iPhone 4S, Siri en nieuwe iPods: alles wat je moet weten over Let’s Talk iPhone

5 oktober 2011, 03:00

Gisterenavond heeft Apple’s kersverse CEO Tim Cook de nieuwe iPhone 4S aangekondigd. De 4S heeft hetzelfde design als de iPhone 4, maar is sneller, heeft een betere camera, accu en antenne. Daarnaast zijn ook iCloud, inclusief iTunes Match, officieel gepresenteerd aan het grote publiek. Het meest innovatieve nieuwe snufje is Siri, een nieuwe dienst waarbij de gebruiker zijn iPhone, iPod touch of iPad met spraak kan besturen. Gisteravond blogde ik al live mee over Apple’s Let’s Talk iPhone event, in deze blog een overzicht van de belangrijkste aankondigingen.

Tijd voor stats: meer dan 250 miljoen iOS apparaten verkocht

iPhone

 • Het aantal iPhones groeit met 125% per jaar.
 • Het marktaandeel van de iPhone is 5%
 • De iPhone 4 is goed voor de helft van alle iPhone verkopen
 • 70% van de gebruikers is tevreden over iPhone (HTC 49%, Motorola 38%, Samsung 28%)

iPod

 • Het marktaandeel van de iPod ligt in Amerika boven de 70%
 • Er zijn dit jaar t/m juni al 45 miljoen iPods verkocht

iOS & Software

 • Apple heeft meer dan 250 miljoen iOS apparaten verkocht
 • iOS is de nummer 1 mobiel OS: 43%. Android 33%, RIM (Blackberry) 17%.

Apps & iTunes

 • iTunes gebruikers hebben meer dan 16 miljard nummers gedownload.
 • Er zijn meer dan 500.000 apps in de App Store, 140,000 daarvan zijn iPad apps.
 • Er worden elke maand 1 miljard apps gedownload, in de afgelopen 3 jaar zijn er meer dan 18 miljard gedownload.
 • Apple heeft $3 miljard uitgekeerd aan ontwikkelaars (waarbij ze zelf nog 30% ontvingen).

Mac

 • De MacBook Pro en iMac zijn de best verkopende laptop en desktop in Amerika
 • OSX Lion is meer dan 6 miljoen keer verkocht sinds afgelopen juli. Dit is 80% meer dan Snow Leopard.
 • Er zijn meer dan 60 miljoen Mac gebruikers.

iPhone 4S

Zoals Apple van tevoren had aangekondigd, maar teleurstellend voor hen die hoopten op de iPhone 5, werd gisteren alleen de iPhone 4S gepresenteerd. Dit houdt dus in dat de iPhone

geen

redesign heeft doorgevoerd. De iPhone 4S heeft 7 keer snellere graphics dan de iPhone 4, en de algemene prestaties zijn twee keer zo goed dankzij Apple’s eigen A5 processor die ook al in de iPad 2 te vinden is. Daarnaast is de accu verbeterd, zijn er twee (ipv 1) antennes aangebracht en is er een krachtigere camera aanwezig die op 8 megapixel (3264×2448 pixels) foto’s kan maken. De camera beschikt daarnaast over gezichtsherkenning en heeft de snelste opstarttijd t.o.v. de concurrentie. Ook ondersteund de 4S 1080p HD video conferencing met ‘video image stabilization’ en ruisonderdrukking. Met AirPlay mirroring kan er draadloos naar Apple TV’s worden gestreamt.

Siri

Apple’s acquisitie van Siri, een personal assistant App, heeft er tot geleid dat dit in iOS 5 geïntegreerd is. Dit betekenent dat je spraakgestuurde commando’s kunt uitvoeren, zoals berichten sturen, informatie zoeken, agenda bijwerken et cetera. Het werkt vrij eenvoudig, spreek bijvoorbeeld “Wake me up tomorrow at 6 AM” uit en Apple stelt je wekker op 6 uur in. Dit werk niet alleen met vragen, maar de assistent leest ook voor en vraagt of je wilt reply-en of het bericht nog een keer wil horen. Siri is een functie exclusief voor de iPhone 4S! Alleen Engels, Duits en Frans wordt ondersteund.

iPhone 4S VS prijzen:

De iPhone 4S gaat in Amerika 199 dollar kosten (de 16GB variant). Voor de 32GB moet 299 dollar worden neergeteld, en de 64GB versie kost 399 dollar. De 4S zal in het zwart én in wit verkrijgbaar zijn. De smartphone is verkrijgbaar vanaf 14 oktober in de volgende landen: US, Canada, Australië, UK, Frankrijk, Duitsland én Japan.

iCloud en iTunes Match

iCloud is Apple’s eerder aangekondigde cloud-dienst. Gebruikers krijgen 5 GB gratis opslag, die onder andere voorziet in Photo Stream, Documenten, Back-up van aangeschafte boeken, muziek en Apps en foto’s en settings van je iDevice. Naast de gratis versie kunnen gebruikers upgraden naar 10, 20 en 50 GB voor respectievelijk $ 20, $ 40 en $ 100 per jaar.

iTunes Match is een andere belangrijke. Match gaat er voor zorgen dat je overal en altijd toegang hebt tot je eigen muziek in de cloud. Muziek die al bij Apple staat kun je direct downloaden, eigen nummers kunnen worden geüpload. iTunes Match kost $ 24,99 per jaar en is vooralsnog alleen in de VS beschikbaar.

iOS 5

iOS 5 zal op 12 oktober te downloaden zijn voor iPhone 4, 3GS, iPad en iPad 2 en laatste twee generaties iPod touch. Vooraf heeft Apple op haar eigen website al een uitgebreid overzicht van nieuwe features vrijgegeven. Met name de Twitter-intergratie, iMessage (een WhatsApp en Ping variant) en Newsstand zal menig concurrent wakker schudden. Tijdens het event is er weinig nieuws over iOS 5 bekend gemaakt ten opzichte van de WWDC.

iPod

Tot verrassing van sommigen kondigde Phill Schiller kondigt een update van de iPod Nano aan. De nieuwe Nano krijgt onder andere grotere app icoontjes en 16 klok designs. Daarnaast komt er een Nike+ implementatie waarmee gebruikers hun parcours, stappen en verbrande calorieën mee kunnen bijhouden. De Nano moet $129 gaan kosten (voorheen $149) voor 8GB. De nieuwe iPod prijzen zijn als volgt:

 • iPod shuffle 2GB $ 49
 • iPod nano 8GB $ 129 en 16GB $149
 • iPod touch 8GB $ 199, 16GB $299 en 32GB $399

Conclusie

Ik ben zelf wel te spreken over de aankondigingen van Apple. iOS 5 zal de vernieuwingen brengen, met Siri als grootste troef. Apple kennende werkt het gewoon goed. Ik had een redesign zelf niet verwacht, dus geen tegenvaller. Ik las al dat de aandelen inzakten met 5%, maar goed, dat doen ze elke keer. Ik vind de iPhone 4 een tijdloos design hebben (denk Braun). Tim Cook had ik een paar jaar geleden al opgemerkt als CEO, maar daaromheen is het team ijzersterk. Operations (Cook), Design (Ive) en Retail (Johnson) zijn geen onbelangrijke factoren geweest van alle successen de laatste jaren. Openstaande vragen voor mij blijven of/wanneer iCloud’s iTunes Match in Nederland beschikbaar komt. Daarnaast was het me nog onduidelijk welk type iPhones er beschikbaar blijven (3GS?).

Het event van gisteren is op de site van Apple in video terug te zien.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

3 Reacties

  Ivo Kuijpers

  Ik hoop dat je hier een daar wat nulletjes vergeten bent, want 250.000 iOS producten is niet zo verbijsterend veel natuurlijk 😉


  5 oktober 2011 om 20:07
  Lavar

  En tout cas, voila une femme (communiquante) qui ignore ce qu’est une métathèse (ce qui est pardonnable) mais sutout que le verlan fait partie intégrante de l’identité nationale depuis la cour des miracles et ce gouvernement s’emploie très activement à la restaurer … (et ça c’est imlardonnabpe).Même le roi Dagobert mettait sa culotte à l’envers !


  12 juli 2016 om 06:34

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!