De wondere wereld van de spraakmakende onderzoeken

11 september 2013, 12:29

Zullen we nu weer écht gaan onderzoeken?

De overspelige man drinkt vooral bier, een broodje gezond is toch ongezond en Nickelback is dé afknapper tijdens een date. Onderzoek. Het is een magisch woord. Media nemen onderzoeksresultaten al jaren klakkeloos over. Betrouwbaarheid lijkt vaak niet van belang, als de uitkomst maar spraakmakend is. Maar waarom verschijnen al die onderzoeken? Wie heeft daar belang bij?

Everybody loves links

Simpel. Onderzoeken leveren aandacht op. Tal van SEO-specialisten zijn dol op een spraakmakend onderzoek. Het is namelijk een van de makkelijkste manieren om nieuwswaarde te creëren. En dus links. Denk bijvoorbeeld aan een poll die door vijftien mensen wordt ingevuld. Op basis daarvan verschijnt het persbericht: “Vrouwen hebben liefst seks op donderdag.” Dat werkt. Natuurlijk. Zeker op een donderdag.

Verstandig? Tot op zekere hoogte wel. Ja, je krijgt er links van. Maar het mist vaak de context compleet. Daardoor is de kans dat de juiste doelgroep wordt aangesproken klein. Bovendien verbindt het bedrijf zijn naam aan het onderzoek. En er zijn een groot aantal voorbeelden te vinden waarbij dat niet perse verstandig is.

Onderzoeken als onderdeel van de contentmarketing

We zijn niet allemaal heilig en dat hoeft ook niet. Onderzoeken vormen voor veel bedrijven een onderdeel van de contentmarketing. En natuurlijk wil het bedrijf een mooi resultaat laten zien. Maar in plaats van achteraf de data op een eigen manier te interpreteren, is het verstandiger om vooraf een goede inschatting van het eventuele succes te maken.

  • Wees reëel. Onderzoeken kost tijd. Een onderzoek naar de beste manier om armoede op te lossen is waarschijnlijk niet mogelijk. Houd rekening met de beschikbare middelen.
  • Steek tijd in de onderwerpskeuze. Analyseer zoektermen, trends, blogs en social media. Luister naar klanten. De onderwerpskeuze is van groot belang voor het succesvol distribueren van het onderzoek.
  • Schat het bereik in. Bekijk per invalshoek voor welke media een onderzoek interessant is. Soms loont het om gedeeltelijk buiten de eigen branche te reiken, omdat daar meer mediakanalen aanwezig is. Breng dit vooraf goed in kaart.

Wees er bovendien van bewust dat een gedegen onderzoek meer oplevert dan alleen links. Onderzoek verhoogt bijvoorbeeld de kennis van medewerkers. En dat heeft weer invloed op het on- én offline imago. Dat is echter niet het punt waar ik nu op wil ingaan. Het gaat mij om één specifieke kans die veelal wordt vergeten.

Een goed verhaal

Er zijn boeken volgeschreven over de ideale openingszin. Tijdens mijn studententijd heb ik deze menigmaal geoefend, maar uit ervaring bleek een goed verhaal uiteindelijk veel meer invloed te hebben dan die ene zin. Iedereen kan namelijk dat eerste contact leggen. Maar gedegen onderzoek is als een goed verhaal, vol mogelijkheden voor een vervolg. En juist daar liggen kansen die vaak onbenut blijven.

Zoals ik een eerder artikel schreef, heb je als goede contentmarketeer uiteraard de autoriteiten en relevante media binnen de eigen branche in kaart gebracht. Oftewel: je weet met wie jij een band wilt opbouwen. Daarvoor is onderzoek ideaal. Spreek relevante partijen aan en betrek ze in het onderzoek. Gebruik het als tool om relaties op te bouwen of te onderhouden. En ja, dan is de kwaliteit van het onderzoek natuurlijk wel belangrijk.

Voorbeeld. Een bedrijf verkoopt speciaalbier via een webshop. Mogelijk wil je als bedrijf de laatste trends in de Nederlands biercultuur onderzoeken. Natuurlijk kunnen de conclusies uit verkoopdata gehaald worden, maar een interview met een aantal autoriteiten binnen deze branche kan een mooie toevoeging zijn. Of de vraag voorleggen aan de 184 Nederlandse bierbrouwerijen. En dat onderzoek jaarlijks doen. Het zal duidelijk zijn dat je dan wel een band moet opbouwen.

Dat dit interessant is vanuit het contentmarketingperspectief, lijkt mij duidelijk. Maar ook vanuit SEO is er veel te zeggen om te investeren in deze relaties. En wel om de volgende redenen:

  • De onderzochte partijen hebben tijd geïnvesteerd.
  • De onderzochte partijen zijn relevant.
  • Er is al contact met de onderzochte partijen.

Makkelijker gaat het niet worden om de content te distribueren. Laat die links maar komen!

Te moeilijk

Allemaal leuk en aardig, denk je misschien, maar ik heb daar de tijd niet voor. Of de kennis. Financiën. En nog wat van die argumenten. Dat kan. Want ja, een goed onderzoek kost tijd. Een optie is om andermans onderzoeken te gebruiken en daar eigen conclusies uit te halen. Dan is er nog steeds de mogelijkheid om contact te leggen met relevante partijen voor extra informatie. Als je ook daar de tijd, geld of kennis voor mist, wees dan reëel. Focus op iets anders. Start met gastbloggen, publiceer foto’s of interviews met autoriteiten in de markt. Er zijn zat opties om de online autoriteit te verhogen.

Gewoon lekker scoren

Niet overtuigd? Dat kan. Snel scoren is ook aanlokkelijk. En op korte termijn brengt een spraakmakend onderzoek zeker resultaat. Maar als je het dan doet, doe het dan goed. Daarom een vijftal tips om snel te scoren:

  1. Schrijf over seks. Werkt vrijwel altijd.
  2. Gebruik de naam Gerard Joling. Of de naam van willekeurig elke andere BN’er die regelmatig in de Privé of Story staat.
  3. Hou het dichtbij huis. Het is een algemene regel binnen de journalistiek: hoe dichterbij, hoe interessanter. De NOS plaatste bijvoorbeeld het onderzoek over de ongezonde broodjes-gezond in Nederland. Dat hadden ze vast niet gedaan als het over broodjes in Afghanistan ging.
  4. Maak het extreem. Interpreteer de data op jouw manier en kies controversiële resultaten. Onderbouw dit met mooie quotes en vermijd politiek en geloof daarbij zeker niet. Media vinden dat fantastisch.
  5. Infographics. Besteed de aandacht vooral aan vormgeving, de resultaten zijn minder van belang als het er echt goed uitziet.

En voor diegene die ook dat te veel werk vinden: een mooie foto van een schaarsgeklede vrouw trekt ook de aandacht wel. Maar hou hierbij wel rekening met de doelgroep. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze schaarsgeklede vrouwen voornamelijk mannen aanspreken. En ja, dat onderzoek geloof ik dan weer wel.

Ralph van Bemmel
Oprichter bij KaasKraam

Ralph van Bemmel is (mede)oprichter van onder meer BierLab.nl en KaasKraam.com. Eerder werkte hij als Content Marketing Specialist voor Search Kings. Hij is analytisch ingesteld en denkt daarbij altijd vanuit het grotere geheel. Verbanden leggen, zo is zijn mening, kan immers pas als het verhaal duidelijk is. Daarbij quote hij te pas en te onpas de Britse schrijver Rudyard Kipling: “If history were taught in the form of stories, it would never be forgotten.” Want zo is het. Denkt hij.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!