Google blijft oppermachting: Wikia Search ten onder

1 april 2009, 09:38

{title}Velen proberen het maar nog geen enkel bedrijf is er in geslaagd; het doorbreken van de hegemonie van Google. Gisteren maakte Jimmy Wales, mede-oprichter van Wikipedia, bekend dat het ook hem niet gelukt is. Wikia Search heeft het slechts tien maanden uitgehouden en is per vandaag gestopt. Wikia Search zou het zoeklandschap moeten veranderen en het antwoord zijn op Google maar heeft het dus niet gered.

Crowdsourcing

Wikia Search onderscheidde zich van andere zoekmachines door het crowdsourcing principe. Het principe waar Wikipedia zo groot en populair mee is geworden. Gebruikers konden elk resultaat van de zoekmachine zelf aanpassen, verplaatsen of verwijderen. Elke wijziging was door de gemeenschap terug te draaien. Jimmy Wales wilde met zijn uitvinding democratie in de zoekmarkt brengen. Uiteindelijk trok de zoekmachine nooit grote aantallen bezoekers en is besloten om de stekker uit het project te trekken. Wikia richt zijn aandacht nu op Wikianswers, een Q&A site waarbij elke vraag door gebruikers kan worden beantwoordt en aangepast.

SearchWiki

Ondanks het beperkte succes heeft Wikia Search toch invloed gehad op de gehele zoekmarkt: Google heeft het idee van Wikia Search gekopieerd en geïntegreerd in zijn SearchWiki feature. Met deze feature is het ook mogelijk om zoekresultaten naar eigen wens te rangschikken of verwijderen en hier notities bij te plaatsen. Hiermee verdween het onderscheidende karakter van Wikia Search en daarmee de eventuele basis voor succes. Vooralsnog blijft het wachten een nieuwe serieuze concurrent voor Google.

Peter Minkjan
Mede-eigenaar en marketingmanager bij 360 Scouting

Mede-eigenaar en marketingmanager bij 360 Scouting, waar ik mijn passie voor marketing, voetbal en innovatie kan combineren. Samen met een team van elite videoscouts helpen wij betaald voetbalclubs uit binnen- en buitenland om meer geschikte spelers te vinden. De scouts, verspreid over drie continenten, behoren tot de absolute top 1% na een zeer uitgebreide selectieprocedure.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!