Pytch Insight 1: Dave Valk van Supersteil – Welke invloed heeft de iPad op Webdesign?

29 maart 2010, 13:05

Pytch ging in februari live en zal vanaf nu minimaal tweewekelijks op M! met Pytch Insight een bijdrage leveren. Pytch Insight biedt een jonge creatieve ondernemer van Pytch de ruimte om inhoudelijk zijn/haar expertise te delen met de community van Marketingfacts. Pytch Insight 1 gaat over de iPad en de impact op webdesign met dank aan Dave Valk, mede-eigenaar en creative director van Supersteil. Lees hieronder verder de visie van Valk op de mogelijke ontwikkeling van webdesign ingegeven door de iPad en bekijk het Pytch-interview.

Welke invloed heeft de iPad op Webdesign? – Dave Valk

De iPad, wie heeft er nog niet over gehoord? Iets meer dan een maand geleden was de iPad het enige onderwerp op het internet. Ik had Tweetie op mijn iPhone nog niet geopend of ik zag alweer een tweet met #iPad voorbij komen. Erger nog, er werden zelfs parodieën over gemaakt van de iPad nano tot Doritos Tablet. Ondanks dat ik als enige binnen mijn vriendenkring enthousiast ben over het product, werd ik op dat moment wel een beetje ?iPad moe?.

Eén ding is zeker de iPad is een feit! Bij Supersteil zijn we ons meer dan bewust dat er weer een extra medium bij is waar rekening mee gehouden moet worden, als het gaat om het ontwerpen van websites. Op de iPad is er namelijk geen ?juiste? manier om een website te bekijken. De gebruiker kan er voor kiezen om de website liggend of staand weer te geven. Voor webdesigners betekent dit, dat er twee verschillende layouts mogelijk zijn. Fixed layouts, oftewel statische content, hebben dus niet meer de voorkeur als het om de iPad gaat. Het ontwerp moet juist meeschalen zodra de layout van liggend naar staand veranderd.

Fold

Zo ook de fold. Om een ontwerp te maken voor huidige beeldschermen houden we (helaas) nog steeds een minimale hoogte van 768 pixels aan. Eigenlijk houden we rekening met 650 pixels aangezien er redelijk wat gebruikers zijn met tabs en Google of Yahoo taakbalken. Dit geldt ook voor de iPad, wanneer deze liggend wordt weergegeven. Als de gebruiker de iPad naar een staande positie draait is de hoogte 1024 pixels. De fold is dus verplaatst van 768 naar 1024 pixels. Dus er is meer te zien “above the fold”.

Touchscreen

De iPad maakt gebruik van een touchscreen. Als we een gebruiksvriendelijke website willen behouden, dan moeten we rekening houden met een aantal zaken. De gebruiker zal in plaats van een cursor zijn vingertop gebruiken om interactie te krijgen met de elementen van de website. Een cursor heeft een hoge precisie wanneer het gaat om rollovers en het klikken van URL?s. Met een touchscreen is dit een heel ander verhaal, er kan namelijk nog niet gereageerd worden op rollovers. Een button geeft normaliter extra informatie weer wanneer de gebruiker de cursor over de button beweegt. Maar de gemiddelde vingertop is een stuk groter dan een cursor en het verbergt een gedeelte van de button. Dit houdt in dat de URL?s en buttons groter moeten.

Apps

Iedereen is inmiddels wel bekend met de iPhone applicaties, ook wel apps genoemd. De iPad wordt straks ook voorzien van allerlei apps. Supersteil biedt sinds kort ook iPhone apps aan en met de komst van de iPad zijn wij ons ook op iPad apps gaan richten. Het zal een heel andere tak van sport worden. Want zoals Matt Legend Gemmell zegt, “It?s not just a big iPhone”. Lees hier het interessante artikel over iPad Application Design welke hij schreef na de zes uur durende workshop die hij bij het NSConference gaf.

Flash

Hoe zit het dan met Flash? De iPhone ondersteund het niet en nu ook de iPad niet. De kans is groot dat Flash nooit op één van deze twee Apple producten zal draaien. Hoewel het merendeel van Supersteil?s werk in Flash is gemaakt zien ook wij de verschuiving naar HTML5. De nieuwe website van Supersteil wordt zelfs in deze nieuwe taal gemaakt met als enige eis dat het wel aanvoelt als een Flash website.

Welke invloed de iPad uiteindelijk heeft weet nog niemand. Misschien zullen sites helemaal anders worden en misschien verandert er helemaal niks. Ik ben benieuwd wie uiteindelijk zijn site aan laat passen voor de iPad en welke bureaus er rekening mee gaan houden.

Pytch-interview

Dave Valk, 28 jaar, startte ruim 2 jaar geleden Supersteil samen met de broers William en Glyn Duijzer. Dave heeft na het Grafisch Lyceum Rotterdam de studie Communication and Multimedia Design (CMD) gedaan op de Hogeschool Rotterdam en is na zijn studie direct gestart met Supersteil. Supersteil begon als design studio en heeft zich steeds meer ontwikkeld tot online merkactivatie. Supersteil heeft in haar relatief korte bestaan een indrukwekkend portfolio weten op te bouwen waaronder War Child, WNF Blogapen, Haven Amsterdam en BOB Bus.

Ayman is digitaal Strateeg die betekenisvolle digitale verbindingen tussen bedrijven en klanten creëert. Ayman helpt bedrijven om meer waarde voor klanten te creëren met digitale middelen, de relatie met klanten te verstevigen en nieuwe inzichten op te doen. Als digitaal strateeg zet hij digitale (en sociale) media om in digitale waarde, digitale ervaringen en sociale business. In opdracht voor kleine en grote organisaties ontwikkelt Ayman digitale concepten, geeft advies en trainingen op het op het snijvlak van marketing & communicatie en internet & nieuwe media. Daarnaast heeft hij een aantal eigen initiatieven opgericht, zoals de Nederlandse Social Media Academie (NSMA).

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!