De 1-aprilgrappen van Google

2 april 2012, 08:41

De 21 grappen van Google op een rijtje

Gisteren was het weer 1 april, dé dag om elkaar eens goed voor het lapje te houden. De online 1-aprilgrappen kampioen is toch wel Google. Ook dit jaar heeft Google weer een blik nep concepten en functies opengetrokken. In deze post zet ik ze allemaal voor je een een rijtje: van zelfrijdende NASCAR auto tot morsecode toetsenbord.

Deze gastbijdrage is geschreven door Michel Wester

1. Zelfrijdende auto's NASCAR (Google Racing)

In oktober 2010 presenteerde Google technologie om auto's zelf te laten rijden. Hiervoor werden een aantal Toyota Priussen aangepast die volledig zelfstandig konden rijden. Omdat sinds dat moment Google al meer dan 320.000 kilometer veilig en zonder ongelukken heeft weten af te leggen wordt het nu tijd voor de volgende stap en dan is een samenwerking met NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing).

De volgende stap zo kondigt mede-oprichter van Google Sergey Brin zelf aan is dus om de zelfrijdende auto's mee te laten doen aan races want Google denkt “the most important thing computers can do in the next decade is to drive cars—and that the most important thing Google Racing can do in the next decade is drive them, if possible, more quickly than anyone else. Or anything else.” Het is nog wel zo dat er de nodige testen uitgevoerd moeten worden voordat de eerste auto daadwerkelijk mee kan doen aan een race.

De naam van het team dat mee zal gaan doen aan de races is Google Racing en meer informatie is te vinden op de bijbehorende website: google.com/racing/.

2. Google Street Roo

Het team van Google Australië heeft een nieuw product aangekondigd genaamd Google Street Roo. Nadat afgelopen jaar er al veel foto's werden gemaakt het Australische Groot Barrièrerif en sinds een paar weken zelfs het Amazonegebied is te verkennen met Street View wordt het nu tijd om ook het binnenland (Outback) van Australië te gaan fotograferen. Google zegt namelijk veel verzoeken te hebben ontvangen van gebruikers die deze gebieden graag eens op hun computer verder zouden willen verkennen.

Echter omdat deze gebieden ver van de bewoonde wereld liggen is het fotograferen van deze regio's met Street View auto's en trikes een probleem maar hier is nu een innovatieve oplossing voor gevonden. Om toch foto's te kunnen maken voor Street View zal Google in de komende weken meer dan 1000 Rode reuzenkangoeroes voorzien van een hoofdcamera die 360 graden kan draaien. De camera zal automatisch foto's schieten als de reuzenkangoeroe overdag op pad is en deze worden realtime naar Google verzonden.

3. YouTube op DVD

YouTube heeft YouTube Collection gepresenteerd. Je hebt namelijk vast wel eens een video op de videowebsite bekeken die je echt geweldig vond, die je gemarkeerd hebt als favoriet, gedeeld hebt met anderen en waardoor je zelfs abonnee bent geworden van het bijbehorende kanaal maar dat ondanks deze acties dit allemaal nog niet genoeg was omdat je de video eigenlijk gewoon in je bezit wilt hebben, voor eeuwig en altijd. YouTube herkent dit gevoel en introduceert daarom The YouTube Collection… op DVD! Alles is netjes gecatagoriseerd en je kunt dus eenvoudig zo de video's thuis op de bank op je televisie bekijken door de gewenste DVD af te spelen.

Er is ook gedacht aan het waarderen van een video en het plaatsen van reacties. Er wordt een interactivity kit bijgeleverd met formulieren en duimen die je kunt opsturen per post en rechtstreeks terecht komen bij de makers van de video's.

4. Google Maps 8-bit for NES

Google heeft Maps 8-bit for NES bedacht. Het is namelijk zo dat Google inmiddels aanwezig is op verschillende platformen van desktop, tot mobiele telefoons tot tablets maar toen realiseerde het bedrijf zich dat al geruime tijd een bijzonder populair systeem volledig is genegeerd en dat is de Nintendo Entertainment System. Daarom is daar nu het eerste product van Google speciaal voor de NES, Google Maps 8-bit. Dit is een prachtige versie van de kaartendienst met nog mooiere low-res graphics en een gave soundtrack.

Hieronder een video waarin een kleine demonstratie is te zien maar het zal helaas nog even duren voordat Google Maps 8-bit daadwerkelijk beschikbaar is in de eigen Google Store. Echter tot die tijd kun je naar de gewone versie van Google Maps gaan om de nieuwe 8-bit versie vast uit te proberen. Zodra je Google Maps opent klik dan rechtsboven op de knop Zoektocht om over te schakelen. Klik eventueel op deze link om de 8-bit versie rechtstreeks te openen

5. Google Weather Control

Google heeft een bijzonder handige feature doorgevoerd in de zoekmachine genaamd Google Weather Control. Bevalt het huidige weer je niet? te warm of regent het teveel? of wordt er juist regen opgegeven voor de komende dagen? dan kan dit nu worden voorkomen met de nieuwe feature van Google. Want waar het eerst alleen mogelijk was om het weer te voorspellen is het nu ook mogelijk om het weer gewoon aan te passen.

Door naar Google.com te gaan en een zoekopdracht als “Weather Amsterdam” uit te voeren zie je het huidige weer plus de voorspelling voor de komende dagen in beeld. Pas dan middels de menu's het weer aan en kies eronder een temperatuur en klik daarna op de knop 'Update Weather'. Zo wijzig je een regenachtige dag naar een zonnige dag!

6. Chrome Multitask Mode

Vroeger was het zo dat computers werden bestuurd door middel van het typen van commando's en later werd het besturen van een computer een stuk makkelijker toen de muis kwam. In de loop der jaren is vrijwel alles veel sneller geworden en als we aan het surfen zijn willen we tegenwoordig steeds meer dingen sneller af hebben.

Onderzoek wijst echter volgens Google uit dat we praktisch geen tijd besparen als we meerdere dingen tegelijk doen. Het team van browser Google Chrome denkt dat het probleem niet zozeer bij de gebruiker ligt maar bij de apparatuur die ze gebruiken. Google heeft zich gerealiseerd dat als je aan het surfen bent je slechts 50 procent van je handen gebruikt, immers je bent druk met het bedienen van de muis maar je andere hand heeft op dat moment niets te doen. Het punt is dat je simpelweg ook één muis hebt. Om dit probleem op te lossen komt Google nu met Chrome Multitask Mode, je krijgt dan na een klik op de knop in plaats van één muis de beschikking over twee of meer muizen.

7. Gmail Tap

Het QWERTY toetsenbord bestaat al sinds 1874 en is sinds dat momoment praktisch niet gewijzigd en wordt tot op heden nog altijd gebruikt. Het team van Gmail denk dat dit makkelijker kan en heeft daarom speciaal voor Android en iOS een nieuwe manier van invoeren bedacht gericht op de toekomst, Gmail Tap. Met Gmail Tap blijven er van de 26 toetsen nog slechts 2 over, simpelweg een punt en een streepje, oftwel Morsecode.

Ideaal dus want op deze manier kan elke letter van het alfabet snel getypt worden, je kunt mailen waar en wanneer je wilt en je hoeft alleen maar het morsealfabet te leren.

De manier van invoeren haakt in op de invoermethode afkomstig van Google Japan.

8. Analytics muziek

Het team van Google Analytics heeft een muzikale feature toegevoegd aan de gratis statistiekendienst. Het betreft het kunnen afspelen van muziek op basis van je eigen bezoekersaantallen. Open het rapport 'Visitors Overview' en klik op het muzieknootje erboven om te beginnen met afspelen, je hebt de keuze tussen Piano en Sitar.

We hebben even een demo account gepakt om deze nieuwe feature te testen die het beste werkt met diverse pieken, hieronder het resultaat in de video.

9. Analytics Interplanetary Reports

Naast dat er een optie aan Analytics is toegevoegd om muziek te luisteren op basis van je statistieken heeft het team van Analytics nog een nieuwe feature aangekondigd. Het gaat om Interplanetary Reports, belangrijk want marketeers, analisten en webmasters willen in de toekomst ook graag zien als bezoekers van andere planeten komen en wat zij doen op een website. Want stel dat je als food keten veel bezoekers krijgt van Mars kan het mogelijk interessant zijn om het bedrijf uit te gaan breiden naar deze planeet.

Google geeft met de onderstaande screenshot vast een sneak preview van Interplanetary Reports. Te zien is dat onder ander laadtijd ook wordt getoond en dit is bewust gedaan om zodoende te zien hoelang mensen van andere planeten er over doen om een website te laden. De afstand is immers wel iets om rekening mee te houden.

10. AdWords Click-To-Teleport en Planetary targeting

Speciaal voor adverteerders heeft het team van Google AdWords Click-To-Teleport bedacht, nu beschikbaar in AdWords en DoubleClick als aanvulling op het vorig jaar in China geïntroduceerde Teleport Search. Met deze nieuwe functie wordt er een blauwe knop toegevoegd aan een advertentie zoals hieronder is te zien in de screenshot.

Het handige van de knop is dat een gebruiker hierop kan klikken en vervolgens automatisch geteleporteerd wordt naar de locatie van de winkel. Zo wordt er een brug geslagen tussen online en offline wat handig is voor gebruikers die op deze manier direct in een winkel kunnen belanden en dus direct kunnen beginnen met shoppen. In het geval dat winkels meerdere vestigingen hebben kan er gekozen worden tussen winkels om te voorkomen dat het op een locatie te druk wordt vanwege alle geteleporteerde mensen.

11. Google GoRo

Vorig jaar in November lanceerde Google het initiatief genaamd GoMo om bedrijven te helpen om een voor mobiele apparaten geoptimaliseerde website te maken. Het project was een groot succes en inmiddels zijn er duizenden bedrijven geholpen en daarom komt Google nu met een geheel nieuw initiatief genaamd GoRo.

GoRo is erop gericht om bedrijven te helpen met het optimaliseren van hun website voor telefoons met een kiesschijf. Het blijkt dat veel mensen met zulke telefoons tegenwoordig vaak problemen hebben met het laden van een website van een bedrijf op deze toestellen.

Op de bijbehorende website staan tips voor het maken van websites geoptimaliseerd voor telefoons met een kiesschijf en redenen waarom dit belangrijk is, Ready To GoRo?

12. Really Advanced Search

Je kon altijd al Geavanceerd zoeken maar het is nu ook mogelijk om echt geavanceerd te zoeken met Google Really Advanced Search. De nieuwe manier van zoeken is hier te vinden. Denk aan opties als 'words almost, but not quite entirely unlike', 'rhyming slang for' maar ook zoeken op basis van lettertpe en achtergrond is mogelijk. Onderaan een link om het ranking algoritme van Google te downloaden en een link om een eenhoorn te kietelen.

13. Google Elegantizr

[Nerdgrap]. Speciaal voor ontwikkelaars van websites heeft Google Elegantizr bedacht, een nieuw HTML / CSS framework. Elke website is immers wel uniek maar sommige zaken komen bij de bouw van een website telkens terug en daarom is er dit nieuwe framework. Enkele gebruikerservaringen:

“Here at Google, we put a lot of focus on our work/life balance. Elegantizr really helps reduce the amount of time needed to create websites, allowing me to pursue my life-long goal of watching every YouTube video once. Thanks, Elegantizr!”

“I'm so impressed with Elegantizr's speed savings, I've started optimizing all my projects by removing all trailing vowels. Thanks for the inspiration.”

14. Google TV Click

Google heeft voor gebruikers van Google TV (op het moment van schrijven alleen beschikbaar in de Verenigde Staten) een nieuwe applicatie geïntroduceerd. Het is vast wel herkenbaar dat tijdens het kijken van een film of serie je hierin zo opgaat dat je zit te schreeuwen naar de televisie omdat je wilt dat acteurs eindelijk gaan zoenen of omdat je wilt voorkomen dat ze een bepaalde beslissing nemen die hun leven zal veranderen.

Dit wordt nu mogelijk met Google TV Click, een innovatieve nieuwe applicatie voor je telefoon of tablet. “Using the magic of our Common Gateway Interface technology and the patented Motion Beaming feature on your favorite celebrities, you can control the actors, settings, and overall flow of programs. Bored by a dreary atmosphere? Move the show to a tropical beach or an exotic jungle! Did Jar Jar Binks ruin the Star Wars prequels for you? Blast him off on a shuttle to a galaxy far, far away. With Google TV Click you are in control and can ensure that every TV viewing experience is to your satisfaction”.

Google heeft flink getest en zo nam bijvoorbeeld de film The Matrix een hele andere wending toen Neo de blauwe pil nam in plaats van de rode pil. Google Click is bij wijze van proef slechts 1 dag beschikbaar als download in de Google Play en dat is op 31 april.

15. Jargon-Bot for Google Apps

Voor bedrijven die gebruik maken van Google Apps for Business komt Google met Jargon Bot. Je weet vast nog wel toen je voor het eerst ergens aan de slag ging dat je kreeg te maken met allemaal nieuwe termen waarvan je geen idee had wat deze betekende. Jargon Bot is geïntegreerd in alle producten die deel uitmaken van Google Apps en is erop gericht om dit vakjargon direct om te zetten naar begrijpelijke taal. Naast echte vaktermen begrijpt Jargon Bot ook zakelijke tekst, een demonstratie hieronder in de video.

16. Nieuwe zoekopties

Naast Really Advanced Search heeft Google ook een nieuwe zoekoptie toegevoegd aan de zoekmachine. Zodra je naar Google.com gaat en een zoekopdracht uitvoert dan kan er links gefilterd worden op de tijd, bijvoorbeeld alleen op resultaten van afgelopen week.

Nieuw zijn hier de opties: Tomorrow, Jurassic Era, Once Upon a Time, Hadean Era, Victorian Era, The Gilded Age, Enlightenment, New Kingdom Era en Cretaceous Era.

17. Google Voice voor huisdieren

Google krijgt veel verzoeken binnen betreffende Google Voice, denk aan nieuwe features, beschikbaarheid in andere landen, etc. Maar het team van Google Voice vroeg zich af of dit wel ambitieus genoeg was en kwam tot de conclusie beter te kunnen dan dat.

Toen werd duidelijk hoe de toekomst eruit zag en dat was Honden en katten die naar elkaar SMS'sen en zodoende is daar dus: Google Voice voor huisdieren. Dit wordt mogelijk gemaakt middels Voice Communication Collars die je om de nek van je hond of kat doet. De halsbanden bevatten diverse sensors om audio direct op te nemen van de stembanden met behulp van technologie oorspronkelijk gebruikt door NASA. Zie dit screenshot voor een voorbeeld.

18. Google Fiber Bar

Google Fiber is een nieuwe energiereep die bedacht is door Google. “Google Fiber starts with 100 times more fiber than any source of fiber available today. Tested in labs across our Mountain View campus, we found that in just the right synthesis, psyllium and vitamins C and D morph into a byproduct we have coded as Fiberlicious. This smarter fiber delivers just what the body needs to sustain activity, energy and productivity up to 100 times more than you have experienced before.”

19. Onderwater afbeeldingen zoeken

Uit China komt dit jaar een speciale versie van de afbeeldingenzoeker waarmee je onder water kunt gaan. Hoewel de zoekmachine bijzonder mooi is gemaakt doet het niet direct aan als een grap maar meer als een HTML5 / CSS3 experiment. Een video van de zoekmachine zie je hieronder, zelf de nieuwe zoekmachine uitproberen kan hier.

20. Google Offers: Unlimited good parking karma

Google Offers is de kortingssite van Google als concurrent van Groupon. Op 1 april staat er echter wel een heel bijzondere aanbieding (helaas nu uitverkocht) op de website en deze is afkomstig van The Universe, 1 dollar voor unlimited good parking karma.

En die aanbieding is niet gek want je krijgt op deze manier altijd de beste parkeerplaatsen als je deze nodig hebt en je krijgt geen bekeuringen. Andere voordelen: Includes 1 space buffer on each side, Shopping cart protection plan en No parallel parking for first 6 months.

De voorwaarden luiden als volgt: Limit 1 Offer per person; 1 additional as a gift. Karma may vary by city and day of week. Cannot be exchanged for taxi karma or other comparable karmas. Valid for this lifetime only; cannot be transferred to future or parallel lives. Must be redeemed on April 1, 2012. Purchaser is entitled to enjoy a happy April Fool's Day.

21. Morsecode Japan

In 2010 ontwikkelde Google een 'Drum Set Version' toetsenbord om zodoende sneller Japanse tekens te kunnen invoeren, inclusief emoticons. Het probleem was echter dat dit toetsenbord nogal groot was omdat er meer dan 1000 toetsen waren. Ander probleem was dat gebruikers er niet zo makkelijk mee omgingen als van te voren werd verwacht.

Op basis van feedback heeft Google daarom nu een nieuwe invoermethode bedacht met zo min mogelijk toetsen. Het gaat om een nieuw apparaat waarmee je middels Morsecode tekst in kunt voeren met als groot voordeel voor Japanners dat het niet meer nodig is om te onthouden waar alle toetsen zitten.

Redactie
Hoofdredactie bij Marketingfacts

De postings op de site worden door de redactie beoordeeld en ingepland en als we er tijd voor vinden, schrijven we zelf een artikel. Als redactie zijn we ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het NIMA Marketingfacts Jaarboek en we treden ook geregeld op als moderator of presentator bij events met vakgenoten. In het colofon vind je onze contactgegevens.

Categorie
Tags

6 Reacties

  rubenbos

  Mooi overzicht. Analytics music klinkt goed! 😉


  2 april 2012 om 11:55
  pvoogt

  Dit is elk jaar PR van de bovenste plank. Bijna elk product bevat een link met een bestaand Google product dat hierdoor weer even in de belangstelling staat. Bovendien past het fenomeen 1 april perfect bij de informele manier van communiceren die zo goed bij Google past. Kortom, geniaal.


  2 april 2012 om 13:16
  Alfred Hoogland

  Geweldig gedaan, op naar de volgende fool’s day!


  2 april 2012 om 13:17
  Bart van den Belt

  Haha… Die gasten bij Google kunnen pas creatief denken. Wist je dat de mensen van Google een vast percentage van de werktijd mogen besteden aan eigen creatieve projecten?! Zo haal je absoluut creativiteit uit je mensen.


  3 april 2012 om 18:45
  oWFtnQVwHQ

  tramadol buy buy tramadol online no prescription cod – tramadol dosage high


  25 oktober 2013 om 06:49

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!