Ancilla van de Leest (Piratenpartij): “Wij zijn geen one issue partij”
In ieder geval één zetel. Daar rekent Ancilla van de Leest, lijsttrekker van de Nederlandse Piratenpartij, op. Maar meer zou mooi zijn. En ook noodzakelijk wanneer je wilt dat digitale burgerrechten, in de brede zin, serieus genomen gaan worden door de politiek. “Internet en de mogelijkheden daarvan worden door veel politici bekeken als een economische kwestie. Dat is belangrijk en goed, maar het besef dat de digitalisering ingrijpende gevolgen kan hebben op de basisprincipes van een vrije samenleving lijkt te ontbreken.”
Van de Leest doelt onder andere op het opslaan van data. “Op het moment dat jij iets online doet, dan wordt dat 9 van de 10 keer opgeslagen, geïndexeerd en geprofileerd. Dat gaat vervolgens naar grote bedrijven toe, maar ook veel overheden maken daar graag gebruik van. Niet alleen onze eigen overheid, maar ook bijvoorbeeld de Amerikaanse en de Chinese. En niet alleen die van vandaag, maar ook die in de verre toekomst, terwijl we nu nog niet weten wie er dan aan de macht is. Dan heb je het dus over het basis grondrecht van privacy en het besef dat dat een burgerrecht is. Dat bestaat niet voor niks, maar dat lijken we met z’n allen een beetje kwijt te zijn. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling.”
“Onze basisprincipes zijn humanisme, diversiteit en een decentralisatie van macht”
De piratenpartij bestaat inmiddels tien jaar en is ooit ontstaan naar aanleiding van de rechtszaak die in 2006 tegen de Pirate Bay werd gevoerd. “Inmiddels zitten we in meer dan veertig landen en dat is een basis die ik heel sterk vind. Het internet is wereldwijd, er zitten niet echt grenzen aan, en dat is met onze partij ook zo. Onze basisprincipes staan in elk land stevig.”
De gedeelde basisprincipes worden in een aantal standpunten gevat: privacy van burgers waarborgen, vertrouwelijke gegevens veiliger opslaan, burgerrechten verdedigen in een informatiesamenleving, de overheid open en inzichtelijk maken, delen van cultuur en informatie bevorderen, auteursrecht hervormen.
Belangrijke punten, maar in de peilingen lijkt de Piratenpartij tot nu toe te ontbreken. “We worden vaak niet meegenomen, maar geschaard onder ‘andere partijen’. Dat is een rare manier van meten. We zien tot onze grote verbazing ook dat we in veel stemwijzers niet worden meegenomen. En ook in berichtgeving door de pers komen we niet vaak voor. Dat is heel erg apart. Ik ga er niet over speculeren hoe dat komt.”
Van de Leest haast zich om te benadrukken dat de Piratenpartij ook voor meer staat dan alleen internetvrijheid. “Onze basisprincipes: humanisme, diversiteit en decentralisatie van macht gaan verder dan digitalisering en het internet. Internet is een mooie tool voor decentralisatie van macht, maar je kunt het ook toepassen op de analoge wereld.”
“We zien onszelf zeker als een sterke oppositie partij”
Van de Leest vergelijkt de Piratenpartij graag met de Partij voor de Dieren. “We zien onszelf als een sterke oppositiepartij, net als de Partij voor de Dieren. Die zijn ook met een gekke naam heel klein begonnen, maar hebben toch die zetels gescoord. Zo hebben ze het onderwerp op de kaart kunnen zetten, op een manier dat andere partijen er niet meer omheen konden. Over dierenrechten werd een beetje lacherig gedaan en nu zie je dat elk politiek programma wel iets over dieren heeft opgenomen. Dat is tien jaar keihard bikkelen in de Tweede Kamer, maar het is wel gebeurd. En dat zie ik ook wel gebeuren met de Piratenpartij, waarbij wij een issue op de politieke agenda kunnen zetten, de juiste vragen kunnen stellen op een manier dat andere Tweede Kamerleden daar niet omheen kunnen.”
Vooralsnog blijft het spannend tot de verkiezingen op 15 maart. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2014 in Amsterdam werd net geen zetel gehaald. Maar er is inmiddels veel veranderd, aldus Van de Leest. “Kijk alleen al naar de incidenten die hebben plaatsgevonden. Bij bijvoorbeeld de de Amerikaanse verkiezingen zijn data gelekt. En onlangs nog Patricia Paay en kinderspeelgoed dat gesprekken blijkt op te nemen wat ook weer te hacken viel. Dus er is een hoop om te doen geweest het afgelopen jaar. Het boek van de Correspondent Je hebt wel iets te verbergen was een gigantische bestseller. Wat dat betreft ben ik het niet eens dat het besef niet leeft. We zien een heleboel leden en interesse.”
Het volledige programma van de Piratenpartij staat hier.
Toen ik bij de vorige verkiezingen, als onderdeel van een les die ik gaf, alle programma’s ging doorspitten op een paragraaf over innovatie, was het aanbod van de partijen op dit gebied super klein. Ik heb mijn resultaten aan studenten (innovators!) laten zien. Eén van de Partijen die een stevig standpunt had was (en is) de PiratenPartij. Ik als patentdeskundige vond (niet openlijk natuurlijk) PiratenPartij eigenlijk best bedreigend voor mijn vak. Studenten daarentegen vonden het wel belangrijk dat informatie (ja en ook muziek en films) betaalbaar beschikbaar moet zijn. Voor mij was het wel even slikken: inperken patentrecht, auteursrecht? Het was nogal wat. Wordt ik te oud? Nu ben ik er anders tegenaan gaan kijken. Grote multinationals komen er wel heel goed van af op het gebied commercialisatie van patenten en auteursrecht. De burger schikt zich te gemakkelijk. En terwijl de Googles van deze wereld aan de ene kant hun technologie redelijk effectief afschermen, hebben de gebruikers bar weinig mogelijkheden om zichzelf af te schermen. Enerzijds onze eigen verantwoordelijkheid natuurlijk, maar privacyschending is net als zout en suiker in eten. Als je er geen inzicht in krijgt, dan blijven de verleidingen vaak te groot. Bij te zout- en suikerrijk eten geef je je basisbehoefte gezondheid op, en bij privacy schending geef je je zelfbeschikking en basisbehoefte van veiligheid op. Of ze nou 1 of 5 zetels halen: PiratenPartij heeft mijn ogen geopend.
Alle providers verzamelen allerlei gegevens van o.a. de settopboxen.
Al jouw gegevens delen ze met vage partijen.
Marketing heet dat..oh is dit wel de goede site om te klagen ? ;op
Dus per maand betaal je een fors maandbedrag en tegelijk luisteren ze je af en kijken ze mee met alles wat je doet en vermarkten dat.
Toch bizar ?
De klant moet zelf actief zijn en er wat van zeggen, recht op verzet , maar zullen we dat eens omdraaien ? Dat de provider vooraf schriftelijk toestemming aan de klant vraagt met handtekening ?
Hetzelfde met die verschrikkelijke slimme meters .. pure oplichting (geeft verkeerd verbruik aan) en geen privacy !
Waarom staan we dat toe ?
Zijn er nog mensen wakker ? of zit iedereen achter Facebook ?
Inderdaad, te weinig mensen beseffen de ernst van deze situatie. De digitalisering die afspeelt is ondemocratisch, helaas beseffen nog te weinig mensen dit. Ik h
oop dat er meer mensen wakker worden! Ik wil namelijk niet in zo een wereld leven!
Laten we er godverdomme wat aan doen! en gauw ook!
Met vriendelijke groet,
Souhail
Veiligheidskudige, Hogeschool Utrecht.
Please people wake up!
Was van plan op de Piratenpartij te stemmen. Tot afgelopen zaterdag, toen de Piratenpartij het eigenlijk wél normaal vond dat we ons laten bedreigen door de Turkjes en hun lange arm in Nederland. 90% van de standpunten ben ik het mee eens, maar juist dat ultra linkse wat er soms opeens in zit, staat me verschrikkelijk tegen.
Ik vrees dat om de lusten van digitalisering te proeven, we ook bepaalde lasten zullen moeten accepteren.
Ik ben ook geen fan het feit dat mijn gegevens in handen (kunnen) komen van allerlei andere partijen dan waar ik denk toestemming voor te geven en het is goed dat er mensen zijn die hier echt een punt van maken.
Gerelateerde artikelen
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!
Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!