Nieuws van Webanalisten (103): Vak(antie)literatuur, marketeers in de VS en voldoet GA aan wensen?

Nieuws van Webanalisten (103): Vak(antie)literatuur, marketeers in de VS en voldoet GA aan wensen?

In deze vakantieperiode een aantal tips voor conversie- en analyseboeken die mee kunnen in de koffer. Daarnaast interessante bevindingen uit een onderzoek dat Forrester deed onder online marketeers in de VS over hun webdata behoefte. Tot slot onderzocht Econsultancy het gebruik van Google Analytics bij 800 bedrijven. Hieruit komt de interessante vraag: voldoet Google Analytics eigenlijk wel aan de analyse wensen?

Conversie- en analyseboeken voor deze zomer

De vakantietijd is aangebroken, de enige tijd waarin je echt goed aan lezen toekomt. Dat doe jij natuurlijk met interessante vakliteratuur over analytics en conversie :-) Ook dit jaar geeft webanalisten.nl weer suggesties over goede conversie- en analyseboeken. Nadat Ton Wesseling je de afgelopen 3 jaar voorzag van de boekenlijst startte dit maal Jan de Vries de discussie over welke boeken de must-reads van nu zijn. Lees het artikel en de reacties van de webanalisten lezers in conversie- en analyseboeken voor deze zomer (waarin de voorgaande edities ook worden gelinkt).

Campagnemanagement nieuwe stijl

In maart van 2011 voerde Forrester een onderzoek uit onder 158 senior online marketeers in de VS. Doel van het onderzoek was om te begrijpen hoe online marketeers klantdata gebruiken als basis van hun marketing communicatie, aanbiedingenbeleid en het bieden van een consistente klantervaring.

Een van de key-finding uit het rapport is: Online marketeers hebben behoefte aan real-time data. Online kun je niet wachten, interacties vinden nu plaats, niet gisteren. De overige 4 key-findings van het rapport, inclusief de gratis download van het PDF rapport, vind je in het artikel: campagne management nieuwe stijl.

Voldoet Google Analytics eigenlijk wel aan je analyse wensen?

Econsultancy.com deed onderzoek onder 800 bedrijven naar het gebruik van Google Analytic. In het rapport met de titel ‘Online Measurement and Strategy 2011’ komt naar voren dat het aantal bedrijven dat Google Analytics gebruikt nog steeds groeit.  Google Analytics wordt voornamelijk gebruikt voor bezoekers en conversie KPI’s en veel minder voor funnel en conversieoptimalisatie. Slechts 9% geeft aan rich media, flash en video trackin met Google Analytics.

Het meest interessante gedeelte van dit onderzoek is de vraag waarom 42% van de organisaties aangeeft tevens gebruik te maken van een tweede webanalytics pakket naast Google Analytics. Het grootste gedeelte van de respondenten geeft aan dat Google Analytics niet aan alle requirements kan voldoen. Terwijl Brian Clifton, voormalig hoofd Web Analytics van Google EMEA, aangeeft dat gebruikers hoogstwaarschijnlijk een groot gedeelte van de mogelijkheden die Analytics biedt niet benutten of kennen.

Egan van Doorn dook voor webanalisten.nl de diepte in en geeft voeding aan de discussie waarom Google Analytics nu wel of niet voldoet als webanalytics oplossing.

 


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Webanalytics. Een prachtige tool, als het maar gebruikt werd. Webanalytics halen echter in het Berenschot/MarketingTribune trendonderzoek van 2011 de top 10 echter niet. Iedereen in druk met authenticiteit en sociale media, maar slechts weinigen nemen de moeite om online te tracken en tracen hoe het merk beleefd wordt, laat staan dat er real time wordt geïnteracteerd. Jammer, want zo worden marketeers nooit accountable!
    Het hele marketingtrendonderzoek is trouwens te vinden op http://www.berenschot.nl/over_berenschot/nieuws_agenda/?ActItmIdt=22647

    geplaatst op
  • Kan het ook zijn dat veel bedrijven al een analytics pakket hadden en daarnaast ook het gratis GA pakket hebben geinstalleerd omdat de koppeling met AdWords nogal wat voordelen biedt? Om daarnaast dan weer het hele proces van volledig implementeren van GA te doorlopen is wellicht een beetje teveel van het goede? Verder had er bij de opmerkingen van Mike Quin niet alleen 'Adobe' moeten staan, maar 'Adobe/Omniture'.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.