Google zoekt in gesproken taal

Google zoekt in gesproken taal

Dutch cowboys meldt dat Google gaat zoeken in gesproken taal. Dus niet in de beschrijvingen bij podcasts, bij liedjes of andere geluidsbestanden, maar in de gesproken tekst zelf. Ook bij gesproken teksten bij beelden, zoals het NOS journaal, kan dit dus. Hoe dit nu al kan werken laat de volgende demo van de Universiteit Twente zien. Deze kennis hebben we dus ook in Nederland! Alles wat je dan ooit hebt gehoord in de virtuele wereld, kan je dan probleemloos weer vinden. Dus ook in de telefoongesprekken die je zelf hebt gevoerd!

Het lijkt misschien een ver van m’n bed show voor marketing maar straks kunnen we letterlijk vastleggen wat onze klanten zeggen en vervolgens (automatisch) intelligent reageren. Eindelijk een echte merkdialoog.

De volgende stap is zoeken in (foto- en video) beelden. Xerox heeft al een tijdje een patent geregistreerd om verschillende objecten in foto’s te herkennen. Dus: betreft het de eifeltoren, een auto of een gezicht? Met Riya kan je al gezichten herkennen. En vroeg of laat krijgen we een (automatisch) een bericht als we ergens zijn gespot in een videofilm op het internet. Maar ook merken kunnen hier weer gebruik van maken. Bijvoorbeeld door onze emoties te lezen in een gesprek met de helpdesk. Het komt allemaal. Stapje voor stapje…


Geplaatst in

DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • dat emoties lezen in een gesprek met de helpdesk wordt momenteel al toegepast dacht ik..
  het mooie daarvan is dat je de juiste medewerker tegenover klanten met een bepaalde gemoedstoestand kan zetten...

  Maar Google mag zich eerst wel richten op het 'lezen' en herkennen van (tekst op) afbeeldingen en het indexeren van Flash sites (oei.. hele andere discussie ;) )

  geplaatst op
 • Spraakherkenning is de toekomst. Voor het tekstgebaseerde internet is dit niet zo nuttig, maar buiten internet om zie ik een breed scala aan mogelijkheden.. Stel dat je een autoradio hebt die middels gesproken tekst alles op kan zoeken wat je maar wil. Zal ik een route plannen meneer?

  geplaatst op
 • Hmm. dat doet NSA ook met Echelon. Zou Google dan toch een spin-off zijn van de NSA?

  geplaatst op
 • @Tinus: precies! Of:

  @cvberge: emoties lezen doet idd natuurlijk iedereen. Wat ik bedoelde is het </i>automatisch</i> lezen van emoties op gezichten door een <i.brand buddy</i>, een virtuele merkkarakter dat het merk vertegenwoordigt en eenvoudige vragen voor ons kan oplossen.

  @Wouter: wie is NSA?

  geplaatst op
 • Oh help, krijgen we nu ook al nieuwsberichten van wat er gaat komen bij Google? Volgens mij wordt het toch echt tijd voor een apart Google blog hoor, kan met moeite de zure oprispingen wegslikken.

  geplaatst op
 • @Kasper: ik snap. Ik ben ook allergisch voor al die Google dingen. Toch vind ik het een doorbraak als we overgaan van tekst via voice naar beeld. Dat zal het Internet en daarmee marketing- en merken drastisch gaan veranderen. Maar ik beloof je: voortaan geen gegoogle meer van mij.

  geplaatst op
 • @Kasper: Wees gerust. Ik besloten om de week in search iedere zondag niet voort te zetten.

  geplaatst op
 • Beste Erwin, het is interessant wanneer het daadwerkelijk gebeurt, niet wanneer het wordt overwogen en het vervolgens tot nieuws wordt gebombardeerd omdat de hersenspinsels van Google zijn.

  Dank je Paul en Erwin, nu de rest nog ;-)

  geplaatst op
 • @kasper: je hebt eigenlijk wel gelijk. Marketingfacts zou moeten omschrijven wat er werkelijk NU gebeurt in marketing. Patenten, strategieen en plannen is wat er misschien nog komt. Misschien moet daar wel een apart channel voor komen op MF, of misschien wel niet op MarketingFACTS maar op MarketingFUTURE. oid.

  geplaatst op
 • Geen slechte suggestie iid

  geplaatst op
 • Erwin, we hebben een rubriek trends dus volgens mij past deze daar prima in.

  Kasper, ben het met je eens dat er veel searchnieuws voorbij komt maar aan de andere kant, daar gebeurt het op dit moment ook. En om tegenwicht te geven aan al dat searchnieuws ben je van harte welkom om mee te bloggen en ons mee te nemen in de ontwikkelingen op gebied van email- en affiliatemarketing!

  geplaatst op
 • Vond trouwens de demo op de Universiteit van Twente redelijk overtuigend :-)
  Arjan

  geplaatst op
 • Misschien kan het geen kwaad om via Dutch Cowboys en MarketingVOX even door te klikken naar het betreffende patent. Daaruit blijkt dat het helemaal niet gaat om het doorzoeken van gesproken taal, maar om het gebruik van Google via gesproken zoekcommando's.

  Het doorzoeken van spraak is inderdaad helemaal niet nieuw en dus waarschijnlijk ook niet meer patenteerbaar. Zoals Wouter al opmerkt wordt deze technologie al jaren toegepast door de Amerikaanse National Security Agency en andere inlichtingendiensten, kijk maar eens op nl.wikipedia.org/wiki/ECHELON.

  geplaatst op
 • Marco, ik zal eens kijken of ik een beetje positief tegengas kan geven al blijf ik van mening dat het gewoon te veel wordt en alles waar het woordje Google bij staat gezien wordt als (SEO)marketing en/of nieuws.

  geplaatst op
 • @gPogue! Thanks! Dit is idd iets anders. Bedankt voor de tip. Iets te snel geschreven door mij. Het is echter wel net zo revolutionair. Straks kunnen we via ons mobiel commando's geven aan Google, maar natuurlijk ook aan andere merken. Als er dan ook nog gesproken wordt beantwoord, evt ondersteund door beeld, krijgen we een gesproken dialoog met merken...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.