Top Names: Marc Canisius (Pathé)

20 februari 2012, 12:37

Pathé Thuis: de digitalisering van thuis entertainment

Naar de film gaan is volgens Marc Canisius de beste vrijetijdsbesteding ooit. In zijn studententijd raakte hij erdoor gegrepen, omdat film je een andere wereld in trekt. Sinds 1997 werkt Canisius bij Pathé, waar drie jaar later de digitalisering begon door te sijpelen. Hoewel innovaties in de wereld van film doorgaans behoorlijk wat tijd nodig hebben, is er sinds 2000 al veel veranderd.

Pathé Bioscoop en Pathé Thuis

Het product waar Pathé groot mee geworden is, is ‘Pathé Bioscoop’. Dit product heeft alles te maken met beleving. Huilen, gillen en tranen, aldus Canisius. Sinds twee maanden biedt Pathé een tweede product aan dat ‘Pathé Thuis’ heet. Dat product heeft te maken met gemak: een account aanmaken, met je familie op de bank een film kijken wanneer je wilt en daarvoor per film transactiekosten betalen.

Met de lancering van Pathé Thuis bijt Pathé niet in haar eigen staart. Canisius: “Pathé Bioscoop zal blijven groeien. Wij geloven in beleving en zullen blijven investeren in nieuwbouw. Tegelijkertijd geloven we in de potentie van een video-on-demand-dienst. Pathé Bioscoop en Pathé Thuis zijn twee heel verschillende producten.”

Concurrentie

Pathé Thuis is van start gegaan voor alle pc’s en de smart-devices van Samsung. De ambitie is om het product op ieder televisiescherm in zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens aan te gaan bieden. UPC, Ziggo, iTunes, Netflix, HBO en MovieMax lijken op het eerste gezicht Pathé’s concurrentie te vormen. Maar een vergelijking met voorgenoemde bedrijven is volgens Canisius moeilijk te trekken: “Ze hebben aardige video-on-demand-diensten, maar ze werken met gesloten omgevingen en betaalde abonnementen. Daarnaast hebben ze nog geen grote reputatie bij de doorsnee Nederlandse consument.” Pathé daarentegen gaat haar diensten zonder abonnementen en administratie platformonafhankelijk aanbieden. En dat in een land waarvan 95% van de bevolking al bekend is met het merk ‘Pathé’. Canisius: “Dus ik vraag me af of er op de lange termijn concurrentie is.”

Ook vertelt hij dat Pathé zich niet beperkt tot films en steeds brer zal gaan: “Pathé is er in de toekomst niet alleen voor films, maar ook voor alles van opera tot ballet tot muziek tot voetbal tot previews van tv-programma’s en gaming.”

Erwin Blom (Wormer, 1961) is voormalig hoofd van de afdeling Digitaal van de VPRO en mede-oprichter van The Crowds, een bedrijf dat zich specialiseert in ’social media’ en 'Fast Moving Targets', een platform over innovatie op het gebied van media, technologie en communicatie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!