M! Expert Panel: The Future of online advertising (1)

8 februari 2010, 12:01

Tjeerd Kooij (WebAds), Lot Keijzer (twist), Marcel Vogels (Memo2), Peter Wiegman (VINEX), Killiaan Toorenaar (Marktplaats) en Phileas Fox (AdFactor) in de koffiekamer van Lenthe Publishers in De Pastorie te Amstelveen over de vraag: Wat brengt online advertising ons in 2010? Op 18 december 2009 staken deze voorlopers uit de Nederlandse online branche de koppen bij elkaar om onder moderatie van ondergetekende 1,5 uur te discussiëren. Hieronder het resultaat van de discussie in video (gemaakt door Henk-Jan Winkeldermaat), de eerste in een serie van drie:

Adverteerders zijn budgetten aan het verschuiven van betalen op basis van bereik naar betalen op basis van resultaat. Waar staan we nu met online advertising, waar gaat het heen in 2010? Hieronder slechts een paar quotes uit bovenstaande paneldiscussie op video. Er zijn er nog veel meer!

Kiliaan Toorenaar (Marktplaats), over het gebrek aan online kennis:

“Ik denk dat de exploitant het snapt, bureaus snappen het steeds beter. Maar het grootste probleem zit bij de klant. De jongste werknemer weet het meest van online maar heeft het minst te vertellen. Veel bedrijven zijn heel traditioneel georganiseerd.”

Marcel Vogels (Memo2):

“Internet speelt een vrij marginale rol in alles wat crossmediaal is. Internet concurreert in een competitieve markt met radio, outdoor en met foldering. You name it, eigenlijk. Als je dat allemaal naast elkaar legt, dan is helemaal niet gezegd dat online display er goed uitspringt. Als de helft van de digitale posities niet in beeld komt, dan is het aan de digitale business om dat te verbeteren.”

Lot Keijzer (twist Amsterdam):

“Ik vind niet dat we alles moeten standaardiseren. WE moeten adverteerder meenemen naar waar ze aan toe zijn om te doen. Als we gaan millimeteren dan halen we alle kracht uit dit prachtig mooie medium.”

Tjeerd Kooij (WebAds) over standaardisering in formaten:

“Ik denk dat de standaardisatie meer in de trajecten zou moeten zitten. Wat meet je, en welke definities hanteer je? Het wordt moeilijk gemaakt, er is veel. Als we het allemaal op dezelfde manier benoemen, dan wordt het al best overzichtelijk. Het is nu moeilijk om verschillende advertentieformaten goed in te schatten. […] We zien veel contentintegratie, rich media en pre-rolls. Iedereen is op zoek naar impact. Daar wordt teveel naar gezocht, er zou meer gekeken moeten worden naar waarde.”

Phileas Fox (AdFactor) over de richting van online display advertising:

“Wat wij merken dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van video, eigenlijk vooral om beter op te vallen. De integratie van de boodschap in de omgeving wordt steeds beter gerealiseerd. Daar zie je ontwikkelingen, maar het leent zich niet voor alle producten. In de entertainment business wordt dit sneller toegepast dan in de financiële sector. […] Wij worden steeds vaker gevraagd voor het creatieve proces. […] Het meeste geld gaat nu nog steeds naar de rectangle.”

Dit is het eerste deel van de eerste ronde tafelsessie, georganiseerd door Marketingfacts. Deze expert views zullen worden gebruikt als input voor het jaarboek 2010. Morgen volgt het tweede deel!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

8 Reacties

    Rob

    waarom is het filmpje in zwart wit? Is dat hip of zo?


    8 februari 2010 om 21:31
    mgvandenbroek

    @Rob: Heeft denk ik te maken met verschillende camerastandpunten en verschillende linchtopbrengsten omdat niet alle camera’s precies gelijk waren (zal het eens checken bij @punkmedia). Verder is het natuurlijk enorm hip.


    9 februari 2010 om 05:57
    koningwoning

    Een heleboel van mijn opmerkingen werden gaandeweg de discussie ingevuld. Aan aantal echter niet.

    We hebben het over branding door banners…. dan komt Marcel Vogels of all people met de opmerking over 5 mio mensen bereikt met een lage klikpercentage….

    Hoe kun je het in deze discussie hebben over klikpercentages… want dat zegt juist niets. Dat is nu net juist het probleem…. er wordt nog VEEL te veel omgerekend naar kliks etc. terwijl dit niets met de doelstelling te maken heeft.

    De behavioral targetting issue – en eigenlijk het hele kosten van creatie issue is samen te vatten in: helaas zijn er weinig bureaus die nadenken over segmentatie van boodschap. Dat zit namelijk niet in de genen. In de genen zit een verhaal die men wil vertellen – en daar wil men best verschillende versies van maken (als je geluk hebt) – maar dan wel verschillende versies van hoe ZIJ het verhaal willen vertellen… niet van wat voor de klant en interessante invalshoek is. De klant staat namelijk helaas slechts zelden centraal in het zendproces. Daarnaast moeten we af van de peperdure ladingsagina waar slechts tienduizenden bezoekers komen terwijl honderdduizenden tot miljoenen de banners zien. Laten we svp minder in die landingspagina’s stoppen en meer in de banners. En de landingspagina’s aan laten sluiten op wat men uit de banner verwacht. Ook al zo’n rare dat dat niet standaard is in onze markt.

    Als laatste even vooruitlopen op de antwoorden die gaan komen uit wat Marco zegt: Nee, Marco… de prijzen staan onder druk dankzij de AdExchanges. Doordat je op precies dezelfde website via de achterkant voor 30 keer zo goedkoop kunt inkopen – en dus terecht wat Lot eerder zei: het is te belachelijk voor woorden dat uitgevers niet naar aanleiding van hun overvloed in de uitingen de helft ervan weghalen.

    Nog een P.s. advertising op een sociaal netwerk heeft alleen zin als je ook iets binnen dat sociale netwerk zelf doet. er zijn verschillende onderzoeken die aangeven dat als je het niet doet je veel minder effectief adverteert dan via gewone bannering. Dus als dat de drijver was om de prijzen te verlagen dan hebben de uitgevers hun huiswerk niet goed gedaan… want dat hadden ze met het kwaliteitsvraagstuk op kunnnen lossen.


    9 februari 2010 om 09:29
    Sjoerd

    @koningwoning: Helemaal mee eens. De video komt toch enigszins belegen over.

    Worden deze mensen trouwens gezien als de trendsetters op online advertising gebied? Zo ja, waarom zit er niemand van Google bij?


    9 februari 2010 om 10:54
    Peter Luit

    Alleraardigste opzet van een dergelijk gesprek met experts op dit gebied. Veel geleerd, echter één vraag. Waarom – en dat merk ik wel vaker – wordt er zo weinig gesproken over het belang van de consument die een advertentie wel of niet ziet, wel of niet aanklikt en wel of niet actie op uitvoert? Heel veel soortgelijke gesprekken gaan veelal over de relaties adverteerder – mediabureau – uitgever, alsof de consument niet bestaat.


    9 februari 2010 om 12:41
    Rob de Groot

    Het punt wat Marcel Vogels noemt (zie 15:00 – 16:00) inzake het feit dat HBO/WO studenten “vrijwel niets” meekrijgen van “online” is helemaal waar. Uiteraard zijn een aantal commerciële opleidingen daar wel mee bezig, echter groeien de opleidingen onvoldoende mee met de huidige markt EN generatie welke thans instroomt op HBO/WO. Volgens mij enerzijds te maken met welwillendheid van docenten en anderzijds met algehele kennis van online in de breedste zin van het woord binnen het hoger onderwijs in Nederland. Mooi voorbeeld is de ABC opleiding van Avans in ‘s-Hertogenbosch (www.avansabc.nl). Van dergelijke initiatieven cq. integratie van online kan nog menig opleiding wat leren…


    9 februari 2010 om 20:09
    DannyK22

    Jullie zijn uitgenodigd bij mijn opleiding. HvA-IAM.

    De nieuwe generatie is daar te vinden…


    10 februari 2010 om 17:14
    Joop

    Volgens mij gaat het voornamelijk om het feit dat Internet als een serieus medium gezien gaat worden in de mediaplanning. Deels ligt een rol bij de bureaus die met het (juiste) advies moet komen en niet teruggrijpen naar de bekende media (print, RTV).

    Daarnaast is het kennisniveau bij de klant als bureau te laag om een goed advies en de juiste vragen te stellen. Ik denk dat we een aantal voorlopers nodig hebben die de trend gaan doorbreken zoals Coca Cola nu doet en Unilever in Nederland. Wachten op een nieuwe generatie marketeers duurt te lang.


    16 februari 2010 om 16:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!