De zomervakantie (2.0) wordt top, maar waarom zou je nog gaan?

21 juni 2011, 06:56

Deze zomer(vakantie) wordt een groot feest! Dankzij het nieuwe communicatielandschap met social media, smartphones en andere connected devices. Nooit meer, zoals vroeger, sociaal verplichte dia-avondjes* bijwonen met opschepperige beelden van quasi interessante reizen. Nee, tegenwoordig beleef je iemands vakantie real time mee via U-streams, Flicker of Twitter. Maar er zijn veel meer vakantieongemakken die als sneeuw voor de zon verdwijnen dankzij alle media-innovaties.

Zijn we er nu al?

Echtelijke ruzies bijvoorbeeld, zijn passé dankzij de TomTom. Zij hoeft de kaart niet meer te lezen en hij hoeft dus de weg niet meer kwijt te raken, al vloekend op haar. Zelfs de Périphérique van Parijs is vanaf dit vakantieseizoen een eitje. Waar ‘Autres Directions’ nou eigenlijk ligt, doet er niet meer toe. Net zo min als het terugvouwen van de kaart. Is dat jou ooit gelukt?

Lastig kroost op de achterbank? Je hebt er geen kind meer aan dankzij hun Nintendo DS game consoles of multimedia screens in de achterkant van je hoofdsteun. En al zouden ze vervelend zijn, dan hoor je ze toch niet dankzij je IPod oorplug met je persoonlijke top 100. De enige wanklank is hun teleurstelling bij aankomst na 1300 km snelweg. Zijn we er nu al?

Altijd lekker eten!

Het eten smaakt deze vakantie altijd en overal dankzij social netwerktips op Foursquare en dankzij andere localised content. Voorgangers hebben per restaurant gerecenseerd wat wel en wat niet smaakt. Bovendien is de kleine moeite van inchecken vaak een gratis aperitief waard. Ook vieze toiletten hoef je op je route niet meer tegen te komen. Je kunt namelijk makkelijk vinden waar je vanwege de slechte hygiëne of chagrijnige bediening niet heen moet gaan.

Nooit meer regen

De gekozen bestemming is altijd zonnig, want we blijven de regen voor, dankzij Buienradar. Jan Pelleboer** komt er niet meer aan te pas. Zo kom je nog eens ergens! Hierdoor reizen we lekker licht, want de regenkleding blijft dus thuis. Boeken ook, die zijn gewichtloos op de e-reader of het tablet. Fototoestel, videocamera, kompas, adresboekje en ook de agenda kunnen van de paklijst. De smartphone is alles in één.

Museumbezoek nu wel leuk

Door diezelfde smartphone is er met augmented reality apps altijd wat te beleven op je vakantiebestemming. De meest fantasieloze vakantiebungalow is binnen de kortste keren een spannend spookhuis. Een lege vlakte wordt een boeiend slagveld en die saaie gids is vervangen door een veel leuker interactief virtueel karakter. Of gewoon door Goggles, de beeldherkenningsapplicatie van Google die je informeert wat je smartphone-oog ziet. Museumbezoek wordt op deze manier zelfs leuk. QR-codes ontsluiten alles wat je over kunst wilde weten, maar nooit durfde te vragen.

Geen heimwee

Vakantievrienden staan al op je te wachten, want die heb je voor de zekerheid van te voren al gemaakt op Hyves en Facebook. Heimwee is een opgelost begrip, want je hoeft niemand te missen; de sociale lijn staat continu open voor sms, chat of te delen fotobestanden dankzij WhatsApp. Met Skype contacteer je het thuisfront face-to-face. En de RSS-feeds van De Telegraaf zorgen ervoor dat je geen nieuwtjes uit het vaderland mist.

Bijna net zo leuk als thuisblijven

Alle ongemakken die vakantiereizen ons vroeger brachten, zijn dus verdwenen in het nieuwe medialandschap. Je hebt deze zomervakantie alles bij de hand wat je gewend bent. Je hoeft geen moeite meer te doen om nieuwe vrienden te maken. Excursies zijn overbodig, want ze brengen je niets meer dan je thuis al op Google Places hebt kunnen verkennen. Familie en bekenden blijven virtueel in de buurt.

Kortom, de zomervakantie van 2011 wordt bijna net zo leuk als thuisblijven!

Voor de jonge lezers:

* Diaprojecties’s zijn een soort powerpoint presentatie avant la lettre.

** Jan Pelleboer was de grondlegger van het begrip ‘weerman’ en voorzag bij de wereldomroep de NL-vakantiegangers van al het weernieuws. Dit in een mengelmoes van Gronings, Drents en Overijssels

Gedreven door nieuwsgierigheid, uitgedaagd door onbekende paden. Zowel in het professionele leven als prive.Professioneel surft Erik op de golven van nieuwe media-ontwikkelingen en verkent hij samen met zijn klanten al meer dan 12 jaar het medialandschap dat nooit hetzelfde blijkt. Daarbij steekt hij de hersens uit de mouwen, van slimme strategie tot concrete oplevering. Prive is hij een fervent zeezeiler en stak hij tweemaal de Atlantische Oceaan over. Voor Erik is het leven te kort om slechte wijn te drinken en zijn memonto mori is: het gaat niet om het aantal jaar dat je leeft, maar de hoeveelheid leven die er in elk jaar zit; iedere dag. http://www.linkedin.com/in/erikvanderdussen

Categorie
Tags

11 Reacties

  Erik deVet

  En dan ontvang je na deze prachtige vakantie de rekening van je telefoonprovider en is je vakantie opeens 800,- duurder. Want helaas is je smart phone over de grens ineens veranderd een gat in je hand.


  21 juni 2011 om 07:07
  Floris

  en accu van smartphone gaat maar 1 dag mee..

  maar verder erg vermakelijk artikel.

  ps. dankzij een fake yelp review laatst in shabby achterbuurt gegeten. maar je maakt wat mee 🙂


  21 juni 2011 om 07:33
  Elskamp

  Vind het zelf absoluut leuk om een reis te delen via twitter, facebook en flickr. Maar verder is het vaak (in ieder geval buiten de ‘westerse landen’ leuk om je informatie via de ’traditionele’ manier te vergaren.

  De grootste verrassingen en leuke ervaringen doe je juist op via kennismaken met reisgenoten en ‘locals’ die tips geven die je niet via online social networks of de lonely planet vindt.

  Het is misschien juist een verademing om alles los te kunnen laten en afgesloten te zijn van dat internet (niet té lang natuurlijk, anders krijgen we ontwenningsverschijnselen 😉 Ben zelf een redelijke internetjunk en gadgetgek, maar vond het super om 4 dagen lang in een hutje zonder internet of zelfs stroom te zitten en kan het absoluut aanraden.


  21 juni 2011 om 08:02
  jos

  @oli4b

  DROAM goedkoop?

  Als ik 14 dagen op vakantie ga, betaal ik voor DROAM € 73,-! 2 Weken internetten met T-Mobile kost me € 29,90 en ook nog eens onbeperkt (wel lagere snelheid na 100 MB, maar als je het alleen gebruikt voor Twitter, Facebook, internet en e-mail is dit voldoende). 2 Weken met Vodafone kost me € 28,- met 35MB per dag.


  21 juni 2011 om 12:01
  erikvanderdussen

  Maar jongens, de vakantie wordt juist heel goedkoop: je hoeft niet meer te gaan!


  21 juni 2011 om 17:03
  danielbroen

  Wat gezegd wordt is deels waar.

  Ja, de smartphone gaat mee op vakantie om in contact te blijven met vrienden, familie en kennissen.

  Echter gaan mensen vaak ook op vakantie met het idee lekker weg te zijn van het thuisfront en willen zo min mogelijk contact hiermee.

  Persoonlijk ben ik wel een social media fanaat en gebruik ik het graag maar ik kan me voorstellen dat mensen dit juist helemaal niet willen.

  Wat betreft slechte restaurants qua bediening etc, het is maar net wat je gewend bent en hoe je eigen humeur is op dat moment.

  Goed en leuk artikel, dat wel!


  22 juni 2011 om 06:36
  Jurjen de Vries

  Leuk artikel. Ik ben nu 3 weken terug van een week Zuid-Frankrijk. Het viel me op dat Foursquare daar nog niet echt in is. Alle restaurants waar ik ben geweest stonden er niet in, en enkele daarvan ook de wat meer populaire in grotere steden. Uiteraard heb ik ze wel even ingevoerd.

  Het meeste profijt heb ik gehad van Google Maps. Bijvoorbeeld snel een supermarkt in de buurt (GPS) opzoeken die nog op zaterdagavond open is.

  De buienradar in Zuid-Frankrijk valt tegen, ik heb niet echt een goede site kunnen vinden die de regio gedetailleerd in beeld bracht, zoals dat hier in Nederland met buienradar.nl gebeurt.

  Mijn tel.rekening was 8 dagen x 2 euro (16 euro) met 35Mb per dag. Gemiddeld zat ik op 20Mb per dag, dus het gebruik van Google Maps om daarheen te reizen, ter plekke, foursquare, beetje Google zoeken etc is goed te doen.


  28 juni 2011 om 09:18
  ip01u7a3km

  ray ban australia cheap Most popular beauty products are: Clinique’s Dramati 76;5 and Chanel Chance.Watches 鈥?Omega, Rolex and Longines lead the Chinese luxury watch segment 21 26, 2013 Hand type should be considered when searching for a ring: Long, skinny fingers should steer clear of large rings, but they look fabulous on smaller, thicker hands asics store

  free shipping toms shoes Their printing processes take advantage of the latest flex and floc digital printing technology which allows for greater selection, faster turn around times, and no minimum order It makes us very happy to ship a dream handbag to another bag lover! Here is a link to the entire segment that ran on CBS Channel 4 news: miami.cbslocal/2011/06/13/its in the bag designer style at s florida website/Many South Florida residents were immediately hooked on LuxeDH, which enjoyed a huge increase in traffic to their site after the five o’clock news on CBS John hears, but is not listening, Raya Jaffer said in regards to the negative reaction St fitflop sandals singapore

  mcm purses There is also a Buy Back Program, so if you want to buy the latest in handbag fashion trends, sell your bag back to LuxeDH and use the credit to purchase another gorgeous, authentic pre owned bag San Francisco, CA June 26, 2012 The San Francisco Travel Association, the official tourism marketing organization for the City and County of San Francisco, announced that the city welcomed 2,872,000 international visitors in 2011, an increase of nearly 10 percent over 2010 and a nearly 30 percent increase over 2009.In June 2012, the Office of Travel and Tourism Industries (OTTI) released the international visitation numbers for San Francisco which showed a significant increase in both market share and visitor volume from previous years People love the simplicity of Longchamp, Raya says fitflop cheap

  toms shoes store

  shoes like toms

  fitflop malaysia store


  21 april 2015 om 04:14
  ab62q8c0ct

   浣嗙附楂斾締瑾竴鍊嬩笉閷殑閵烽噺鏈冩彁渚涗竴鏀瓙灏辨槸瑕佸幓 s锛岃€孖 鍐嶅緸涓€鍊嬪埌铏曡窇 鑰楄硣300姝愬厓鐨勭磵绋呬汉 宸茬稉寰楀埌鐨勪换浣曟湁闂滃晱椤屾垨鎰忚锛屼粬 

   s涓€鍊嬫墦鐮寸杓曡紩濉厖寰簴缍収瑗垏姹借粖 鐬х灖鐝惧湪锛岃珛娉ㄦ剰锛岄€欐槸鐐轰粈楹?鎴戣鎰熻瑵澶у灏嶆偍鐭ラ亾鍫呮寔浣跨敤鍍廔锛嗭純39瀛╁瓙鐨勮矤鎿?绫? 

   涓嶅彧鏄竴鍊嬮亱琛?浣犲枩姝$殑妯e瓙浜?娌掓湁瑕嚜娌? 

  


  14 augustus 2015 om 16:57
  ds51y8k4qg

   绫崇敖缃查亷鐨勫ソ閬嬫埃TS鍞?鍣告敞鎰忓埌锛岀暥鍙兘鐨勫澶х敤铏曞椹楀浠婂ぉ鐝惧牬 鍓嶅ETA鎷変几鐐烘锛屾垜鍊戠敋鑷充腑闁撶€濋潚 鐨勬槸锛屽畠鏄€氶亷鐢卞湪鑻卞湅 閰嶆柟鐨勮闋绘斁鍦ㄤ竴璧凤紝浠ヤ究鍐嶆锛岄€欐槸灏肩埦妫紝閫欐槸鏂扮殑 

   鍜孌R銆傛矙鍟炵殑I 鏄疢 574 VCC 鍜屼竴鍊嬪亯澶х殑澶у簳鏄? 

   閫欎簺姝ラ亾 娉曞湅璺熻釜甯冭槶鐧诲椹呭嫊鍣紝浠ュ公鍔?鍣稿枩姝′粬鍊? 

  


  14 augustus 2015 om 16:57
  ht47s1p8uo

  fitflops online Augusoft®, Corporation. evolves as well as maintains Lumens® – the initial SaaS cloud-based enrollment management system designed for the continuing training sector. Near Some thousand college students have got registered with regard to coaching instructional classes making use of Lumens. Visit augusoft.net to see Lumens doing his thing. DC microgrids stay away from the majority of tranny and also distribution loss from the AC long-distance transmitting technique as well as get rid of the squander linked to alteration via AC in order to Electricity. DC strength operates most of today?€?s necessities: Led lamps, personal computers, television sets, variable-speed motors and countless other electronics. Some estimation that a majority of with the electrical power employed in a commercial building will be Electricity. New at PowerSports Place: Monk Rushing 2015 Comp Eight Boot styles fitflop outlet singapore

  fitflops on sale australia Walking into the Realm of Fitness with 6850 Abercorn Saint., a single immediately contains the idea that the business enterprise lifestyles around their slogan, ?€?The genuine article in house fitness.?€? The enormous shop is stuffed with elliptical machines along with aerobic and weight lifting products, great for individuals looking for the greatest in home conditioning items. However the true life blood from the operation will be it’s owner/operator, Can Sutton. The Christian advertising convention will give you the loaded two days associated with workshops, reveals, receptions and also motivational general classes. Lead through market management, CMA will show 55 work spaces and also bootcamps in major subject areas just like Motion picture and films; Television and radio News; Church Advertising, Motions, Graphics and Screening machine; Sales and marketing communications, Conversing and also Control; as well as Loved ones as well as Hispanic Media. Startup Springboard, presented by simply framergy, can be a toss occasion and also exhibit spotlighting early on assignments in thoroughly clean technological innovation and also sociable effect. The wedding delivers experience prospective investors, strategic spouses along with media outlets that may propel aspects through notion to be able to commercialization. The actual Sixteen 2014 Springboard official choices include: Dark-colored Wood Executive, Orange Effect, Everywhere Energy, H2dios, Simply, Lucelo Technologies, lumenomics, Nu Promethean Technology, Renooble, Strong Flip-up Methods , Opleve Rising, Talk about, Silexta, Totus Energy, Wheely’ersus Café and WiseWater. mcm bag

  toms shoes free shipping ?€?In health and fitness, monitoring your progress is important. That?€?s the method that you determine what functions and what doesn?€?t then when those actions learn to modify,?€? he or she contributes. ?€?If you?€?re not necessarily tracking the particular improvement of your advertising and marketing, you?€?re functioning blindly which implies wasted period, squandered funds and usually lost chances.?€? Along with all the title modify, the firm introduced a fresh logo and adjustments for the web site with A single. The brand-new name started to be successful Oct. 1. Publish InfoPath forms into a SharePoint Hosting server with or without Types Services asics onitsuka tiger

  fitflop sandals sale

  cheap fitflops sale

  fitflops clearance


  20 augustus 2015 om 07:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!