Online Tuesday #19: Location Based Services (Foto’s, video’s en presentaties)

31 oktober 2011, 12:27

Elke tweede dinsdag van de maand organiseren we samen met Traffic4u, Energize, NEWPEOPLE en DQ&A het event Online Tuesday. Een avond vol updates over online marketing met verrassende sprekers én een informele borrel. De afgelopen editie, de negentiende alweer, had als centraal thema location based services. Drie sprekers (Ben van den Burg, Joep Hutschemakers en Valentijn Bras) kregen het podium en deden hun verhaal.

Ben van den Burg mocht aftrappen met zijn presentatie over Repudo en het bredere concept van location based services. Wie Ben ooit heeft zien en horen spreken weet dat het in rap tempo gaat en dat er flink gelachen wordt. Tijdens de presentatie werd duidelijk dat het bij location based services draait het om unieke plekken, maar waarom is location belangrijk voor ons? Ben gaf hier drie redenen voor: Safety (weten waar iemand is), status (check-ins: laten weten waar je bent), directing (navigatie: welke richting moet je op?).

Van het brede concept van location based services gingen we naar de dienst Repudo waar we al eerder op Marketingfacts over geschreven hebben. Met de Repudo app kan je overal virtual goods droppen zodat iemand het kan oppakken. Het business model richt zich op een nieuw soort advertising platform in combinatie met de virtual goods. Merken die van de Repudo app gebruik hebben gemaakt zijn KLM (actie: 7.500 Repudo’s, 12.000 mensen deden binnen 48 uur mee met de hunt. 6.800 Repudo’s werden opgepakt), Anouk, T-Mobile en Heineken. Meer over de presentatie, cases en cijfers kan je terugkijken. De video’s staan onderaan deze post.

Start-up pitch – LiberWait

Na de presentatie over Repudo kreeg Gerard Jongsma het woord om zijn idee LiberWait te pitchen. LiberWait is het best te beschrijven als virtueel wachten of zoals ze het zelf zeggen ‘vrijheid in wachten’. Met de mobiele app kan je op afstand alvast je status in de wachtkamer als ‘aanwezig’ opgeven. Vervolgens krijg je te zien wat er nog meer in de buurt is te doen. Vlak voor het moment dat je aan de beurt bent krijg je een melding zodat je op tijd bij de afspraak bent. Zo omvat de app drie pijlers: afspraak, nummertje, event. De zaal bleek enthousiast en ook op Twitter waren er veel mensen over het concept te spreken. Helaas is er online nog weinig over te vinden.

Joep Hutschemakers – Marktplaats

De tweede spreker van de avond, Joep Hutschemakers, sprak over het succes van location based advertising bij Marktplaats. Locatie speelt een belangrijke rol in de dienstverlening van de advertentiesite. Bij het bedrijf worden de mogelijkheden van location based marketing in vier deelgebieden ingedeeld:

 • lokale zoekmachine
 • lokale aanbieding
 • postcode targeting
 • local based social networking

Marktplaats deed onderzoek onder 600 personen en vroeg hoeveel kilometer van huis iemand associeert met een lokale aanbieding. Hieruit blijkt dat <15 en <25 km het meest gegeven antwoord is. Ook blijkt dat een gemiddeld huishouden 80% van het inkomen in winkels uitgeeft die een paar kilometer rond het eigen huis zijn gevestigd. Hiermee wordt het belang van lokaal nog maar eens onderschreven. Omdat Marktplaats van 80 procent van de bezoekers weet wat de postcode is (door de logins en zoekopdrachten op postcode) zijn er veel mogelijkheden om deze te targetten. Dit werd in een aantal cases toegelicht. Ook gaf Joep zijn toekomstvisie op het gebruik van location. Hoe ziet het aankoopproces van de klant er in de toekomst uit? De local based cirkel:

 • Zoeken op desktop/Phone/tablet;
 • Beschikbaarheid checken (Milo);
 • Inchecken op de locatie (Foursquare);
 • Scannen barcode (prijzen vergelijken);
 • Boodschappenlijstje (andere producten);
 • Push check-in;
 • Local advertising
 • Mobiel betalen.

De presentatie van Joep Hutschemakers:

Valentijn Bras – Scoupy

Laatste spreker (maar zeker niet de minste) van de avond was Valentijn Bras die ons mee nam naar de wereld van Scoupy, ‘de korste weg naar kortingen’. Een nieuwe app in het rijtje location based services. Scoupy is een samentrekking van een scoop (de primeur) en de coupon (de kortingsbon). De app biedt digitale kortingsbonnen aan op je mobiele telefoon. Je zou het kunnen vergelijken met ‘real life AdWords’ voor MKB-ers. Scoupy geeft de belofte dat ze traffic naar de winkel genereren. Ze verkopen niks en beloven ook niet iets te verkopen. Het gaat puur om het brengen van de consument naar de winkel. Een interessant concept waar in het artikel ‘Location-based couponing Scoupy haalt ‘clicks’ naar ‘bricks’’ op Marketingfacts meer over valt te lezen.

De presentatie van Valentijn Bras:

De foto’s

De video’s

Online Tuesday 20: Verleiden tot de conversie

De volgende Online Tuesday is alweer volgende week dinsdag op 8 november. De eerste 200 plaatsen zijn middels de voorinschrijving al vergeven, maar morgen komen er om 12:00 weer 50 stoelen vrij. Snel bij zijn dus, via de Meetup!

Bram Fasseur
Product Leader bij Fast Forward Thinking

Categorie
Tags

3 Reacties

  Bram Fasseur

  Ohja volgende keer zullen we wat eerder verslag doen 😉


  31 oktober 2011 om 13:32
  Elskamp

  @mgvandenbroek: Augurk! 😉


  1 november 2011 om 12:15
  Connie

  Thniking like that shows an expert’s touch


  12 juli 2016 om 05:41

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!