The Google Facts: Over China, Haiti en Duitsland

25 januari 2010, 11:01

Afgelopen twee weken stond het nieuws bol van feiten over Haiti. Iedereen onderneemt actie om Haiti weer een beetje op te lappen. Google niet in de laatste plaats, dus daarover lees je zo meer. Maar Haiti is niet de enige locatie waar Google momenteel bezig is. China staat ook hoog op de lijst bij Google. Iedereen heeft ongetwijfeld al vernomen dat Google heeft geroepen dat ze er de zoekmachine weghalen als er niet snel iets verandert. Hoe dat zit lees je in deze aflevering van de Google Facts. En wat er met Duitsland is? Lees maar…

12 januari 2010 – China

Vandaag bracht Google een persbericht naar buiten waarin stond dat China verdachte dingen deed op hun servers en hackte in Gmail-inboxen en dat ze daarom overwogen zich uit China terug te trekken. Voor velen klonk dit als muziek in de oren, want niemand vond het oke van Google “do no evil” dat ze in een land met strenge censuur een zoekmachine hadden, die zich hield aan die censuur. Helaas gaat er nu het woord dat Google er toch blijft, maar ze zullen wel wat veranderingen doorvoeren. Vooralsnog veel vaagheid dus rondom dit onderwerp en ze maken zich er niet erg geliefd mee. Zelfs Hilary Clinton vond het enigszins dubieus en vond dat Google voor de goede zaak moest strijden en niet voor de winst.

15 januari 2010 – Haiti

Na de grote aardbeving op Haiti is er wereldwijd man en macht ingezet om alles weer op orde te krijgen daar. Door de omvang van de steden en de grote chaos is het erg moeilijk om hulp op de juiste locaties te krijgen. Daarnaast bestaat er nog veel onzekerheid over het lot van familie en vrienden. Om dat laatste euvel wat te verlichten heeft Google een Person Finder applicatie opgezet. Je kunt daar aangeven dat je op zoek bent naar iemand of informatie over personen verspreiden, zodat die informatie door familie en vrienden gevonden kan worden. De Person Finder is beschikbaar als gadget voor je website, in het Engels, Frans en Creools. En, als je Google Voice hebt kun je gratis bellen naar Haiti (nu nog 1 week). Tot slot heeft Google ruim 1 miljoen dollar gedoneerd voor hulp aan Haiti. Allemaal niet zo evil dus dit keer.

19 januari 2010 – Taal begrijpen

Goed, in het Nederlands hebben we er nog weinig aan, maar als je veel zoekt in het Engels, dan is het volgende goed om te weten: Google is steeds bezig met het algoritme om taal te begrijpen. Dit houdt in dat ze nu voornamelijk bezig zijn synoniemen in kaart te brengen. Het is namelijk erg moeilijk om een computer aan te leren wat wel en niet een goed synoniem voor een bepaald woord is. Maar, in de zoekresultaten zie je nu steeds meer resultaten verschijnen die bepaalde woorden in zich bevatten die synoniemen zijn van de woorden in de zoekopdracht. Dit om je nog beter een goed resultaat te kunnen serveren. Hun onderzoek wees uit dat van de 50 queries er maar 1 een echt slecht resultaat liet zien.

19 januari 2010 – Duitsland

Duitsland heeft Google aangeklaagd voor het gebruik van content van uitgevers. Het gaat de uitgevers om de ‘knipsels’ die Google van hun websites neemt en herpubliceert. De Duitse uitgevers willen dat de regels worden aangepast om auteursrecht te beschermen en plagiaat tegen te gaan. Daar verdient Google geld aan. Nu willen de uitgevers, net als Ciao en Euro-Cities, waar ook content van gebruikt wordt, dat Google hen laat meedelen in de winst uit de advertenties. Nu heeft Google wereldwijd wat bedragen neergeteld voor dit soort gebruik, maar blijkbaar is dat niet genoeg en voldoet het gebruik niet aan de wet- en regelgeving van Duitsland. Google bestrijdt dat natuurlijk. Ik ben benieuwd wat de uitkomst wordt.

19 januari 2010 – Bestanden uploaden

In Google Docs was het al een tijdje mogelijk om de bestanden die je gemaakt had in Google Docs, te delen via een map. Nu is het ook mogelijk om bestanden vanaf je eigen pc te uploaden en via zo’n zelfde map te delen. Buitengewoon handig voor het mobiele werken, wat tegenwoordig helemaal hip en populair is. Nadeel is wel dat je bestanden op de Google servert staan en de vraag is of je dat serieus wilt. Maar, Google doet geen evil dus misschien is het wel heel prima.

Zo, dit waren niet erg veel berichten uit het Google front, maar wel een aantal heel belangrijke. Oja, en mocht iemand nog een Google Nexus One te leen hebben voor me, dan hou ik me aanbevolen (hoe heette dat ook alweer? #durftevragen). Verder nog in search:

Afgelopen week

Vorige week met daarin een aankondiging dat Samsung in samenwerking met Google een e-reader gaat uitbrengen om de boeken in Google Books te kunnen lezen.

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!