In het artikel van Danny Oosterveer over het Nationale Social Media Onderzoek 2014 sprong één cijfer er voor mij echt uit. Want hoe komt het dat “[...] het aantal dagelijkse gebruikers van LinkedIn is afgenomen met 25 procent [...]”? Is het hoogtepunt van LinkedIn in zicht? En zo ja, wat kunnen hier de oorzaken van zijn? In dit artikel 3 mogelijke oorzaken van het einde van de groei van LinkedIn.
Is LinkedIn uitgegroeid?
Op basis van bovenstaande cijfer zou je zeggen dat de rek er wel uit is. Dit past ook wel bij het beeld dat ik heb gekregen op basis van navraag in mijn netwerk (“De nieuwigheid is er wel vanaf”) en kijkend naar mijn eigen ervaringen. Wat ook meespeelt, is dat het beleid van LinkedIn om wel/niet wijzigingen door te voeren nauwelijks te volgen is. Om nog maar te zwijgen over de communicatie van deze veranderingen. Het is dan ook niet moeilijk om een aantal oorzaken te vinden voor het teruglopende gebruik.
1. Waar zijn de statusupdates gebleven?!
Zonder vooraankondiging, weg! Van de ene op andere dag konden LinkedIn-gebruikers geen statusupdates meer bekijken op profielpagina’s. Om de updates van de mensen uit mijn netwerk te zien, zal ik dus dagelijks moeten inloggen of elke keer eindeloos moeten scrollen. Als ik deze blogpost mag geloven, is LinkedIn wel bezig met een alternatief (het implementeren van zogenoemde ‘longposts’), maar de vraag is of alle gebruikers hier op zitten te wachten. Want niet iedereen kan of wil stukjes schrijven en andersoortige updates (commentaar, activiteit in groepen, wijzigingen in het cv, e.d.) zijn dan nog steeds niet te zien.
In mijn geval betekent deze laatste wijziging van LinkedIn ook dat ik bepaalde informatie niet meer kan terugvinden. Om een beetje overzicht te houden op mijn LinkedIn-homepage, heb ik er namelijk voor gekozen om de updates van een aantal mensen te blokkeren/verbergen. Een manier die voor mij goed werkt, omdat zo de (voor mij) meest relevante berichten niet ondersneeuwen in de overload aan updates. Toch bestaat er wel eens de behoefte om te kijken wat persoon x of y de laatste tijd heeft uitgespookt en een korte blik op het profiel was dan voldoende. Dat lijkt nu voorbij.
2. Groepen
De kwaliteit van de content en interactie in groepen laat (steeds meer) te wensen over. Wat in het begin oogde als een prachtig middel om content te delen en te discussiëren met gelijkgestemden, is inmiddels verworden tot een opeenstapeling van reclameboodschappen. In de groepen zijn goede discussies en dito interactie tegenwoordig in de minderheid.
Alleen groepen waar een moderator alles strak aan/bijstuurt is nog sprake van toegevoegde waarde. Dit zie je bijvoorbeeld goed terug in de LinkedIn-groep van Frankwatching. Op platformen waar geen aansturing is, is op een aantal likes na, géén daadwerkelijke interactie te noteren (zie onderstaande screenshots van respectievelijk de groepen van NIMA, Digital Dutch en Marketingprofs). Voor goede, inhoudelijke discussies verdwijnen mensen dus richting andere platformen.
NIMA
Digital Dutch
Marketingprofs
3. Weg applicaties
De afgelopen jaren heeft LinkedIn, ondanks protesten van gebruikers, diverse applicaties verwijderd. Zo was er veel commotie rondom het schrappen van het Events-onderdeel en is bijvoorbeeld de boekenlijst van Amazon verwijderd (weg inspiratie!). Gevolg? De gebruikers van deze diensten gaan op zoek naar vervangende tools en besteden deze tijd nu elders.
Verliest LinkedIn de gebruiker uit het oog? Ik ben er nog niet uit. Wel weet ik dat de vlekkeloze status van LinkedIn de afgelopen tijd wat deukjes heeft opgelopen bij de (regelmatige) gebruikers. Net als elk bedrijf dient LinkedIn daarom zijn klanten serieus te nemen. Dus luister naar feedback, kondig op tijd je wijzigingen aan en wees niet bevreesd om je fouten toe te geven. Om met House of Cards-held Francis Underwood te spreken (overigens ook 'actief' op LinkedIn): “If you want to earn my loyalty, you have to offer yours in return”.
En hoeveel tijd zit jij (nog) op LinkedIn?
Ik besef maar al te goed dat je op basis van één onderzoek, een steekproef in het eigen netwerk en eigen ervaringen niet direct de ‘waarheid’ op tafel hebt. Daarom ben ik erg benieuwd naar jullie ervaringen! Besteed je het laatste jaar meer of minder tijd op LinkedIn? En wat vind je van de wijzigingen die LinkedIn doorvoert? Ik hoor het graag!