Een explainer video maken, hoe doe je dat?
Explainer videos. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker. Op de homepage van die nieuwe tech startup, op Facebook of als YouTube-advertentie waarvan je direct het geluid uitzet. Maar waarom opeens deze prominente aanwezigheid? Simpel: een 'explainer video' is de makkelijkste en meest effectieve manier om de wereld – of in ieder geval je doelgroep – te vertellen wat je organisatie doet en waarom jouw product of dienst belangrijk is voor ze. Het idee? Je verhaal vertellen in maximaal 90 seconden. Maar hoe doe je dat?
Het klinkt als een onmogelijke opgave, alle belangrijke aspecten van een organisatie goed naar voren laten komen in zo’n kort tijdsbestek. Gelukkig bestaan er bewezen formules die je kunnen begeleiden tijdens het structuren van je verhaal.
5 stappen voor een succesvolle explainer video
Een van de meest effectieve templates hiervoor is de volgende klassieke vertelstructuur, gebruikt door producers van explainer videos wereldwijd: het idee is om de aandacht van je doelgroep te grijpen en vast te houden, een relevant probleem te identificeren en jouw product of dienst als de perfecte oplossing te presenteren. Dat allemaal in vijf stappen, op een elegante manier die leuk is om naar te kijken. Easier said than done, dus laten we eens kijken hoe dat er per onderdeel uitziet.
1. Spreek de doelgroep aan
Spreek de doelgroep direct of indirect aan (direct: “Als ontwerper heb je natuurlijk vaak te maken met..” vs. indirect: “Dit is Stewie. Stewie is gek op golfen, maar…”). Het doel is om de aandacht te grijpen en de kijker zich te laten identificeren met wat er wordt gezegd. Een stukje humor en iets onverwachts helpen en zorgen voor de hook; het punt vanaf welke de kijker bijna automatisch wordt gedreven om je video af te kijken. Maar hou het kort: 1 of 2 rake zinnen is voldoende.
2. Benoem het probleem
Tijd om empathie op te wekken. Dit doe je door relevante problemen en frustraties te beschrijven waar de kijker mee te maken heeft. Door problemen te beschrijven, speel je in op de emoties en het eigenbelang van de kijker. Maar hou het relevant: iedereen heeft ontelbaar veel problemen in het leven, dus zorg dat je alleen de belangrijkste problemen beschrijft die jouw product oplost.
3. Presenteer de oplossing
Nadat je kort maar krachtig dat frusterende probleem hebt beschreven, is het tijd voor de oplossing: jouw product of dienst. Zorg ervoor dat het klinkt alsof je oplossing makkelijk en haalbaar is voor iedereen.
4. Beschrijf de belangrijkste features/benefits
Leg uit hoe het werkt aan de hand van de belangrijkste features. Denk aan ‘de regel van 3': dingen die in drieën komen, zijn vaak effectiever en beter te onthouden dan dingen die in andere aantallen worden genoemd. Denk dus aan drie stappen om het product te begrijpen of maximaal drie features om het te beschrijven. Belangrijk: koppel aan elk feature een concreet voordeel dat beschrijft wat het specifiek oplevert voor de kijkerr. Dus: niet een iPod met 8 GB geheugen of een extra-stevige schroef, maar 5.000 liedjes in je zak of een fotolijstje aan je muur.
5. Sluit af met een call-to-action
Tijd voor de afsluiter. Vat nog even kort samen hoe je het oorspronkelijke probleem van de kijker hebt opgelost en sluit af met een elegante call-to-action: “Schrijf je in voor een gratis demo”, “Neem nu contact op”, etc.
4 richtlijnen voor het schrijven van een script
Als je aan de slag gaat met het schrijven van je script zijn er daarnaast een paar dingen die je in de gaten moet houden. Hier de vier belangrijkste guidelines:
1. Hou het kort
90 seconden komt neer op zo’n 240 woorden, maximaal. Vaak eindig je na een eerste poging met een lap tekst van van vierhonderd woorden. Geen zorgen, het kost zelfs de beste scriptschrijvers meerdere iteraties voordat een script gedestilleerd is tot een kern van 90 seconden. Schrap, schrap, schrap tot je met het belangrijkste overblijft. Dit soort keuzes maken is lastig, maar cruciaal.
2. Pas op voor ‘the curse of knowledge’
Het probleem is vaak dat we als ondernemers of marketeers elk detail kennen van onze business en ervan overtuigd zijn dat iedere feature essentieel is. Ook wel bekend als ‘the curse of knowledge'. Een van de symptomen hiervan is het gebruik van jargon en complexe termen. Helaas is jargon een gigantische afhaker, dus zorg dat je het simpel houdt en woorden gebruikt die voor iedereen binnen je doelgroep makkelijk te begrijpen zijn.
3. Spreek de juiste doelgroep aan
Denk nog eens goed na over het publiek dat je met je verhaal wilt bereiken. Over welke voorkennis beschikken ze? Op wat voor manier praten ze en verwachten ze te worden aangesproken? Een hippe startup crowd praat anders dan een groep senior executives. Houdt hier rekening mee in de manier waarop je de kijker aanspreekt.
Ook belangrijk: zorg dat je één duidelijke doelgroep hebt. Mensen verwachten informatie die voor hun relevant is. Als je drie doelgroepen tegelijkertijd probeert aan te spreken, haakt uiteindelijk iedereen af.
4. Creëer iets opmerkelijks
Dit is zoiets dat je alleen echt kunt herkennen als je het ziet, maar opmerkelijkheid ligt aan de basis van elke explainer video die je je een dag na het kijken nog steeds herrinnert. Een combinatie van novelty, humor en durf.
Simpel, kort, opmerkelijk
Als je het goed aanpakt heeft je verhaal de kracht om kijkers te motiveren en aan te zetten tot actie, met meer sales, inschrijvingen en conversies als gevolg. Een minder goede presentatie zorgt ervoor dat mensen afhaken en wegklikken. Het verschil zit hem in de manier waarop je het brengt. Houd het simpel, kort en opmerkelijk, dan is de kans dat je verhaal met impact aankomt bij de kijker het grootst.
Hoe vertel jij je verhaal?