Google penalty voor vinden.nl

Google penalty voor vinden.nl

Google heeft vinden.nl afgestraft met een penalty. Dit naar aanleiding van diverse klachten over misbruik van de zoekmachine en het op grote schaal vervuilen van de resultaten van Google. Afgelopen vrijdag deden zowel Jeroen als Marketingfacts een boekje open over de praktijken van deze zoekmachine.


Geplaatst in

DelenEr zijn 13 reacties op dit artikel

 • Zouden die jongens van Google dit soort dingen dan lezen ? :^D

  geplaatst op
 • Aardige kat in de zak voor Tusveld dus.

  http://www.mediafact.nl/comments.php?id=8238_0_1_0_C

  geplaatst op
 • Wat houdt die penalty in? Is dat bekend?

  geplaatst op
 • Zal dit nu ook gaan gebeuren met 1stekeuze.nl?

  Een paar vragen:
  1) Waar kun je overigens zien of een bepaalde site een penalty heeft gekregen? is op zich wel interessant om te weten (ook als je eigen site evt is gezakt en je niet weet waarom...)
  2) waar kun je een dergelijke klacht indienen? (ik heb een keer een form gezien, maar weet niet meer waar ook al weer)
  3) weet iemand of je ook bij Alexa.com je beklag kunt doen? Ik zag dat leren.nl volgens hun stats 121 sites heeft die naar hen linken, maar als ik dat check klopt er niet veel van. Natuurlijk is dat niet gunstig als je zelf bovenaan in de searchengines wilt staan ;-)

  geplaatst op
 • ilse heeft voor dit soort doeleinden een speciale pagina waar misbruik van de resultaten (SPAM) kan worden gemeld:
  http://spamreport.ilse.nl/

  geplaatst op
 • 1ste keuze kan er idd ook wat van. @schief Volgens mij heeft google vinden.nl uit de zoekresultaten gedonderd. Ik kreeg op een van mijn sites nogal wat hits vanaf

  http://www.vinden.nl/z/goedkoop_gsm_abonnement.html

  Als ik nu zoek op google:

  http://www.google.nl/search?hl=nl&q=goedkoop+gsm+abonnement&btnG=Google+zoeken&meta=lr=lang_nl

  Komt vinden.nl er niet meer in voor en staat mijn oude site in de top 10!

  Kortom google heeft ze er uit gegeknikkert!

  geplaatst op
 • Ik zie vinden.nl ook nog overal tussen staan hoor. Toch snap ik het nog niet helemaal. Ik dacht dat Google zich richtte op het indexeren van "echte sites" en niet op het indexeren van verzamelingen links. Pagina.nl zie ik bijvoorbeeld (zoals het hoort) niet tussen alle resultaten staan. Hoe zit dit nu precies?

  Naast vinden.nl en 1stekeuze.nl zijn er trouwens wel meer partijen die hier aan mee doen, voor mij persoonlijk zit leren.nl bijvoorbeeld vaak in de weg terwijl die toch echt niet zélf relevante info verschaft, maar alleen een hele grote verzameling links (veelal van adverteerders) aanbiedt.

  geplaatst op
 • "Pagina.nl zie ik bijvoorbeeld (zoals het hoort) niet tussen alle resultaten staan. Hoe zit dit nu precies?"

  Als je zoekt op webdesign is webdesign.pagina.nl toch echt nummer 2 in de resultaten.

  http://www.google.nl/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=GGLD,GGLD:2004-42,GGLD:en&q=webdesign

  geplaatst op
 • @Huub: pagina.nl en startkabel.nl dochters staan hoog geindexeerd in de rankings van Google. Ik vind dit terecht, want deze pagina's zijn (meestal) hoogwaardige portals met prima links over het desbetreffende onderwerp.

  1stekeuze zit tussen de startpagina's en de methode van vinden.nl in. Ik weet dus niet of je die ook zomaar moet afstraffen...

  geplaatst op
 • Stel Google op de hoogte van spam of irrelevante zoekresultaten:
  http://www.google.nl/support/bin/request.py?user_type=user&contact_type=dissatisfied&submit=Doorgaan

  Wanneer je melding maakt van keywordstuffing etc., geeft Google het volgende antwoord:

  Als u een website vindt die misleidend is voor onze webcrawlers, kunt u
  een rapport naar http://www.google.com/contact/spamreport.html sturen.
  We gebruiken deze rapporten om gegevens te verzamelen die onze technici gebruiken in de strijd tegen spam in onze zoekresultaten.

  Hoewel we niet altijd actie ondernemen tegen afzonderlijke sites naar aanleiding van deze rapporten, gebruiken we de informatie wel om ons systeem op grote schaal te verbeteren.

  geplaatst op
 • Als je een spamreport indient bij Google kunnen er drie dingen gebeuren.

  1) Je krijgt een reactie als bovenstaand. Tegen de betreffende site wordt niets gedaan, maar de technici gaan proberen iets in het algoritme in te bouwen waardoor de gebruikte (spam)techniek niet meer werkt.

  2) De site krijgt een penalty. Hierdoor zal de site tijdelijk ‘minpunten’ krijgen, waardoor de posities zullen dalen.

  3) De site krijgt een ban. Hierdoor zal de site voor een half- tot een heel jaar geen PageRank krijgen en geheel uit Google verdwijnen. De ban wordt alleen bij ernstige gevallen van flinke spam toegepast.

  In de praktijk zal vrijwel altijd optie 1 gebeuren. Dat is op lange termijn natuurlijk ook de beste methode. Niet de individuele spamsite wordt aangepakt, maar iedere site die de betreffende techniek gebruikt. Hierdoor maakt Google het spammers steeds moeilijker en wordt de kwaliteit van het resultaat op lange termijn steeds beter. Mede door deze aanpak vallen sites die gebruik maken van cloaking, keyword stuffing, over optimalisatie, duplicate content enzovoorts steeds vaker door de mand.

  Zoekmachines als Google, Yahoo!, MSN en Ask Jeeves hebben speciale anti-spam teams die alleen werken aan het bestrijden van spam. Ondanks dat kan het helaas in veel gevallen erg lang duren voordat een ‘techniek’ aangepakt wordt. Dit komt mede omdat de meeste ‘technieken’ vooral netjes toegepast worden. (Denk aan CSS, Javascript, Frames enzovoorts)

  In het geval van Vinden.nl lijkt het er inderdaad op dat de penalty is toegepast. In mijn artikel van vorige week noemde ik de termen Renault Megane, management cursus, vakantie egypte en
  taal cursus.

  Bij al deze termen trof ik vinden.nl vorige week halverwege de top 10 van Google.nl aan. Inmiddels vind je ze op respectievelijk positie 18, 17, 11 en 15. De site valt dus bij deze termen van de eerste pagina naar de tweede, wat minstens 60% van het bezoekersaantal zal schelen. Verder blijkt een zoekopdracht naar ‘vinden.nl’ slechts positie 7 in Google op te leveren.

  Ik ben erg benieuwd of het bij deze penalty blijft. Misschien moeten we dit zien als een dreigement van Google en volgt de échte straf pas als de pagina’s niet binnen enkele dagen offline gehaald worden.

  geplaatst op
 • Als je zoekt op 'site:vinden.nl' wel zonder die haakjes doen!.. ik keek net, maar zoveel pagina's staan er nog van vinden.nl in google: 2.050.000, geen penalty dus..haha!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.