Gooi je content niet weg omwille van videomarketing: mensen lezen nog!

17 juni 2015, 08:00

Meerdere onderzoeken hebben de afgelopen jaren uitgewezen dat videocontent hoger en beter scoort dan geschreven content. Vorig jaar nog heeft comScore een onderzoek uitgevoerd om te laten zien welke enorme cijfers achter dit vrij nieuwe fenomeen hangen: maar liefst 11 miljoen Nederlanders keken in augustus 2014 online video’s. Online video is hierdoor zo populair geworden, dat het wel lijkt alsof ‘de experts’ het geschreven woord voorgoed hebben afgeschreven. Maar is dat wel verstandig? Is online video wel het juiste medium voor een b2b-contentstrategie?

Onderzoeksvraag

De afgelopen maanden heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van online video. Het onderzoek werd opgesteld aan de hand van de volgende vragen:

 • Wat is de informatiebehoefte van de ondervraagden?
 • Wat is de contentbehoefte van potentiële klanten van de opdrachtgever?
 • Op welke manier kan de opdrachtgever hier met een contentstrategie – en specifieker met videomarketing – op inspelen?

De meerwaarde van video

Met name in de VS is er veel onderzoek gedaan naar video en de meerwaarde die het heeft binnen de marketingcommunicatiemix. Aberdeen toonde bijvoorbeeld aan dat de conversieratio van een website gemiddeld bijna 2 procent hoger ligt als er gebruik wordt gemaakt van online video. In een ander onderzoek gaf 68 procent van de 600 ondervraagde b2b-marketeers aan dat video het effectiefste middel in contentmarketing is. Daar komt nog eens bij dat de socialmediagiganten Facebook en Twitter al meermaals lieten horen dat video steeds belangrijker wordt voor hun gebruikers.

Onderzoeksopzet

Maar is online video ook geschikt om in te zetten voor een contentmarketingstrategie in de Nederlandse b2b-sector? Om hierop een antwoord te kunnen geven, heb ik 277 Nederlandse ondernemers en managers gevraagd deel te nemen aan mijn onderzoek, waarbij anoniem een enquête werd ingevuld over hun informatiebehoefte en de rol van online video daarin. Deze ondernemers en managers kunnen we vervolgens verdelen onder twee segmenten: bedrijven zonder webwinkel en bedrijven met een webwinkel. Deze laatste groep maakt overigens geen gebruik van de software van de opdrachtgever.

Video helpt bij een aankoopbeslissing

Het onderzoek onder deze respondenten resulteerde in een aantal interessante cijfers: 42,96 procent van de ondervraagden denkt dat een video hen namelijk echt helpt bij het maken van een aankoopbeslissing voor een product of dienst. Daarnaast denkt 45,49 procent dat het hen soms kan helpen bij een aankoopbeslissing. Tenslotte geeft 17,69 procent zelfs aan de afgelopen maand een aankoop te hebben gedaan, op basis van een online video.

Iets meer dan de meerderheid van de respondenten geeft aan dat het een verbetering is als geschreven content als videocontent te bekijken is. Maar als we deze groep specifiek vragen hoe ze het liefst instructies en nieuws ontvangen reageren zij hier vervolgens anders op.

Geschreven content wint het nog van video

De grootste groep van de respondenten volgt online nieuws namelijk het liefst in geschreven vorm.

Nieuws

Percentage

Video

19,86%

Geschreven tekst

62,09%

Gesproken tekst

4,69%

Geen voorkeur

13,36%

Ook bij het ontvangen van instructies over een product of dienst gaat er nog een lichte voorkeur uit naar geschreven content.

Instructies

Percentage

Video

36,10%

Geschreven tekst

43,68%

Gesproken tekst

0,00%

Geen voorkeur

17,33%

Informatiebehoefte

De respondenten in dit onderzoek gaven aan dat social media, nieuwsbrieven en blogs de populairste manieren zijn voor het opnemen van informatie. Deze drie manieren worden gevolgd door magazines en video’s. 73,65 procent leest hierbij ook artikelen over marketing en e-commerce gerelateerde onderwerpen. Deze laatste groep leest het liefst artikelen over trends en ontwikkelingen en vindt na instructievideo’s, ook video’s over trends en ontwikkelingen de interessantste content.

Conclusie

Het is duidelijk dat video kansen biedt voor b2b-marketeers, maar geschreven content is nog altijd de favoriet. De respondenten die bestaan uit ondernemers en managers, ontvangen instructies en nieuws nog altijd het liefst in geschreven vorm. Online video alleen is dus zeker niet voldoende.

We kunnen dan ook concluderen dat online video met name gebruikt moet worden als versterkende factor van geschreven content. Zo kun je jouw content op een pagina bijvoorbeeld in zowel videovorm als geschreven vorm tonen, waarbij de video een samenvatting is van de geschreven tekst op de pagina (die dan net even uitgebreider is). Gooi je content dus zeker niet weg, maar combineer je videostrategie met je geschreven contentstrategie!

Jelco Haverkamp is online marketeer en sinds 2010 actief in verschillende facetten van online marketing. Hij werkte onder andere als medewerker van het webteam bij woongigant IKEA en als content marketeer bij SEOshop. Binnen SEOshop heeft Jelco een half jaar lang onderzoek gedaan naar de meerwaarde van video binnen een content strategie. Vanaf juli 2015 werkt Jelco als Online Marketeer bij online broker LYNX.

Categorie

11 Reacties

  Tim Lichtenberg

  Goed artikel Jelco!


  17 juni 2015 om 08:37
  Seif Aljan

  Tof artikel man!


  17 juni 2015 om 08:48
  Floris Hoedjes

  Interessant Jelco! Mooi resultaat van je onderzoek.


  17 juni 2015 om 09:44
  Jelcoh

  Floris, Seif & Tim bedankt voor jullie complimenten!


  17 juni 2015 om 09:58
  Robin

  Zeer bruikbare informatie, we gaan er mee aan de slag!


  17 juni 2015 om 11:40
  Rob

  Goed bezig!


  17 juni 2015 om 12:03
  Klaas Koopman

  Leuk artikel Jelco, bedankt dat je ons op de hoogte hebt gehouden!


  17 juni 2015 om 14:51
  Jan Roelofsen

  Hoewel ik zelf aanjager ben van video-inzet valt het me inderdaad op dat ik onbewust video-only berichten minder snel open en bekijk. Heeft er denk ik iets mee te maken dat een stuk tekst sneller te scannen en lezen valt dan een video met dezelfde hoeveelheid info.

  Video kan naar mijn mening wel goed de verkoper ondersteunen die normaliter in de winkel je een product laat zien.

  Oftewel het is situatie afhankelijk of en hoe video-inzet de ontvanger kan helpen.


  17 juni 2015 om 20:17
  Companyfilms Bedrijfsfilm

  Interessant artikel!


  18 juni 2015 om 08:13
  Jelcoh

  @Jan Roelofsen, Bedankt voor je reactie. Ik zie ook zeker de toegevoegde waarde van het inzetten van video, maar video alleen is niet voldoende. Het kan een versterkende factor zijn.


  18 juni 2015 om 10:18
  Reg van Steen

  Het is inderdaad heel zinvol om kritisch te bezien of de inzet van video zinvol is. Naar mijn bescheiden mening moet je evenwel niet aan b2b marketeers vragen of video effectief is. Het is beter om bij de doelgroep zelf vast te stellen in hoeverre het toegevoegde waarde had bij hun aankoopproces. TNS NIPO heeft in de afgelopen jaren verschillende onderzoeken verricht onder business buyers. Hieruit blijkt dat de impact van video tijdens de buyer journey relatief beperkt is en bovenal sterk afhankelijk is van de categorie. Zo kan het bij de aanschaf van bijvoorbeeld hardware zinvol zijn om video te bekijken, maar niet als je een nieuwe accountantskantoor zoekt. Generieke conclusies trekken over gebruik van video voor de gehele b2b-markt klinkt weliswaar aantrekkelijk, maar de invididuele b2b-marketeer zal zelf kritisch moeten bezien of het voor zijn categorie en organisatie zinvol is. Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe zijn doelgroep de buyer journey doorloopt.


  21 juni 2015 om 10:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!