. Maakt Google nu dezelfde fout?
Onderzoek: veel tweets staat gelijk aan toprankings
Hoe dramatisch de vorige zin ook klinkt en hoe graag ik zou willen dat het waar was, laten we realistisch zijn: een gemiddelde gebruiker vind waarschijnlijk dat Google prima werkt. Google heeft namelijk altijd het antwoord op de vraag die ze stellen. En een deel van die zogenaamde toeters en bellen werkt wel degelijk. Denk bijvoorbeeld aan social signalen als onderdeel van rankings. En in dit geval specifiek Twitter.
Vorige week publiceerde Branded3 een onderzoek waaruit blijkt dat het aantal keer dat een URL getweet wordt, in relatie staat met de positie binnen zoekresultaten. Ze beweren zelfs dat meer dan 7.500 tweets van een bepaalde URL gelijkt staat aan een top-5 resultaat. Goed dat dit soort onderzoeken gedaan worden, maar laten we hier ook heel eerlijk over zijn: ga alsjeblieft nu niet als een idioot lopen twitteren in de hoop dat je daardoor altijd in de top-5 staat. Het is al langer duidelijk dat Tweets zeker je rankings helpen, maar dat het effect vaak van korte duur is en dat op langer termijn je beste rankings nog altijd komen uit een fijne SEO-strategie.
Google, mogen we iets meer balans?
Terug op De Marketing Dagen: ik zet mijn koptelefoon af en ik ben weer in de huidige tijd. De tijd waarin de zoekresultatenpagina van Google, zeker voor ingelogde gebruikers, veel weg heeft van een kermis. Een bak ruis waar ik vaak door de toeters en bellen de echte resultaten niet meer kan vinden. Maar ach, ik heb ook niet meer het objectieve oog van een gemiddelde gebruiker. Het toevoegen van nog meer Google+ is alleen maar een realiteit. Al zou ik wel graag willen dat ze bij Google iets meer de balans zouden zoeken tussen de toeters en de echte zoekresultaten.
Alsjeblieft Google, hou je focus op goede zoekresultaten. Zoals we dat van je gewend zijn.