Google en Mozilla brengen apps naar de browser
Is het web 4.0 in de maak?
Vraag aan 10 bedrijven waarom ze een native app laten ontwikkelen voor hun merk, en je krijgt 10 keer dezelfde antwoorden: een app kan zonder internetverbinding gebruikt worden, een app werkt stukken sneller, een app biedt pushberichten en een app kan op de achtergrond actief blijven. Allemaal zaken die voor de gebruiker (en dus voor de marketeer) belangrijk zijn en die binnen een browser nagenoeg onmogelijk zijn. Maar daar komt binnenkort verandering in.
Google en Mozilla werken samen aan de ontwikkeling van de service worker voor respectievelijk Chrome en Firefox. De service worker is momenteel alleen nog beschikbaar in de vroege testversies van de browsers, maar zal binnen afzienbare tijd zijn weg vinden naar de publieke versies.
Wat is een service worker?
Een service worker is een script dat op de achtergrond kan draaien in de browser, onafhankelijk van de web pagina die hem installeert. De werking is te technisch om hier te beschrijven, maar het komt erop neer dat je zeer eenvoudig een stukje software kunt installeren in de browser van de bezoeker. Dit stukje software blijft actief, ook wanneer de bezoeker je website alweer verlaten heeft.
De service worker geeft je webpagina de mogelijkheden van een native mobiele app, maar heeft het belangrijkste voordeel dat je gebruiker niet via een app store geleid hoeft te worden.
Wat zijn de mogelijkheden?
De service worker blijft binnen de browser actief, ook wanneer je website niet geopend is. Daarnaast heeft hij toegang tot systeemprocessen, waar je webpagina doorgaans geen toegang tot heeft. En dat biedt nieuwe mogelijkheden voor de web app.
Caching en offline toegang
Zodra een website erin geslaagd is een service worker te installeren, zal het internetverkeer van die website via de service worker lopen. Hierdoor heeft de service worker de mogelijkheid om de van internet verkregen gegevens op te slaan voor later gebruik. Veelgebruikte afbeeldingen en stijlelementen kunnen op het apparaat opgeslagen worden, zodat ze een volgende keer uit het geheugen gehaald kunnen worden. Dit kan natuurlijk ook gebruikt worden voor het offline opslaan van nieuwsberichten of andere content.
Het resultaat is dat je online website net zo snel laadt en reageert als je iPhone of Android app. Wanneer de bezoeker offline is, kan de content uit het geheugen getoond worden, zoals ook binnen je app het geval is.
Pushberichten
Steeds meer Nederlandse retailers zien de toegevoegde waarde van pushberichten als laagdrempelig marketingkanaal en ook de consument staat er voor open. Toch wordt het kanaal nog lang niet optimaal benut.
In de toekomst zal de service worker ook toegang krijgen tot de systemen die pushberichten verwerken. Het wordt dan mogelijk om de bezoeker pushberichten te sturen, zonder dat je app geïnstalleerd moet zijn. Dit betekent dat het bereik van je pushberichten kanaal explosief kan groeien.
Geofencing
Een tweede belofte is de toegang tot de geografische gegevens van het apparaat. De service worker kan deze gegevens actief volgen en reageren wanneer gewenst. Hierdoor is het mogelijk om geofencing in te richten, waarbij de service worker reageert wanneer een gebruiker zich op een vooraf gedefinieerde locatie bevindt.
Mobiel én desktop
De service worker zal niet alleen beschikbaar zijn in mobiele browsers. Ook de desktop varianten van Chrome en Firefox zullen de service worker gaan ondersteunen. Hierdoor maken app-specifieke functies als pushberichten zijn opwachting op de desktop. Momenteel zijn pushberichten binnen Chrome alleen mogelijk via een geïnstalleerde Chrome app.
Helaas zal de service worker niet beschikbaar zijn in Chrome voor iOS. Apple heeft nog geen uitspraken gedaan over een eventuele ondersteuning voor de service worker in Safari voor iOS of OSX.
Privacy
Er is nog niet veel bekend over het permissiemodel van de service worker. De verwachting is echter dat deze zal aansluiten bij het huidige permissiemodel van Chrome en Firefox. Daarbij vraagt de webpagina om permissie voor het gebruiken van bijvoorbeeld de locatie van de gebruiker. De kans is groot dat deze permissie ook gebruikt mag worden door de service worker.
Web 4.0?!
Met de komst van de service worker zal de grens tussen het mobiele web en native apps vervagen. Het gat tussen app en web wordt langzaam gedicht. Net als een app wordt je website pro-actief en kun je de bezoeker bereiken zonder dat deze op dat moment online actief is.
Het biedt mogelijkheden om al je online kanalen samen te voegen tot een consistent, pro-actief geheel, dat kan reageren op offline activiteiten. Dit is een ontwikkeling die door sommigen omschreven wordt als het web 4.0.
Of we inderdaad al op het punt van web 4.0 beland zijn, dat moet de tijd leren. Mocht het zo zijn, onthoud dan dat het dit jaar begonnen is!