Social media congres 2011: We accelereren, maar komen we ook ergens?

25 februari 2011, 09:07

En áls we ergens komen, weten we dan nog de route in kaart te brengen die ons naar deze weg geleid heeft? Zodat we weten hoe we het volgende keer terug kunnen vinden, of juist kunnen voorkomen dat we er belanden. Er wordt vaak gezegd dat de weg er naar toe belangrijker is dan de eindbestemming. Als we er op deze manier naar kijken, is social media dan het vervoermiddel wat mij naar mijn eindbestemming brengt, of is het de bestemming, mijn plekje, waar ik me thuis voel en mensen me kunnen bezoeken? Tijdens het alweer derde social media congres, van hype naar acceleratie”, hoopte men antwoord te krijgen op deze en vele andere vragen.

Helaas hadden een aantal van de sprekers deze memo niet gekregen. Zo begon eCommerce goeroe Dick Raman zijn presentatie met het inmiddels bijna 2 jaar oude filmpje Social media revolution. Ja echt… Van een “goeroe” had ik toch meer verwacht. Graag had ik zijn visie op de toekomst van eCommerce gehoord. Wat voor conclusies heeft hij getrokken uit zijn ervaring met social media monitoring en respons analyse? Wat zijn in zijn optiek de culturele verschillen op gebied van social media respons voor de Amerikaanse en de Europese markt? Desnoods een case presentatie van de Facebook applicaties die door Brand React zijn ontwikkeld en de learnings die ze daaruit hebben getrokken. Maar helaas, we kregen oude wijn in oude zakken dit keer.

Blijkbaar hebben we in Nederland bij dit soort congressen een gebrek aan originele en innoverende sprekers. Bijna elk van hen haalde dezelfde succes en fail cases aan. Starbucks werd uitgemolken, Vodafone/The Voice werden bejubeld en KLM surprise landde regelmatig bij het publiek. Youpgate deed meerdere belletjes rinkelen en de ster van Carglass scheen falend. Er was een groot gebrek aan “eigen” en “nieuwe” cases van eigen bodem. Verfrissend was de manier waarop Directeur Communicatie bij AEGON Jan Driessen sprak over de eerste ervaringen van AEGON met social media en de stap naar professionalisering die zij hebben het afgelopen jaar hebben gemaakt. Het publiek hing geboeid aan zijn lippen tijdens zijn verhaal waaruit bleek dat de “Eerlijk over” campagne zich niet beperkte tot alleen de knullige commercials die wij op televisie zagen maar diep verweven zit in hun social media beleid.

Elke medewerker van AEGON kan zich opwerpen tot ambassadeur. En na één faux pas wordt je niet direct de laan uitgestuurd. Zolang je de fout maar herstelt dan is er in wezen niks aan de hand. Maar een fout herstellen of foutieve informatie van derden rectificeren is binnen social media makkelijker gezegd dan gedaan. Dit tonen de schrijnende, doch hilarische voorbeelden die Jan Driessen aanhaalde wel aan. Bad news travels fast en sinds de opkomst van social media lijkt hoor en wederhoor, zelfs voor het journaille, een uitgestorven ambacht geworden.

Ook Willem Albert Bol had met het succes van Vodafone en The Voice of Holland een mooie case presentatie. Hij liet zien hoe social media in hun interne organisatie een plek heeft gekregen en hoe verantwoordelijkheden worden gedeeld. Hij gaf ons de scoop Vodafone, Nike en Heineken launching partner zijn van Hyves Fan Pages. Vodafone is zich bewust van het feit dat innovatie plaats vindt in het ecosysteem om hen heen, en niet meer alleen binnen de R&D tak van bedrijven.

Door de verschillende sprekers werd vooral een inleiding in het social media landschap gegeven. Het waren veel algemene praatjes over de impact van social media en men bleef juist hangen in de hype. Elke keer werden dezelfde cijfers en bronnen aangehaald, u kunt de presentaties inmiddels zelf wel dromen. U weet dat u Twitter, Facebook, Hyves, Foursquare, Quora etc in kunt zetten ten behoeve van uw business. Een regelmatig terugkerend thema was het belang van het claimen van je plek binnen het spectrum van social media. Natuurlijk hoef je niet aan elke hype mee te doen, maar zorg dat je niet te maken krijgt met stolen identity’s (zoals AEGON en Carglass) en wacht niet af, maar ga aan de slag. Zorg dat je op z/n minst op de hoogte bent van wat er over je wordt gezegd en neem zo mogelijk deel aan de conversatie. Maar onthoud, als bedrijf begeef je je op het terrein van de consument. Binnen social media ligt de macht bij je klant, jij luistert, speelt in op hun wensen en wanneer iemand een klacht heeft dan zie jij die als een kans. Als je mazzel hebt en de klacht naar tevredenheid oplost dan maak je kans dat je het tij kan keren.

Peer to peer recommendation is namelijk van grote invloed op de koopbeslissing van de hedendaagse consument. Ludo Raedts van The webcare company benadrukt in zijn presentatie het belang van investeren in goede webcare. Wanneer je investeert in de relatie met je klant dan betaalt dit zich op den duur uit in ambassadeurs. Door ambassadeurs vervolgens slim in te zetten voor marketing (maak alles deelbaar) en support (gebruikersforum) spaar je niet alleen kosten uit maar speel je ook nog eens helemaal in op de wensen van generation-Y.

Heb je tot zover weinig nieuws gehoord? Dan ben je niet de enige. De aanwezigen waren namelijk, in tegenstelling tot de verwachting van de organisatie blijkbaar, geen leken. Er zaten slimme marketeers, oplettende webcare medewerkers en goed geïnformeerde managers in de zaal. Deze hebben gelukkig allang door dat social media geen hype is maar die snakken naar echte handvatten en direct te implementeren strategieën. Ik hoop dat wij en zij, allemaal komend jaar gaan bouwen aan mooie cases van eigen bodem. Die we dan volgend jaar tijdens de vierde editie van het social media congres met elkaar kunnen delen. Laten we de lat voor onszelf hoger leggen zodat we volgend jaar allemaal in staat zijn minstens drie eigen kleine of grote succesverhalen te kunnen vertellen.

Neem een voorbeeld aan augmented reality kunstenaar Sander Veenhof die elke maand een nieuwe project lanceert. Zijn virtuele kunstprojecten in de fysieke ruimte hebben hem al tot het MoMa in New York gebracht, waar hij een permanente tentoonstelling op de zevende verdieping heeft. Een verdieping die enkel bestaat in de virtuele ruimte.

Tot slot een paar dingen die u misschien nog wilde weten:

  • Jan Driessen: AEGON heeft bij een eerder incident elke blogger, tweep en journalist een persoonlijk bericht gestuurd om ze te wijzen op het verspreiden van foutieve informatie.
  • Dick Raman: In Cuba eten ze een omelet met frites als ontbijt.
  • Ludo Raedts: Online wordt de koopbeslissing genomen, waardoor retail wanneer ze geluk hebben enkel een afhaalpunt zijn.

  • Willem Albert Bol: Doordat Winston Gerschtanowitz in The Voice een oproep deed aan mensen het programma te volgen via Twitter zijn er op 30.000 nieuwe tweeps bijgekomen.
  • Sander Veenhof: Doet gewoon hele gave kunstzinnige dingen met augmented reality. En kan daar wonderbaarlijk genoeg nog van leven ook.

Noot: Dit bericht bevat enkel de presentaties die op dit moment online te vinden waren. Alle presentaties van het social media congres 2011 zijn op maandag te vinden op de site. We shall update 😉

Anneli Rispens
Oprichter | Management Consultant bij So Me Mc

Als onafhankelijk adviseur richt Anneli zich op merken en bureaus die meer resultaat uit social media willen halen. Als één van ‘s lands eerste social media experts heeft ze inmiddels meer dan een decennium ervaring met het positioneren van merken op social media. Ze heeft hierin naam gemaakt en wordt gezien als thought leader binnen dit vakgebied. Anneli haar specialiteit is het opzetten en optimaliseren van social media operaties (zowel in-house als in-agency), op lokaal als global niveau. Als geen ander kan ze de effectiviteit van teams analyseren en hen helpen hun prestaties te verbeteren met heldere strategische, tactische en operationele kaders. Credentials: Heineken, McDonald's, SEAT, Volkswagen, Royal Canin, KLM, LeasePlan, Nederlandse Spoorwegen, Vodafone Ziggo, AEGON, ING.

Categorie
Tags

14 Reacties

    Jan Willem Alphenaar

    Jammer dat je dag ervoor niet was bij de Workshops. Had ook daar graag jouw mening over gehad.


    25 februari 2011 om 11:29
    ARispens

    Vind ik ook. Heb mezelf in ieder geval aangeboden volgend jaar voor de groep te gaan staan en hopelijk een paar leuke cases te presenteren. Was verbaasd dat er geen enkele vrouwelijke spreker was.


    25 februari 2011 om 11:36
    rvdaart

    Hi Anneli,

    Dank voor je kritische feedback op het evenement. Voouitlopend op een bredere analyse en evaluatie (o.a. van alle tweets via Blauw Research/TraceBuzz) wil ik als programmeur van het Social Media Congres graag ingaan op enkele van je punten.

    Ad doelgroep

    De opzet is een breed toegankelijk congres voor ‘halfgevorderden’. (Ver-) gevorderden zullen op dit congres weinig nieuws horen. Niet verwonderlijk dat Marco er niet was, het zou me verbaasd hebben als hij er wel was.

    Toch snijdt je opmerking hout. Heb hierover gisteren ook met Ludo Raedts (The WebCare Company) en Carmen Vriesema gesproken. Misschien moeten we een uitgebreider parallelprogramma op verschillende niveau’s aanbieden, inclusief de workshops voor beginners op de dag ervoor. En met een online kieswijzer deelnemers een advies geven over de meest relevante route door alle sessies heen. We kwamen -na de eerste drie bitterballenen een glas bier- ook op een speeddating moment, waarbij een ‘beginner’ aan een halfgevorderde tips kon vragen.

    Ad spekers en cases

    Ik ben benieuwd naar de deelnemersevaluatie op dit punt, ook van de workshops. Herkende vanzelfsprekend ook verschillende cases uit de oude doos. Over sommige sprekers hoorde ik positieve maar ook negatieve geluiden. Over anderen, waaronder Jan Driessen en Sander Veenhof alleen lovende geluiden. Ik heb in ieder geval geprobeerd dubbele cases en modellen te voorkomen. Presentaties zijn niet zelden pas op de avond voor het congres af en vervolgens op dergelijke punten niet meer aan te passen. Denk dat er een programma heeft gestaan met voor ieder wat wils. Ga niettemin graag de uitdaging aan om voor volgend jaar sprekers te vinden met de beste actuele Nederlandse cases. En suggesties zijn altijd welkom… ook hier of via ronald [at] repmen.com.

    Ad geen vrouwelijke sprekers

    Klopt. Niet bewust. Maar ook niet bewust niet. Heb sprekers gezocht bij thema’s, maar niet specifiek vrouwen. Verschillende vrouwen hebben me hierop inmiddels aangesproken. Klaarblijkelijk valt het op en stoort het. Dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling geweest. Laten we afspreken dat we volgend jaar streven naar 30% vrouwen met een goed, inhoudelijk verhaal.

    Hoop je volgend jaar weer te zien: als deelnemers, spreker en/of als blogger.

    Ronald


    25 februari 2011 om 14:36
    media

    @Rondald: dank voor je toelichting; hoop dat je de evaluatie straks ook met ons wilt delen. Ben wel benieuwd naar de mening van de bezoekers.


    25 februari 2011 om 16:13
    Ronald ter Voert

    @anneli: Ben benieuwd welke invloed deze posting heeft op de opkomst volgend jaar. Een nieuwe social media case wellicht…


    26 februari 2011 om 07:04
    Maarten Reijgersberg

    RauwCC wordt regelmatig gevraagd als spreker op events. Dit komt vooral door onze LokalHeroz-case. Wat mij verbaast is dat organisatoren wel graag nieuwe sprekers en cases willen, maar alleen budget vrij maken voor buitenlandse sprekers. Mede hierdoor zie je telkens dezelfde koppen en hoor je telkens dezelfde verhalen. Onze kennis en cases vertegenwoordigen een waarde.

    Zeker als het events betreft waar een toegangskaartje al gauw zo’n €400,- kost, gaan wij niet voor een fles wijn ons verhaal doen. You pay peanuts, you get monkeys! Helaas is het gevolg wel dat RauwCC veel gevraagd wordt, maar vooralsnog weinig spreekt…


    26 februari 2011 om 10:18
    ARispens

    @Ronald

    Bedankt voor je reactie, als je mijn input kan gebruiken bij het samenstellen van het programma dan hoor ik het graag, ik denk graag met julie mee. Ik vind het spreeddate idee best interessant. Houd zelf wel van praktische sessies gecombineerd met inspiratiesessies en cases van eigen bodem. Ik denk dat je hier een goede balans tussen moet kunnen vinden.

    @Maarten

    In dit geval hoop ik dat er voor de semi buitenlandse spreker niet veel is neergeteld, ander zou ik dat heel zonde vinden. Ik denk dat het publiek inmiddels het een beetje zat is altijd dezelfde koppen te zien en verhalen te horen. Dus bij deze hebben jij en ik onszelf al aangeboden en opgeworpen. Weet zeker dat we iets interessants te vertellen hebben. Ben zelf naar huis gegaan met een fles wijn voor de leukste tweet van de dag, maar daarvoor kom ik niet een verhaal houden natuurlijk. Ik begrijp wel dat het voor een organisatie lastig is om van te voren in te schatten wat een onbekender iemand voor verhal heeft, en dat de bezoekers terughoudender zullen zijn en liever betalen voor een grote bekende naam. Misschien een afweging tussen deze twee. 2 a 4 keynotes door grote namen en veel ruimte voor opkomend talent en mensen die met passie over het vak kunnen verhalen.

    @Louis, it’s a date :). Leuk stuk heb je geschreven! Ben het eens met de verdeling van de prijzen. Je was alleen die van mij vergeten 🙂


    26 februari 2011 om 13:53
    Rob Janssen

    Ben uberhaupt niet op het congres geweest. Interessante evaluatie Anneli. Wat mij opvalt is dat het lijkt alsof een groot gedeelte eenrichtingverkeer was zonder interactie. Voor mij ligt de kern dan bij de dagvoorzitter. Hij of zij is er verantwoordelijk voor dat de sprekers de zaal blijven boeien. Vooraf briefen, mogelijk kiezen voor interview of q&a sessie. Zaal middels twitter laten participeren etc. Toch doodzonde als er kenners in de zaal zitten die achteraf teleurgesteld zijn? Die kennis had tijdens de dag ingezet kunnen worden. De congresmarkt loopt blijkbaar nog steeds achter bij de rest van de ontwikkelingen. Bij goededagvoorzitters.nl denken wij daar heel anders over.

    Geniet van het Leven!

    Rob


    26 februari 2011 om 16:03
    viq

    Ook ik heb het SMC bezocht, op de eerste dag en het viel mij eerlijk gezegd flink tegen. De netwerkmomenten tijdens de koffiebreaks en de lunch leverden me meer en beter inzichten op dan de workshops zelf, die trouwens geen workshops maar gewoon presentaties waren. Jammer dat er niet (duidelijk genoeg) gecommuniceerd is wat het niveau van de dag zou zijn, anders was ik gewoon thuisgebleven. De plenaire sessies van Polle en Antal waren gelukkig interessanter, maar ook hier heb ik niet veel nieuws van geleerd. Zoals eerdere reageerders al zeiden: het is tijd dat dit soort congressen een stap vooruit maken, of sessies op verschillende niveaus gaan aanbieden.


    28 februari 2011 om 07:54
    Bobby Verlaan

    Idee: Als sprekers zichzelf kunnen nomineren en daarbij aangeven waarom ze denken dat ze een goed verhaal hebben, kunnen we vervolgens gaan stemmen welke sprekers we graag op het podium zien. Crowdsourcing the speakers voor de volgende keer? 🙂


    28 februari 2011 om 21:45
    Livia

    Palmer,"I think we could hook a lot of unassuming people just by offering to teach them how to properly argue in print."later on.qk&.uot;Dic.bag."Com on, man, be civil. We don't need another pointless flame thread.


    29 juli 2016 om 22:04

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!