Eten, micro-influencers en instagrammable content

23 mei 2017, 13:00

Loop een willekeurig hip lunchtentje binnen en je ziet dat borden, kopjes, menukaarten en plantjes tactisch bij elkaar geschoven worden voor een foto die, het liefst vanuit vogelperspectief, wordt gemaakt. Hierna worden er talloze filters overheen geplaatst en, na een kritische beoordeling, mét locatietag op Instagram geplaatst. Nu is het wachten totdat de likes binnenstromen en oh ja, te genieten van het eten en drinken dat zojuist vakkundig is vastgelegd. Voor veel restaurants, bars en cafés wordt het steeds belangrijker dat dit soort taferelen zich afspelen. Want een betere reclame is er bijna niet. Zeg nou zelf, wie wordt er niet hongerig wanneer je een smakelijke foto op je Instagramfeed voorbij ziet komen?

Schoonheid boven smaak?

Een belangrijke vraag die echter gesteld moet worden is of er hierdoor een verschuiving plaatsvindt: zijn restaurants meer en meer bezig met Instagram-shares dan met de kwaliteit van het eten? Voedsel dat speciaal met social media in het achterhoofd is bedacht, wordt steeds populairder. Restaurants, cafés en bars maken niet alleen eten en drinken dat lekker smaakt; ze maken het dus, zodat het op Instagram gedeeld zal worden.

Voornamelijk jonge consumenten (de millennials), waarvan er sowieso veel zijn die hun halve leven delen met hun volgers, zullen zich eerder laten verleiden dit soort zaken te bezoeken. Dé kans voor marketeers natuurlijk om hierop in te spelen natuurlijk.

Maar waarom Instagrammen we onze latte art, rainbow bagels en sushirollen zo graag? Psychologen zochten het voor ons uit. Wat blijkt? Naast waardering krijgen van je volgers, maakt het delen van je gezonde keuzes via Instagram die keuzes lekkerder. Een kale-smoothie in een mooi glas, is natuurlijk niet het allerlekkerste wat er is, maar wanneer je meedoet aan een gezamenlijk ‘ding’ lijkt het opeens een stuk lekkerder.

Voor ‘fout’ eten geldt hetzelfde, maar dan omgekeerd: als je deelt dat je iets lekkers eet of zondigt, wordt het nog lekkerder. Dit leidt tot vele ontbijttrends op Instagram, zoals rainbow bagels, cloud eggs en alles wat met cookie dough te maken heeft. Het succes van deze trends draaien vooral om originaliteit en hoe het product eruitziet.

Wat je veel terugziet komen bij deze zoete, guilty pleasure trend, is dat er veel kleur, glitters, sprinkles en mason jars en smeltende chocolade bij komt kijken. Van het eindproduct ga je watertanden, maar ook het proces wat eraan vooraf gaat wordt door de bars veelvuldig vastgelegd en gedeeld op Instagram. Gekleurde slierten bageldeeg, luchtig geklopt ei en smeuïge mengsels van koekjesdeeg vliegen je om de oren. Van deze cookie dough-trend wordt dankbaar gebruik door het Nederlandse Baker’s Dough, wat deze maand opent in Amsterdam en nu al bezig is met het lekker maken van de toekomstige bezoekers op Instagram door hen mee te laten kijken in de keuken.

Dit ‘kijkje in de keuken’-concept, zetten ze ook voort na de opening, waar je in de grote woonkeuken in drie simpele en snelle stappen je eigen favoriete koekdeeg kunt (laten) maken.

Feed: https://www.instagram.com/bakersdough/

User Generated Content

Laten we niet om de hete brei heen draaien; uiteindelijk komt het natuurlijk allemaal neer op goede marketing. Starbucks had dit jaren terug al in de smiezen. Starbucks Instagramsucces heeft veel te maken met Starbucks’ gewoonte om foto’s van fans te vinden en opnieuw te delen.

Natuurlijk spelen de iconische kartonnen bekers met daarop vaak je naam verkeerd gespeld, hierbij een grote rol, maar ook de bijzondere inhoud van de bekers helpt mee aan het online succes. Denk bijvoorbeeld aan de Unicorn Frappuccino, de chemisch gekeurde, glitterende substantie die niet aan te slepen was de afgelopen maand en de barrista’s nachtmerries en gekleurde handen bezorgde.

Feed: https://www.instagram.com/starbucks/

Het is misschien irritant voor je gezelschap, maar helemaal niet zo erg om zo oppervlakkig met voedsel om te gaan. Het zorgt er zelfs voor dat je gezonder gaat eten. Volgens deze studie, is Instagram een soort alternatief voor het gebruikelijke voedseldagboek. Maar dan leuker.

Door zaken als The Happiness Café, SLA en Sushito (van de poké bowls) wordt er slim ingespeeld op deze healty food trend die vaak vegan, suikervrij en raw is. Naast de gezonde inhoud van de borden, is de opmaak een lust voor het oog wat het erg Instagrammable maakt. Wanneer je de Instagram pagina van SLA bezoekt, zie je veel foto’s voorbijkomen die zijn gemaakt door bezoekers en door de pagina zelf zijn geregrammed. Voor de maker van de foto is dit natuurlijk een eer maar voor het restaurant leidt het tot meer geloofwaardigheid.

Deze strategie heeft de zaak geen windeieren gelegd; met meer dan 36k volgers op Instagram en vier locaties, zorgen ze ervoor dat steeds meer mensen in de randstad én daarbuiten hun gezonde hotspot weten te vinden.

Feed: https://www.instagram.com/ilovesla/

Restaurants draaien niet alléén meer om de chef

Het ultieme voorbeeld hiervan is wat mij betreft The Avocado Show. Deze Amsterdamse jongens bedachten dit razend populaire avocado café eind vorig jaar. Ze vroegen zich af wat ze écht lekker vinden en hebben vervolgens aan al die gerechten avocado toegevoegd. Avocadoburgers en avocadofrieten? Check. Wereldwijde bekendheid al voor de opening? Dubbelcheck.

Menig restaurant zal jaloers zijn op de hype die ontstond rondom dit geniale idee. Er sliepen zelfs fans op stoep toen de zaak dan ein-de-lijk opende. Maar hoe kan het dat juist dit zo’n succes werd? Volgens oprichter Ron Simpson is het een combinatie. Zo was timing goed omdat de avocado is immens populair is, mensen de laatste jaren steeds bewuster zijn gaan eten én avocado-gerelateerde onderwerpen worden snel opgepikt op social media. Vroeger draaiden restaurants vooral om de chef, maar nu kan een concept ook om een gerecht of product draaien, zoals ze die geliket hebben op Instagram.

Feed: https://www.instagram.com/theavocadoshow/

Vind de juiste (micro)brand ambassadors

Wat mij betreft heeft het ook zeker te maken met een slimme marketingstrategie. Zo werden de jaloersmakende avocado-foto’s al maanden voor de opening online geplaatst, is er een wedstrijd opgezet om een van de eerste proefbezoekers te mogen zijn en binden ze talloze online influencers aan zich die op hun beurt de hype verder verspreiden onder hun volgers.

Tik #foodporn of #healtyfood in op Instagram en je vindt duizenden zoekresultaten van inspirerende feeds vol heerlijk eten. Het is dan ook niet vreemd dat er een goede boterham te verdienen is aan foodbloggen en -vloggen. Het succes is echter afhankelijk van het al dan niet vinden van de juiste mensen die een bepaalde doelgroep aanspreken, ook wel micro influencers genoemd.

Die profielen zijn zo niche en hun volgers actief en toegewijd. Door het specifieke thema, wordt de micro-influencer niet gedefinieerd door het aantal volgers, maar juist door de relatie met de community. Hierdoor kost een micro-influencerscampagne minder budget dan het inschakelen van een beroemdheid. Het kost echter wel meer energie en tijd om de juiste te vinden én een goede relatie op te bouwen. Als je een goede match weet te vinden als restaurant of bar zijnde, is de sluikreclame (want dat is het tóch) geloofwaardig en de brand awareness maximaal.

Feed: https://www.instagram.com/cityguysnl/

Genoeg kansen dus voor horeca-marketeers om gebruik te maken van Instagramwaardig eten. Want wie houdt er nu niet van een mooi opgemaakt bord of een kunstzinnige kop koffie? Het al dan niet Instagrammable zijn, kan er zomaar voor zorgen dat je kiest voor het ene en niet voor het andere tentje. Maar het verschil wordt pas gemaakt wanneer er een goede balans is tussen smakelijk en schoonheid. Want alleen dan zal de bezoeker blijven terugkomen en dát is natuurlijk wat voor iedere horecaondernemer het allerbelangrijkste is.

Jennifer Vogels-Prick
Account Manager bij LEWIS

Marketing en PR fanaticus. Ervaring in met name de IT B2B-sector. Account Manager bij LEWIS.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!