SlideshareReview (1): Sony BMG en de mobiele content revolutie

4 september 2008, 06:00

Dit is de eerste editie van SlideShareReview. Ik zal op deze plek regelmatig een marketinggerelateerde SlideShare bespreken. Voor deze eerste editie vroeg ik me af: zijn er voorbeelden van klantrelaties die direct iets opleveren? Je gaat ten slotte niet jarenlang achter iemand aanlopen als de liefde niet wederzijds is. In bovenstaande slideshare staat een mooi voorbeeld van een relatie die tot conversie leidt. Sony BMG verkoopt 75 procent van zijn mobiele muziek-downloads door gebruik te maken van customer analytics en een aanbevelings-engine. Een groot deel van die downloads bevindt zich in de Long Tail. Dit wordt mogelijk gemaakt door Mooga, een “Viral, self-learning, entertainment eco-system incorporating artificial Intelligence techniques to understand, predict and recommend content based on individual user tastes, downloads and popular contents”. Mooga past het Amazon trucje toe op mobiele content. Een mooi staaltje van personalisering want elke klant krijgt een op maat gesneden selectie aan content voorgeschoteld.

Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre hier sprake is van een relatie. Als het klikgedrag van mensen onder water wordt gebruikt voor een aanbeveling naar anderen (“anderen kochten ook ..”) zijn die mensen dan een relatie aangegaan? Ik denk van wel: tussen de klant en de website vindt interactie plaats.

De klant weet dat de aanbevelingen (wisdom) gebaseerd zijn op het koopgedrag van anderen (the crowd) en weet dus ook dat zijn gedrag ook opgaat in deze wijsheid. Impliciet geeft hij toestemming om zich te laten volgen. Met elke klik vindt er interactie plaats en verdiept de relatie zich. Sony BMG presenteert hier mobiele behavioral targetting, helaas alleen verkrijgbaar in Zuid-Amerika.

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!