Druk op marketingbudget maakt aantonen ROI cruciaal voor 77% CMO’s

Wisselende geluiden over economie en bedrijfsleven zorgen voor druk op marketingbudgetten.

3 februari 2023, 14:31 2230 x gelezen

Bedrijven moeten meer doen met minder waardoor een grote meerderheid (77%) van de CMO’s wereldwijd de druk voelt om op korte termijn een grotere ROI op hun marketingcampagnes aan te tonen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van LinkedIn.

Onderzoek highlights

  • Bijna driekwart (72%) van de B2B-marketeers in Nederland gelooft dat bedrijven die hun marketinguitgaven handhaven of verhogen tijdens periodes van onzekerheid sneller herstellen.
  • De meerderheid (84%) van Nederlandse marketeers zegt dat het verbeteren van het inzicht van CFO’s in ROI de sleutel is om ervoor te zorgen dat er betere budgetten loskomen.
  • 72% van de B2B-marketeers in Nederland is van plan de uitgaven op het gebied van merkopbouw de komende zes maanden te handhaven of te verhogen.

Druk op marketeers om aantonen impact

Volgens het onderzoek, dat is uitgevoerd in oktober onder meer dan 2.900 C-level executives van grote organisaties over de hele wereld, waaronder 100 CMO’s in Nederland, bereidt 40% van de Nederlandse bedrijven zich voor op moeilijke tijden. Bedrijfsleiders geven door het huidige economische klimaat prioriteit aan het verminderen van investeringen in marketing en reclame. Het maakt dat de druk op marketeers om de zakelijke impact van hun werk aan te tonen toeneemt.

>>> Lees ook: “De 99:1 regel voor B2B advertising in tijden van recessie

Uit de Marketeer Sentiment Study, een onderzoek van LinkedIn dat al in september 2022 gedaan werd onder meer dan 1.700 B2B-marketeers, blijkt hoe belangrijk het is om in deze periode zichtbaar te blijven bij het publiek. Bijna driekwart (72%) gelooft dat bedrijven die hun marketinguitgaven handhaven of verhogen tijdens periodes van onzekerheid sneller herstellen. Om top of mind te blijven, willen B2B-marketeers zich blijven richten op merkopbouw: 72% van de B2B-marketeers in Nederland is van plan de uitgaven op dit gebied de komende zes maanden te handhaven of te verhogen. Marcel Molenaar, Director LinkedIn Marketing Solutions Benelux:

“Meerdere studies laten zien dat het terugschroeven van marketingbudgetten op korte termijn weliswaar een besparing opleveren maar op langere termijn een negatieve impact heeft op de groei van de onderneming. Om die reden is het extra belangrijk dat B2B-marketeers de taal spreken van invloedrijke stakeholders in de organisatie en aantonen wat de ROI is van de gealloceerde budgetten.’’

Met deze blijvende investeringen komt een nog grotere verantwoordelijkheid voor marketeers om hun resultaten te meten en te duiden. Het aantonen van marketingeffectiviteit moet in deze tijden topprioriteit zijn voor B2B-marketeers. De taal van ROI beheersen en vertalen naar stakeholders is essentieel; marketeers moeten zich in financiële termen kunnen uitdrukken en de impact op het bedrijf kunnen aantonen. Een grote meerderheid (84%) van de B2B-marketeers in Nederland zegt dat het verbeteren van het inzicht van de Chief Financial Officer (CFO) in de ROI van marketing de sleutel is tot het versterken van toekomstige budgetten.

Nieuwe LinkedIn tools die helpen bij het meten van impact

Om B2B-marketeers te helpen de impact van hun campagnes te meten en aan te tonen, heeft LinkedIn de afgelopen maanden wereldwijd nieuwe tools en advertentieformaten gelanceerd. Tools die een helpende hand kunnen bieden aan B2B-marketeers om te blijven investeren in merkopbouw en externe uitdagingen het hoofd te bieden.

Die nieuwe meettool (Revenue Attribution Report) helpt LinkedIn B2B-marketeers de zakelijke impact aan te tonen op bedrijfsresultaten. Het rapport koppelt CRM-gegevens aan hun LinkedIn marketingcampagnes en helpt bij het meten van de de impact. Onder anderen inkomsten en rendement op de advertentie uitgaven kunnen gemeten worde.

Meer informatie en methode van onderzoek

LinkedIn gaf YouGov de opdracht om tussen 27 september en 19 oktober 2022 2.929 C-level executives – waaronder 494 CMO’s – over de hele wereld (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, Zweden, Verenigde Arabische Emiraten, Brazilië, Mexico, India, Singapore, Australië, China en Japan) van organisaties met 1.000+ werknemers en een jaarlijkse omzet van 250+ miljoen pond te bevragen. De enquête werd online uitgevoerd.

Er werd hierboven ook verwezen naar LinkedIn’s B2B Marketer Sentiment studie. Dat is een onderzoek van YouGov onder 1.703 senior B2B marketing leiders in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, Verenigde Arabische Emiraten, KSA, Brazilië, Australië, India en Singapore uitgevoerd tussen 13 september tot 30 september 2022. Ook dit onderzoek werd online uitgevoerd.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!