• Mobile
  wordt gesponsord door

Economisch weerbericht (88): Europa 3.0

Economisch weerbericht (88): Europa 3.0
, Sogeti/VINT
@BLO2M

We zitten in een opgaande lijn. Aan het eind van september 2008, de start van de Grote Recessie, was het Viviane Reding, de toenmalige Eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en Media, die Europa het internetvoortouw wilde laten nemen. Europe Goes Web 3.0 zou het volgende betekenen: “naadloos netwerken voor zaken, vrije tijd en op sociaal vlak, overal en altijd, met behulp van snelle, betrouwbare en veilige netwerken.” Na de Lissabon-agenda kijkt iedereen altijd meewarig wanneer Europa weer eens ergens het voortouw in wil nemen, zeker op zo’n uitgelezen moment, namelijk aan het begin van de ernstigste financieel-economische klap sinds WOII. Maar met onze Neelie Kroes als Euro-VP voor de Digitale Agenda zitten we anno 2010 in een sterk opgaande lijn. En dat is niet het enige.

De laatste jaren is in Europa het klimaat voor startups sterk verbeterd. Er is nu een ecosysteem van seriële entrepreneurs, door de wol geverfde durfkapitaalverstrekkers, advocatenkantoren en PR-bevdrijven. Dat ecosysteem floreert met name waar Europa het zwakst verondersteld werd te zijn: op het gebied van internet en ICT. Toegegeven, het is nog een beetje de vraag of dit behalve briljante ideeën ook een lucratieve commerciële realiteit inclusief een hoop extra banen en disruptieve innovatie zal gaan opleveren, maar Europa 3.0 lijkt te kunnen gaan bruisen.

Verspreid over de Oude Wereld ligt een aantal gespecialiseerde clusters, vergelijkbaar met Silicon Valley. Het Britse Cambridge heeft wel wat weg van Santa Clara, de thuisbasis van veel grote chipmakers. Londen lijkt op Sand Hill Road, dat de hoogste concentratie van durfkapitalisten herbergt. En Berlijn doet denken aan South of Market in San Francisco, broeinest van de meer artistieke startups.

Vroeger was Europa’s diversiteit misschien een nadeel, vanwege de clash van culturen en taalverschillen, maar tegenwoordig werkt die diversiteit vooral positief uit. Duitsers zijn goed in business development, Russen zijn uitstekende programmeurs en de Fransen excelleren op het gebied van user interfaces. Dank zij de (digitale) globalisering neemt de invloed van Amerikaanse smaken af en wint de Europese manier van bijvoorbeeld ontwerpen en branding steeds meer terrein.

Sterker, zegt Kristian Segerstrale, medeoprichter van Playfish, als je vanaf dag 1 internationaal bent, dan bouw je je onderneming automatisch zo, dat je in staat bent om een wereldwijde webmarkt te kunnen bedienen. Segerstrale is een Fin en zijn partner Sebastien de Halleux een Belg. Productontwikkeling doet Playfish in Amerika, Engeland, China en Noorwegen. De spellen die het bedrijf bouwt, worden gehost op computers in Amerika.

Een ander voorbeeld is Plastic Logic, maker van een e-reader, die bedoeld is om papier te vervangen. Het bedrijf word gerund vanuit het Btritse Cambridge, de marketing wordt gedaan vanuit Silicon Valley, de meeste software wordt ontwikkeld in India en de productie vindt plaats in Dresden en in China. Dat gaat natuurlijk niet zonder videoconferencing en online tools voor samenwerken. Volgens Richard Archuleta, de Amerikaanse baas van Plastic Logic, zijn Europeanen erg goed in deze multicultimanier van webondernemen.

Een sterk staaltje van het bruisende Europa 3.0 is Seedcamp, een programma om ondernemers te trainen van Saul Klein, partner bij Index Ventures. Dit jaar heeft zijn karavaan achtereenvolgens Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, Praag en Zagreb aangedaan. Daarnaast doen Europese conferenties, zoals LeWeb in Parijs en Digital-Life-Design in München in geen enkel opzicht meer onder voor Amerikaanse oploopjes van dat kaliber. Overal VC’s op zoek naar talent, startups in spe die hun businessplannen ontvouwen en grote bedrijven die dit alles met argusogen gadeslaan.

Toen Loïc Le Meur in 2005 begon met LeWeb, waren er maar 250 deelnemers en was het merendeel van de sprekers Amerikaan. In december 2009 trok het evenement tien maal zoveel bezoekers en beklommen veel Europeanen het podium, onder wie Marten Mickos van MySQL, nu onderdeel van Oracle, Marc Simoncini, de oprichter van meetic.com, Europa’s grootste dating-site, en Niklas Zennstrom, medeoprichter van onder andere Skype.

Wat kunnen overheden en de Europese Unie doen om het veelbelovende Europa 3.0 een extra duwtje in de rug te geven? Misschien niet zo heel erg veel. “You cannot build an ecosystem, you have to grow it” zegt Jeff Skinner, Executive Director van het Institute of Innovation and Entrepreneurship aan London Business School. Dat klopt: dit soort ontwikkelingen heeft tijd nodig, daar helpt geen Lissabon-agenda aan. Op dit moment is Europa waar Silicon Valley was aan het begin van de jaren ’90. Hopelijk aan het begin van een vergelijkbare opgaande lijn.

Het hele “Blooming”-verhaal over “Europe’s tech entrepreneurs” vindt u in The Economist.


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • De kracht van nieuwe innovatieve ontwikkelingen, welke succesvol lijken te zijn, is juist gebaseerd op het creëren van een eigen bestaansrecht in een omgeving waar je dit in eerste instantie niet zou verwachten. Europa 3.0 lijkt in staat te zijn om langzaam maar zeker, en geheel op een eigen kracht, (mondiaal) te wortelen door tegen de stroom in te roeien of door juist gebruik te maken van de benarde situatie waarin de (financiële) wereld verkeert. De ontwikkelingen die je beschrijft zouden wel eens raakvlakken kunnen hebben met de cyclus van Kondratieff.

  ‘Wat kunnen overheden en de Europese Unie doen om het veelbelovende Europa 3.0 een extra duwtje in de rug te geven? Misschien niet zo heel erg veel’

  Volgens mij hebben dit soort initiatieven, zoals je zelf ook aangeeft, helemaal niet zoveel steun nodig. Alles wat steun krijgt wordt eveneens beïnvloed, bijvoorbeeld door regulerende maatregelen, door de geldschieter. De kans bestaat dat de overheid, op basis van oude denkbeelden en oude structuren, deze nieuwe innovatieve ontwikkelingen, ondanks alle goede bedoelingen, eerder tegenwerkt dan bevorderd.

  Wat men volgens mij wel nodig heeft, is dat de overheid dit soort nieuwe (innovatieve) ontwikkelingen de ruimte geeft om zich verder te ontwikkelen. Het zal nog een hele opgave zijn om te voorkomen dat anderen, waaronder de gevestigde orde, een hek plaatsen om het innovatieve speelveld.

  geplaatst op
 • Jaap, schrijf je nu ook al onder pseudoniem?

  geplaatst op
 • Haha Arnoud, nee, Jaap Bartelds moet Jaap Bloem zijn. Wordt gecorrigeerd. TNX

  geplaatst op
 • Gaan euro EN dollar onderuit? Economist-debat hier: http://www.economist.com/debate/days/view/526
  Barry Eichengreen nav de stelling dat de euro dit decennium uit elkaar klapt (zou lullig zijn voor Europa 3.0):
  "Creating a monetary union of the 50 American states was a mistake. The dollar area is sure to fragment in the next ten years." Grapje of kern van waarheid?

  geplaatst op
 • Aanpalende EU3.0-analyse eind december in CSmonitor (http://www.csmonitor.com/Commentary/Global-Viewpoint/2009/1229/The-next-step-for-the-EU-Europe-3.0):

  "Europe 1.0 was the old stuff in Western Europe from the 1950s until the European Revolution of 1989.

  Europe 2.0 was the great enlargement and institutional innovations – as well as the introduction of the euro in a large number of countries – that characterized the years since then. This was a period of remarkable success in bringing peace, prosperity, the rule of law, and representative government to millions of Europeans.

  But now we must write the software for the Europe 3.0 that really can emerge as a global player and partner."

  geplaatst op
 • EU3.0-analyse is van Carl Bildt, de Zweedse BuZa-minister, die premier was van 91-94. Zie ik nou pas. Originele artikel in New perspectives Quarterly: http://www.digitalnpq.org/archive/2010_spring/16_bildt.html

  geplaatst op
 • Nog niet zo heel lang geleden voorspelde men het einde van het dollartijdperk. In een bijna vloeiende beweging heeft deze profetie plaats gemaakt voor een andere vooruitziende en onheilspellende boodschap, namelijk het einde van het eurotijdperk.

  Wat is reëel? Welke overtuiging houdt stand? Daar is geen makkelijk scenario voor te schrijven. Als we kijken naar actuele ontwikkelingen, dan zien we dat er vooralsnog alleen in het eurogebied behoorlijk wordt bezuinigd. Kunnen de Amerikanen nog een keer passen of moeten zij nu echt op hun tellen passen?

  Veel zal afhangen of de aard van toekomstige problemen op het gebied van voedselvoorziening, energievoorziening en waterhuishouding het kapitalistische systeem, waarbij geld geen nuttig instrument meer lijkt te zijn om te ruilen, te investeren en of te produceren maar waarbij het verzamelen van geld tot het allerbelangrijkste doel verheven lijkt te zijn, stand zal houden.

  geplaatst op
 • @Arnoud: De US gaat weer het voortouw nemen en we proberen weer omhoog te krabbelen vanaf 2006, als we Tim Duy mogen geloven. Hartstikke jammer van de crisis, zegt Duy, maar het is niet anders, We gaan op de oude voet verder, dwz de machtsblokken blijven gelijk: "It is official. The rest of the world assumes the economy can pick up were we left off in 2006, with the US as the driver of global demand. And it is apparent there is little US policymakers can or will do to counter the trend. Once again, crisis - and along with it the opportunity to rebalance global growth - is wasted."

  De Franse premier Fillon vindt het allemaal niet zo erg: “I see good news from the current euro-dollar rate,” French Prime Minister Francois Fillon told reporters in Paris June 4. President Nicolas Sarkozy “and I have been saying for years that the euro-dollar rate didn’t reflect reality and was penalizing our exports”.

  Laat Amerika dan het WK ook maar winnen ;-)

  Bron: http://economistsview.typepad.com/timduy/2010/06/a-good-crisis-wasted.html

  geplaatst op
 • @Arnoud: De US gaat weer het voortouw nemen en we proberen weer omhoog te krabbelen vanaf 2006, als we Tim Duy mogen geloven. Hartstikke jammer van de crisis, zegt Duy, maar het is niet anders, We gaan op de oude voet verder, dwz de machtsblokken blijven gelijk: "It is official. The rest of the world assumes the economy can pick up were we left off in 2006, with the US as the driver of global demand. And it is apparent there is little US policymakers can or will do to counter the trend. Once again, crisis - and along with it the opportunity to rebalance global growth - is wasted."

  De Franse premier Fillon vindt het allemaal niet zo erg: “I see good news from the current euro-dollar rate,” French Prime Minister Francois Fillon told reporters in Paris June 4. President Nicolas Sarkozy “and I have been saying for years that the euro-dollar rate didn’t reflect reality and was penalizing our exports”.

  Laat Amerika dan het WK ook maar winnen ;-)

  Bron: http://economistsview.typepad.com/timduy/2010/06/a-good-crisis-wasted.html

  geplaatst op
 • test1

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.