De ROI van Social Media

27 november 2009, 13:52

Veel bedrijven krijgen inmiddels door dat social media niet meer kan worden genegeerd . Socialnomics heeft een zeer illustratieve video gemaakt over de noodzaak social media serieus te nemen. Al eerder is hierover op M! geschreven. De meest gestelde vraag van klanten is ‘Wat moeten wij met social media?’. Deze vraag wordt vaak direct opgevolgd door de vraag ‘Wat is de ROI van social media?’. Ook hierop heeft Socialnomics een sprekend antwoord geformuleerd met onderstaand filmpje:

De investering zit vooral in de formulering van een gedegen plan, met een helder doel en strategie. Het bedrijf moet weten wie ze zijn (identiteit) en dit durven te laten zien. Daar moet een enorme toewijding en vertrouwen aan worden toegevoegd om daadwerkelijk de interactie met klanten aan te gaan. Dan is succes, ook mijns inziens gegarandeerd. Op korte termijn, maar zeker ook op lange.

Willemijn Vader
Creative Director bij Whizpr

Willemijn Vader heeft ruim 11 jaar ervaring in PR en sinds 2006 social media actief aan het inzetten binnen PR. Ze is Creative Director en mede-eigenaar van PR&Social; Media-adviesbureau Whizpr, gespecialiseerd in technologie en lifestyle.

Categorie
Tags

9 Reacties

  mgvandenbroek

  ATTENTION: INFOR OVERLOAD. ik had hem nog niet gezien. Dank voor posten, Willemijn 😉


  27 november 2009 om 14:15
  willemijnvader

  @Patrick, Een organisatie moet inderdaad eerst inzicht hebben in de identiteit en de missie duidelijk geformuleerd hebben. Dit zal van invloed zijn op het gewenste imago. Wat betreft de verantwoordelijkheid voor social media… Bij welke afdeling of persoon vindt jij dat social media moet liggen dan? Als er een afdeling is die de snelheid, impact en openheid van social media aankan is het de PR-afdeling wel. Zij zijn gewend snel in te spelen op actuele ontwikkelingen en vragen van pers. De impact en overwegingen die gemaakt worden in het communiceren met pers lijken met overeenkomen met het acteren binnen social media…


  28 november 2009 om 10:18
  JaapBloem

  @Willemijn: over welke organisaties heb je het als je zegt “Als er 1 afdeling is die de snelheid, impact en openheid van social media aankan is het de PR-afdeling wel.” Ik betwijfel dat sterk en denk dat een hybride taskforce van enthousiastelingen op sm-gebied vele malen beter is.


  28 november 2009 om 13:21
  willemijnvader

  Kan ook, als er maar iemand verantwoordelijk is die het kader in de gaten houdt. Die de reputatie bewaakt. In veel gevallen is dat de PR-afdeling of de marcom-afdeling. Wij adviseren inderdaad om socmed-enthousiastelingen en experts uit de organisatie toe te voegen aan het team.


  28 november 2009 om 14:02
  josgovaart

  @Willemijn

  Je stelt dat social media idealiter onder de vlag van pr zou moeten horen. Mag ik dat wat preken voor eigen parochie vinden? Natuurlijk, wanneer je het over het conversational deel van social media hebt, dan lijkt de pr-afdeling een logische. Ik vraag me alleen af hoevaak dat in de praktijk ook het geval is. De gemiddelde pr-afdeling geeft er m.i. niet echt blijk van dat ze weten om te gaan met het veranderende medialandschap en al online kunnen denken. Social Media is daarbij m.i. ook een domein dat dwars door disciplines gaat, waarbij zowel pr, marketing als customer care elkaar hard nodig hebben.

  Dan terug naar de discussie. Hoe evalueer je nu je social media prestaties. Ik vind de L.A.C.E. methode van Patrick geen gekke. Het eerlijke verhaal is dat “social media” om mensen gaat en geen harde wetenschap is. Online marketeers zijn geinteresseerd in conversie, pr-mensen weer in pr waarden. Uiteindelijk moet je volgens mij de initiele vraag van je klant (of organisatie) heel kritisch tegen het licht houden. Waarom ben je bezig met Social Media? Is dat vanwege je reputatie? Meet dan bijvoorbeeld online sentiment, of houd een representatief onderzoek. Wil je engagement meten, dan heb je weer andere parameters.

  In de praktijk is het dan ook weer de vraag hoeveel je over hebt (qua budget, tijd en andere middelen) om je inspanningen goed te meten. Er kan een hoop, maar mijn ervaring is dat klanten dat lang niet altijd allemaal willen.


  30 november 2009 om 15:42
  ewout@onedaycompany.nl

  Leuke presentatie, maar er moet duidelijk nog meer onderzoek naar de ROI komen als het nodig is om onzinnige connecties te maken als “25% van het marketingbudget van Ford gaat naar Social Media” en “Ford is het enige US autobedrijf dat geen overheids lening nodig had”.


  30 november 2009 om 18:43
  willemijnvader

  @ Jos, eens. Meest pr-afdelingen zijn zich nog niet bewust van de mogelijkheden die ze hebben online. Dat is een gemiste kans. Reputatie is en blijft een van de belangrijkste assets van een bedrijf, en online is die kwetsbaar. Reputatie is onder andere gebaseerd op bekendheid en sentiment. Het wordt onder andere gevormd door visie, producten, service en autoriteit. Als de reputatie sterk is dan leidt dat tot leads, ofwel ROI.

  Social Media raakt inderdaad verschillende disciplines binnen een organisatie, die actief betrokken moeten worden. De internetter ziet echter geen scheiding in organisatorische disciplines. Zij zien alle uitingen en activiteiten van een organisatie als een geheel. Laat er dan een ‘afdeling’ zijn die overzicht houdt, verschillende acties op elkaar afstemt en waakt over de beeldvorming van de organisatie. Zeker omdat alles online bewaard wordt. Zonder eenduidig uitstraling kan het acteren in social media een ratjetoe worden en dat kan schade toebrengen aan de reputatie. PR of marcom is mijns inziens dan de meest logische kandidaat, omdat het gaat om lange termijn belangen en relaties. Noem het preken voor eigen parochie, ik vind het als realistisch…


  1 december 2009 om 22:17

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!