Zoekmachine voor auteursrechtschendingen

1 juli 2008, 02:40

In Copyright Notice, juridisch bulletin voor NUV-leden, wordt deze maand een nieuwe zoekmachine aangekondigd. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) komt met een dienst die schending van het auteursrecht van haar freelanceleden op internet opspoort. Wanneer de zoekmachine van start gaat wordt niet vermeld, wel hoe een en ander in zijn werk zal gaan.

Uit de tekst:

“Via een speciaal door de NVJ ontwikkeld softwareprogramma kunnen freelancers zelf zoeken naar websites waar hun artikelen zijn geplaatst. Deze zoekmachine maakt het mogelijk meer dan 70% van internet te doorzoeken. De journalist moet zich eerst aanmelden op de website van de NVJ en kan vervolgens zelf één of meer artikelen uploaden. Als de freelancer dit heeft gedaan, ontvangt hij /zij en rapportage van de opgespoorde artikelen. Daarnaast worden alle artikelen die zijn geupload opgeslagen in een databank, waarna wordt bijgehouden of er meerdere artikelen op internet verschijnen zonder toestemming.”

Ik vraag me hierbij twee dingen af: is het niet net zo makkelijk om met zinsdeelzoeken deze actie zelf uit te voeren in Google, eventueel aangevuld met Google Alerts voor periodieke controle? En welke 30% van internet wordt niet doorzocht? Misschien dat een NVJ-lid onder de lezers na lancering van de zoekmachine hier opheldering over kan geven op Marketingfacts.

Ik werkte tien jaar bij de grote uitgevers van Nederland. In 2001 ben ik voor mezelf begonnen, als zelfstandig webmarketeer en freelance auteur. Op internet zijn zoekmachines mijn grote passie. Zo voer ik voor grote en kleine klanten Google AdWords-campagnes. Begin 2005 heb ik Feeder, de Nederlandse RSS zoekmachine, gelanceerd.

Categorie
Tags

9 Reacties

    media

    Sluit me bij je aan Karel, waarom hiervoor niet gewoon Google gebruiken? Een score van 70 procent moet Google toch ook kunnen halen. Je zou meer verwachten van zo’n speciale zoekmachine.

    Verder ben ik wel benieuwd welke zoekmachine cq technologie hier nu gebruikt gaat worden!


    1 juli 2008 om 03:58
    Jacobien

    Stel je hebt 100 of 200 stukken geschreven, dan is het een heel gedoe als je 100 of meer keer in google die zin(nen) moet invoeren. En ook nog eens op regelmatige basis. Op zo’n moment is een speciale zoekmachine handig.

    Wat overigens ook een manier is, is om (delen) van de teksten op een site te zetten en dan copycat te gebruiken.


    1 juli 2008 om 04:18
    Jacobien

    sorry, bedoelde copyscape ipv copycat


    1 juli 2008 om 04:27
    Feeder

    Hoe werkt dat dan Jacobien, dat copyscape?


    1 juli 2008 om 05:10
    Roy Huiskes

    gewoon even naar copyscape.com gaan. 😉


    1 juli 2008 om 05:12
    Mathijs vd Kooi

    Je zoekt inderdaad maar op enkele woorden, terwijl uit het gehele artikel zinnen gehaald kunnen worden. Met een automatisch systeem scan je het internet een stuk beter. Goed initiatief van NVJ.


    1 juli 2008 om 05:14
    Damiaan van Eeten

    Beste Karel,

    Ter beantwoording van jouw vragen het volgende. De NVJ ontwikkelt de zoekdienst in samenwerking met Ephorus, een bedrijf dat software aan onderwijsinstellingen levert om plagiaat op te sporen. De software wordt aangepast aan de wensen van de NVJ-leden, die er gratis gebruik van kunnen maken. Een van de voordelen van de dienst van de NVJ is dat van de gescande artikelen rapportages worden opgemaakt, waardoor men direct kan zien welke gedeeltes zijn overgenomen. Bij de 30% van internet die niet doorzocht wordt, dien je te denken aan bepaalde databanken, waarvan de informatie niet doorzoekbaar is.

    Met vriendelijke groet,

    Damiaan van Eeten


    1 juli 2008 om 08:51
    Feeder

    @Damiaan erg leuk dat je zo uitgebreid reageert, dankjewel voor de toelichting.


    1 juli 2008 om 09:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!