Tour de France dagelijks live en multimediaal bij NOS

4 juli 2009, 06:07

{title}Ook dit jaar bij de NOS weer een uitgebreid live verslag van de Tour de France. Vanaf vandaag tot en met 26 juli wordt de 96ste Tour verreden. De totale afstand die de deelnemers dit jaar in de 21 etappes moeten afleggen in deze wielerkoers is 3500 kilometer. De enorme karavaan gaat dit jaar van start in Monaco. Vorig jaar was de Madrileen Carlos Sastre de grote winnaar van de Tour. Sastre greep de macht in de etappe naar Alpe d’Huez. Daar plaatste de 33-jarige Spanjaard zijn beslissende aanval. Met de live verslagen, het NOS Tourjournaal, NOS Studio Sportzomer De Avondetappe, NOS Radio Tour de France en via tour2009.nos.nl houdt NOS de wielerliefhebber ook dit jaar weer volledig op de hoogte.

Naast live streams van zowel het televisie- als het radioverslag, bevat de website een live tekstverslag (ook te volgen via Twitter) en een ‘slider’ waarmee onder meer afstanden en tijdsverschillen tussen kopgroep en peloton zichtbaar zijn. De site bevat etappeprofielen, overzichten van teams, statistieken, reportages en interviews, de rubriek ‘Wat gaan we nou beleven’ van Maarten Ducrot en de verkiezing van de tourartiest.

De website van de tour tour2008.nos.nl trok vorig jaar 1 miljoen unieke bezoekers en 4 miljoen opgevraagde livestreams. In 2009 zijn er een aantal nieuwe aspecten binnen de Tour website:

 • Tourartiest (Na het succes van voorgaande jaren gaat Radio 1 ook dit jaar weer op zoek naar de ‘Tourartiest Top 23 Allertijden’. Luisteraars van NOS Radio Tour de France kunnen hun eigen favoriete Tourartiest naar de eerste plaats stemmen. Dagelijks staat een Tourartiest in de uitzending centraal, maar de luisteraar bepaalt zelf wie en wanneer te horen is. Tijdens de laatste etappedag wordt bekend wie dit jaar de ‘muzikale gele trui’ om de schouders krijgt)
 • Widget (een stukje van de internet site op bv je eigen hyves zetten)
 • Vraag ’t Maarten
 • Tour tweets (overzicht van wat er getwitterd wordt)
 • Dagelijkse Tour nieuwsbrief
 • Ringtones (o.a. Tour begin tune en claxon)
 • Wat gaan we nu beleven?
Paulo Lopes
Key Account Manager bij Habbo.nl

7 jaar ervaring in Muziekindustrie en inmiddels 6 jaar werkzaam in Online!

Categorie
Tags

9 Reacties

  PaulBrackel

  Ter ontnuchtering, lees de relativerende column van Bert Wagendorp in de VK van zaterdag 4 juli over ‘Le Tour’, waarin hij schrijft persoonlijk gefascineerd zijn door het fenomeen, maar . . . . ook ziet dat het eigenlijk een ‘Circus van List en Bedrog’ is.

  Hij schrijft “vreemd is het wel. Want is er een sport is die niet deugt dan is het wielrennen. In het cyclisme behoren liegen en bedriegen tot de basisvaardigheden van iedere coureur. Ik heb jaren in het wereldje rondgelopen maar ben zelfs in Den Haag niet zo voorgelogen” en “Om te winnen is alles toegestaan. Het is gemeen, het is vals, het is elkaar slopen, kapotmaken en verraden. Het is verraden, naaien en een mes in je rug steken’ Het is prikken en slikken”. einde citaat van BertLeuke sport – mooie beelden. Veel plezier in ieder geval.

  Paul

  N.B. Zou Mart Smeets ook slikken en over lijken gaan ?


  4 juli 2009 om 07:25
  Bart korver

  Zou prof. ducrot, de herinvoering van de weg kapitien zien zitten i.v.m. het afnemen van de communicatie middelen? ( Rit 10 en 13)


  12 juli 2009 om 12:15
  Paulo Lopes

  Update 15 juli

  Kijkcijfers NOS van de eerste week Tour de France op een rij

  De eerste rustdag tijdens de Tour de France is net als voor de ploegen in de Tour ook voor de NOS een mooi moment om de balans op te maken van de eerste helft van deze bijzondere wielerkoers. Voor wat betreft de kijkcijfers kan geconcludeerd worden dat de Tourprogramma’s ook dit jaar weer goed en zelfs beter bekeken zijn dan vorig jaar. Dit geldt met name voor NOS Studio Sportzomer De Avondetappe, een programma dat populair is bij een brede doelgroep.

  De best bekeken Tour etappe uitzending van dit jaar was de etappe van 12 juli van Saint Gaudens naar Tarbes over 160,5 km met daarin de beruchte klim over de Tourmalet. Gemiddeld trok deze uitzending 1.396.000 kijkers. Het hoogtepunt, van iets maar dan 2 miljoen kijkers, werd bereikt toen Fédrigo in Tarbes als eerste over de finish ging. NOS Studio Sportzomer De Avondetappe had op deze zelfde avond met 1,3 miljoen kijkers de best bekeken uitzending tot nu toe. Vorig jaar trok de best bekeken uitzending 1,1 miljoen kijkers.

  Ook op internet komen veel bezoekers naar de speciale Tour website, te vinden via http://www.nos.nl. Vergeleken met vorig jaar is het aantal unieke bezoekers na ruim een week bijna verdubbeld. Ook het aantal dagelijkse bezoekers zijn flink gestegen. Op 6 juli, de tweede dag in de Tour, werd met + 362% aan bezoekers een record gebroken. In het totaal zijn er tot nu toe 9,2 miljoen pageviews geweest. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 4,2 miljoen, ook hier dit jaar een ruime verdubbeling.


  15 juli 2009 om 12:31
  Paulo Lopes

  UPDATE

  De play-offs in de strijd om de ‘Tourartiest’ zijn begonnen

  De laatste vier artiesten die in de play-offs gaan strijden om de grote prijs van ‘Favoriete Tourartiest 2009’, zijn bekend. En het is een bont gezelschap aan toppers dit jaar. Net als vorig jaar zit de band Rowwen Hèze uit Limburg bij de laatste vier, samen met de populaire Britse band Coldplay. Verder, hoe kan het ook anders tijdens de Tour, heeft Charles Aznavour zich geplaatst. Dit deed hij na een spannende nek-aan-nek race met onze André Hazes. Met overtuiging hebben zich ook geplaatst de Amazing Stroopwafels, die met 10.000 stemmen een grote voorsprong had op de rest. ‘Had’, want de teller is vandaag om 12.00 uur weer op nul gezet en de strijd begint weer van voren af aan.

  De spanning stijgt in de Tour èn in de verkiezing ‘Tourartiest van 2009’. Inmiddels worden de Amazing Stroopwafels al in één adem genoemd met de renner Contador. Met daarbij de grote vraag of de Stroopwafels er eindelijk in slagen om Rowwen Hèze, ook wel Lance Amstrong genoemd in de muzikale volksmond, van de troon te stoten? En onderschat Coldplay niet, ze zijn misschien net als de broertjes Schleck.

  Na het succes van voorgaande jaren is Radio 1 ook dit jaar weer tijdens de Tour de France op zoek naar de Tourartiest van het jaar. Luisteraars van NOS Radio Tour de France kunnen hun eigen favoriete Tourartiest naar de eerste plaats stemmen. Dagelijks staat een Tourartiest in de uitzending centraal, maar de luisteraar bepaalt zelf wie en wanneer te horen is. Tijdens de laatste etappedag op zondag 26 juli precies om 12.00 uur wordt bekend wie dit jaar de ‘muzikale gele trui’ om de schouders krijgt.

  Welke van de laatste vier wordt dè muzikale favoriet van dit jaar? Na een mooie competitie tussen de artiesten, live optredens van o.a. Miss Montreal, HermanHerman, Bertolf en Valerius en op 23 juli nog met een live optreden van Giovanca, is met de play-offs het laatste deel van de ‘Favoriete Tourartiest 2009’ begonnen. Er kan nog steeds gestemd worden op de website http://www.nos.nl/tour en dan via de button TOURARTIEST boven aan de pagina.

  RADIO 1 (dagelijks van 4 t/m 26 juli)

  NOS De Tour Ontwaakt (8.30-9.00 uur), NOS Radio Tour de France (14.00-18.30 uur) en NOS Avondetappe (22.00-23.00 uur)


  22 juli 2009 om 13:24
  Paulo Lopes

  UPDATE

  Kijk- en internetcijfers van NOS Tour de France

  Verdubbeling aantal unieke bezoekers op de Toursite

  De Tour de France 2009 is voorbij. Met de Mont Ventoux nog in de benen maakte de karavaan zich gisteren, zondag 26 juli, op voor een mooie afsluiting in Parijs, waar Alberto Contador met overtuiging bewees dat hij de beste renner van de Tour 2009 is. De NOS heeft van 4 t/m 26 juli alle etappes van de Tour live uitgezonden en zowel op TV, Radio en Internet in speciale Tourprogramma’s ruimschoots aandacht gegeven aan dit unieke wielerevenement.

  Over het geheel genomen is dit jaar op TV meer gekeken naar de live uitzendingen van vorig jaar. De gemiddelde kijkdichtheid van alle live uitzendingen lag dit jaar hoger dan in 2008. Dit jaar waren er 885.000 kijkers ten opzichte van de 776.000 kijkers in 2008. Eén van de meest bekeken live momenten van de afgelopen Tour was op 19 juli, toen Contador de etappe van Pontarlier naar Verbier won. Ruim 2 miljoen mensen keken naar het moment dat hij over de finish ging. Deze live uitzending van 19 juli is met 1.433.000 kijkers gemiddeld ook de best bekeken live uitzending van deze Tour.

  Verder heeft vooral het programma NOS Studio Sportzomer De Avondetappe met presentator Mart Smeets veel kijkers getrokken. Met de sfeervolle beelden op mooie locaties, met interessante gasten en gesprekken was dit programma populair bij mannen, maar vooral ook bij vrouwen. De gemiddelde kijkdichtheid van deze uitzendingen in de afgelopen Tour de France was 980.000 kijkers ten opzichte van het aantal 834.000 in 2008. De best bekeken uitzending van dit programma was ook op 19 juli, vanuit Aigle Chateau. Toen keken 1.223.000 mensen naar het programma.

  De speciale Toursite op internet kende dit jaar een explosieve stijging aan bezoekers. Het aantal unieke bezoekers ten opzichte van vorig jaar is bijna verdubbeld. De meest populaire onderdelen van de site waren het nieuws, de ronde (waar je etappe uitslagen kon lezen) en de live stream. Het aantal unieke bezoekers dit jaar bedroeg totaal 1.754.200. Vorig jaar waren dit er 958.986. De populariteit van de Toursite is wellicht te verklaren door de volledigheid van de site met het laatste nieuws van minuut tot minuut, achtergronden en de livestream. Daarnaast bracht de interactieve aanpak van het commentaar bij de live uitzendingen veel bezoekers naar de site. De TV-kijker werd direct betrokken bij de Tour door de vragen en stellingen van commentator Maarten Ducrot tijdens de live uitzending, waar vervolgens door de kijker direct op reageert kon worden via de Toursite.

  Op Radio 1 zijn de veel beluisterde programma’s rondom de Tour de France afgesloten met als hoogtepunt de bekendmaking van de beste Tourartiest 2009. De winnaar dit jaar is geworden de Britse band Coldplay met 70.000 stemmen. Dat zijn 15.000 stemmen meer dan de nummer 1 van vorig jaar, Rowwen Heze. De Amazing Stroopwafels eindigden als derde samen met Charles Aznavour. Rowwen Heze moest dit jaar genoegen nemen met de tweede plek.


  29 juli 2009 om 14:26
  Keiffer

  Never seen a beettr post! ICOCBW


  12 juli 2016 om 05:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!