Is de Efteling het nieuwe Temptation Island?
Bij het kasteel van Doornroosje staan droomprinsen en -prinsessen te wachten op hun potentiële wederhelft. In de attractie Joris en de Draak proberen ze de draak te verslaan en zo het hart van hun geliefde te veroveren. In de pikdonkere Vogelrok wordt voorzichtig een eerste kus op de mond uitgedeeld… Temptation Island en The Bachelor, eat your heart out: ik zou kijken!
Misschien krijgen we deze kans binnenkort wel, want de Efteling nodigt honderd singles uit voor een romantisch avontuur in het park. In het attractiepark moeten de tortelduifjes allerlei opdracht uitvoeren, om zo aan het eind van de dag te weten of ze een lang en gelukkig leven tegemoet willen gaan samen. Een datingshow in een familiepark? Bijzondere keuze van de Efteling, maar aandacht trekt het zeker.
En die aandacht, dat is precies waar het om gaat. Er is tegenwoordig zo veel content aanwezig, vooral online. Doorsnee advertenties komen daardoor niet meer aan bij de consument. Om aandacht te trekken en te behouden, is het al lang niet meer voldoende om de consument traditioneel te informeren. Entertainen en inspelen op gevoel is belangrijker dan ooit.
De opmars van online video heeft deze entertainment-gedachte van merken alleen nog maar verder versterkt. Video is serieuze business, zo blijkt ook uit onderzoek van Quadia Online Video. Een reclame in disguise die de consument vermaakt en raakt, met als resultaat dat het wordt onthouden en gedeeld.
“Het oproepen van de juiste emotionele prikkel heeft steeds vaker prioriteit”
Het oude marketingparadigma Think-Do-Feel is verschoven naar Feel-Do-Think. Mensen vertrouwen meer op emoties dan op informatie bij het nemen van merkbeslissingen. Emotionele reacties op advertenties hebben meer invloed op de intentie van een persoon om te kopen dan de inhoud van een advertentie. De relevantie voor en associatie met je merk was vanuit marketingperspectief altijd het belangrijkste uitgangspunt voor een campagne, maar tegenwoordig heeft het oproepen van de juiste emotionele prikkel steeds vaker prioriteit. Dat daten en de Efteling in principe weinig met elkaar te maken hebben, dat maakt niet zo veel uit: wel dat ze allebei kriebels in de buik opleveren.
Een ander merk dat dit heel erg goed doet, is Albert Heijn. Iedereen kent inmiddels wel de Appie to Date-filmpjes: een datingshow waarbij deelnemers een date kiezen op basis van zijn of haar boodschappen. De filmpjes zijn niet alleen te vinden op het eigen Youtube-kanaal van de Appie, maar komen ook regelmatig voorbij op Facebook en op YouTube als pre-roll.
Uit het onderzoek van Quadia blijkt dat volgens het merendeel van de ondervraagden (53 procent) bedrijfsvideo’s steeds beter kunnen concurreren met video’s van traditionele media. Als we kijken naar het succes van de Appie to Date-filmpjes – twee succesvolle seizoenen en filmpjes met 275K views – lijkt dat een geloofwaardig statement.
Kunnen we de tv dadelijk de deur uit doen? Kunnen RTL4, SBS6 en Net5 hun koffers pakken en moeten zij plaatsmaken voor de Bol.com’s, Adobe’s en Parship’s van deze wereld? Het zou best kunnen.