Vacaturetekst review: De Volkskrant

10 februari 2009, 07:06

{title}Hoewel we normaal bij Marketingfacts Jobs 100 euro vragen voor een copywrite service, waarbij wij de vacatureteksten herschrijven zodat ze beter passen bij het publiek op Marketingfacts, kan je sommige uitdagingen natuurlijk niet uit de weg gaan. Zeker als iemand op één van de oude artikelen reageert met “Graag stel ik mij bloot aan jullie (genadeloze?) kritiek op vacatures die ik heb voor mijn online team”.

Dus zullen we een snelle review doen van de vacatureteksten zoals deze staan op de Volkskrant, speciaal voor het online team van de Volkskrant.

Het eerste wat opvalt is dat het staat op de site van de krant zelf. Er is geen werkenbij site, wat aan de ene kant prettig is (de Volkskrant-site kennen we qua look-en-feel meestal wel), maar ik mis toch wel heel erg veel achtergrond informatie.

Als ik op veelgestelde vragen klik gaat het over bezorgen en zo. Als toekomstig werknemer zou ik liever iets willen weten over de schuldpositie na de dramatisch overname van PCM door Apax en weer terug. Bestaat dit bedrijf volgend jaar nog? Waar kan ik een jaarverslag opvragen? Via ons bedrijf en werken bij kom ik ook niet verder. Geen enkele informatie, geen sfeer foto’s of video’s, helemaal niets.

Terug naar wat er dan wel is. Het begint op zich goed, een korte en bondige introductie over de site (1,5 miljoen unieke bezoekers per maand), het feit dat er ambities zijn (die verder niet worden uitgediept) en het feit dat het om nieuwe functies gaat en het team dus met 50% moet groeien (van 8 naar 12).

Dan de functies. In een korte samenvatting omschreven wat de functie inhoud. Daaronder de functie-eisen, maar…. ik mis een uitgebreid profiel. Leuk dat je in een paar zinnen kan samenvatten wat ik moet gaan doen, dat is een mooie trigger. Maar ik mis de uitgebreide informatie. Ook het feit dat bij elke functie wel eisen staan, maar geen ‘aanbod’ is een negatief punt voor mij. Wel eisen en niets bieden, tenminste, niet in de tekst. Dat is wel heel erg werkgever centraal denken.

Ik moet er wel eerlijk bij aangeven dat de manier waarop de functie teksten kort zijn weergegeven mij wel aanspreken, het zijn goede korte intro’s. Maar ze zouden wel zo gebruikt moeten worden, als intro’s, niet als totale vacature tekst.

Dan tot slot de algemene informatie. Salariëring is marktconform. Reageren kan tot 21 februari. Een sluitingsdatum, vooruit ben er zelf nooit een groot voorstander van. Maar als het enige wat je zegt over je aanbod een ‘marktconform salaris’ is zeg je dus niets. Verder wordt er niets gerept over secundaire voorwaarden, over ontplooiingsmogelijkheden, uitdagingen of het aanbod.

Gelukkig kan je wel gewoon e-mailen, dat is dan wel weer een hele grote plus. En staan er ook contactgegevens inclusief telefoonnummers bij. Maar ik zou er toch nog het nodige aan aanpassen, met uitgebreide profielen die linken vanuit deze mooie intro’s waarin je ook aangeeft waarom deze functie interessant is.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

8 Reacties

  Michel Rijnders

  Als toevoeging als je het over schrijven van vacatureteksten hebt en de inrichting van je vacaturesite dan mag er ook meer rekening gehouden worden met de vindbaarheid van vacatures. Mensen die specifiek op zoek gaan naar de vacatures bij de volkskrant in Google komen er misschien nog bij terecht. Maar de meerderheid van de werkzoekenden heeft niet direct de Volkskrant top of mind en gaat op zoek naar ‘vacature productmanager online amsterdam’ of vergelijkbare zoekopdrachten en daarmee is de Volkskrant in geen velden of wegen te bekennen. Laat staan als er op andere termen gezocht wordt. Buiten de indeling van de website heeft dit ook alles te maken met het schrijven van de vacaturetekst.

  Het is overigens voor de mensen die op zoek gaan naar vacatures bij de volkskrant alsnog erg zoeken naar waar deze te vinden zijn. De volkskrant is natuurlijk een prachtmedium om eens met de afdeling marketing te spreken over het promoten van eigen vacatures op de voorpagina.


  10 februari 2009 om 09:02
  chi666

  Klopt, ik heb in deze het seo perspectief (onterecht) helemaal buiten beschouwing gelaten. Nog een reden om elke vacature als aparte pagina erin te zetten, met een juiste header en een goede URL


  10 februari 2009 om 09:20
  Rick

  Kan het niet nalaten om als onderdeel van de doelgroep van een van deze vacatures te reageren: Ik zou het dus straal negeren, tenzij ik echt heel erg verschrikkelijk graag voor de Volkskrant zou willen werken.

  De belangrijkste redenen voor mij zijn:

  – Er staat totaal niet in wat de VK mij te bieden heeft.

  – De eisen zijn niet bijster specifiek. Suggereert desintresse, als in “we hebben wel een vacature, maar je vak boeit ons eigenlijk niet zo, dus kieskeurig zijn we niet”.

  – Dat “marktconform salaris”. Allergisch ben ik voor die nietszeggende uitdrukking. Dan hoor ik meteen het Zeeuws meisje “geen cent teveel, hoor!”.

  De ambitie in de opening komt nergens terug in de vacature teksten. Het totaalbeeld is dat er blijkbaar wat lege buros met warm bodies gevuld moeten worden omdat het zo in de begroting staat.


  10 februari 2009 om 09:38
  desiree

  Slordig geschreven ook, hoor. Bekijk die webmaster/projectleider-intro eens. Vanuit het niets gaat het opeens van ‘je’ naar ‘hij’ en de laatste zin, daar ontbreken gewoon juiste vervoegingen. Of de huidige webmaster heeft wat wrok, natuurlijk.


  10 februari 2009 om 10:48
  hamoen

  @allemaal: hartstikke bedankt voor jullie terechte kritiek. Ik heb de vacature-teksten inmiddels aangepast!

  @Bas: die vergoeding wil ik je wel geven in de vorm van een gratis lunch!


  10 februari 2009 om 14:25
  chi666

  @hamoen: hehe, die staat dan 🙂


  10 februari 2009 om 14:32
  hamoen

  @bas: noem maar een datum en een plek dan om de vergoeding te incasseren


  16 februari 2009 om 08:53
  Mar10e

  Onderaan de pagina staat ‘Je wordt niet alleen ingezet op Volkskrant.nl (…)’.

  Dat klinkt niet helemaal leuk. Ik zou het herformuleren en iets neerzetten als: “Het betreft werkzaamheden voor meerdere online onderdelen van de Volkskrant, zoals bij voorbeeld hartenziel.nl (…) enz.”

  By the way… zijn jullie nog op zoek naar e-coaches voor hartenziel.nl? 😉


  19 februari 2009 om 12:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!