Enquête: Onderzoek vertrouwen in online reviews

11 juni 2009, 09:44

{title}Op dit moment is Tom van den Berg aan de VU bezig met zijn afstudeerscriptie (afstudeerrichting Marketing). De scriptie gaat over online reviews. In zijn scriptie onderzoekt Van den Berg de mate van vertrouwen in online reviews. Het vertrouwen in een review wordt onderzocht middels twee enquêtes. Een enquête over het boeken van een hotel op internet: HIER. En een enquête over een iPod kopen op het internet: HIER.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de betrouwbaarheid van reviews. In het onderzoek gebruikt Van den Berg de volgende: kwaliteit van de inhoud, de bruikbaarheid van een review, de datum van schrijven, de gemiddelde beoordeling van andere consumenten, de leeftijd van de schrijver, de woonplaats van de schrijver van een review en of de schrijver onder een echte naam schrijft en is gecontroleerd op identiteit. Het doel is om de ideale combinatie te vinden, of één of twee factoren die extreem veel invloed hebben op betrouwbaarheid van een review. In het onderzoek krijg je 28 x 2 reviews voorgeschoteld. Het invullen van één enquete kost ongeveer 10 minuten.

Redactie
Hoofdredactie bij Marketingfacts

De postings op de site worden door de redactie beoordeeld en ingepland en als we er tijd voor vinden, schrijven we zelf een artikel. Als redactie zijn we ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het NIMA Marketingfacts Jaarboek en we treden ook geregeld op als moderator of presentator bij events met vakgenoten. In het colofon vind je onze contactgegevens.

Categorie
Tags

7 Reacties

  kroezen

  Interessant onderzoek! Tom, ik ben erg benieuwd naar de resultaten. Wie weet kunnen we er wat mee in de tweede versie van ons boek Review! Succes!


  11 juni 2009 om 12:32
  Erik Schaap

  He Tom,

  Ik vind het ook een erg interessant onderzoek. Ik heb ze zelf net allebei ingevuld. Ik doe ook onderzoek op het gebied van marketing en dan vooral naar het vertrouwen ven de behoeftes van de consument in een winkelcentrum in Katwijk. Zou ik daarvoor soms een beetje je advies kunnen gebruiken?

  Gr. Erik


  11 juni 2009 om 12:43
  Tom van den Berg

  Hallo Erik,

  Bedankt voor het invullen! Uiteraard kan je ad vies krijgen bij het onderzoek.

  Gr. Tom


  14 juni 2009 om 18:23
  Tom van den Berg

  De enquête hoeft niet meer te worden ingevuld, ik heb genoeg respondenten en ben begonnen met de data-analyse.

  Iedereen die hem heeft ingevuld, hartelijk dank hiervoor!

  Gr. Tom


  16 juni 2009 om 16:22
  sanne

  Beste Tom,

  Wij zijn bezig met de opzet van een vergelijkbaar onderzoek (voor onze bachelor thesis).

  Is het mogelijk dat wij het gehele onderzoek dat jij hebt uitgevoerd kunnen inzien? Ik weet niet of het gepubliceerd is?(ik zie dat alleen de resultaten in het kort zijn weergegeven)

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groeten Sanne


  14 februari 2010 om 18:35
  Noel

  Goedendag Tom,

  Ik ben momenteel bezig met mij thesis en onderzoek hoe Hotels hierop kunnen anticiperen. Is het mogelijk dat ik een inzage kan krijgen van het onderzoek. Of kan jij mij deze mailen? Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet,

  Noel


  14 april 2010 om 10:49
  Kim

  Beste Tom,

  Ik volg in afstandsonderwijs de opleiding Tourism-and leisuremanagement. Ik ben net gestart met mijn vierde en tevens laatste jaar. Zoals gebruikelijk dienen we in het laatste jaar een thesisonderwerp te behandelen en uit te werken. Mijn onderwerp is “Hoe omgaan met reisbeoordelingen à la Tripadvisor en Zoover”. Jouw onderzoek over de bruikbaarheid van reviews lijkt me heel interessant. Kan je me eventueel jouw thesis bezorgen? Indien je dit wenst, bezorg ik jou op het einde van de opleiding ook mijn afgewerkte thesis.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Kim


  7 oktober 2012 om 11:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!