Online verzekeren is de laatste tijd een hot item. We zien veel marktintroducties en grote campagnes in deze branche. De reden is dat verzekeren het tweede internetproduct is (na reizen) wat de omzet betreft. En gezien het enorme succes van internetbankieren, lijkt de verdere opmars van online verzekeren niet te stuiten.
Online verzekeren is een zeer concurrerende markt. Het Verbond van Verzekeraars spreekt van “de stevige (prijs)concurrentie in verzadigde markten”. Als je op vergelijkingssites op zoek gaat naar een voordelige autoverzekering, dan krijg je meer dan 90 aanbieders te zien. En als je ‘autoverzekering’ in Google intypt, zie je circa 100 advertenties. De vraag is of de markt groot genoeg is voor meer dan honderd aanbieders? En wat moet een online verzekeraar doen om op te vallen in deze verzadigde markt?
De markt is zeker groot genoeg en blijft groeien. De omzet uit online verkochte verzekeringen was € 165 mln. in de 1e helft van 2007. Dit is € 20 mln. meer dan in de eerste zes maanden van 2006 (bron: Thuiswinkel Monitor 2007). Op jaarbasis zal de omzet circa 330 miljoen bedragen, wat een fractie is van de totale premieomzet van de branche. Volgens het Verbond van Verzekeraars bedroeg de totale premieomzet in schadeverzekeringen 11,5 miljard euro in 2006 (dit zijn zowel particuliere als bedrijfsverzekeringen; zorgverzekeringen zijn niet meegerekend).
De markt voor online verzekeren blijft zeker groeien omdat steeds meer mensen online gaan winkelen – circa 800.000 Nederlanders hebben in de eerste 6 maanden van 2007 voor het eerst iets online gekocht. Een andere reden voor de groei is dat steeds meer consumenten verzekeringen als een commodity zien. Verzekeren moet je immers zelf kunnen, net als internetbankieren.
Vandaar dat offline intermediairs (bank- en assurantiekantoren) hun marktaandeel verliezen aan online verzekeraars (direct writers én internet winkels van de intermediairs zelf). Dit vormt een grote bedreiging voor de verzekeringsmaatschappijen die hun diensten via het intermediair-netwerk verkopen. Daarom lanceren ze hun eigen online winkels, meestal onder een nieuw label - Ditzo van Fortis, Allsecur van Allianz, Proteq van SNS Reaal etc. Op deze manier willen grote bankverzekeraars kannibalisatie voorkomen van hun vertrouwde verkoopkanaal. Deze ontwikkeling is vergelijkbaar met de witgoedmarkt – online winkels winnen terrein ten koste van fysieke winkels, en grote merken moeten steeds meer rekening houden met het online distributiekanaal en vergelijkingssites.
Om succesvol te zijn moet de online verzekeraar natuurlijk weten wat online consumenten beweegt. De online klanten willen vooral scherpe prijs en topdekking (zeer voorspelbaar:-). Volgens de CVS Consumentenmonitor van 2007 vindt 58% van de ondervraagde Nederlanders dat ze “te veel betalen voor hun verzekeringen”. Consumenten denken dat verzekeraars ongeveer 31 cent verdienen aan elke euro premie. De belangrijkste redenen om over te stappen zijn lagere prijzen bij andere aanbieders, slechte schadeafhandeling bij de huidige verzekeraar en wijzigingen in persoonlijke omstandigheden zoals kinderen krijgen, samenwonen en verhuizen (bron: eigen onderzoek i.o.v. VrijVerzekerd).
Wellicht kan het inspelen op veranderende persoonlijke omstandigheden kansen bieden voor nieuwe online verzekeraars. Want online advies naar aanleiding van Life Events (veranderingen in je persoonlijke situatie) wordt nog te weinig gegeven. Terwijl dit vrij eenvoudig te doen is voor bv. gevolgen van verhuizing op je woonhuisverzekering.
De zoektocht van online consumenten naar de laagste prijs in de verzadigde markt zorgt ervoor dat de macht van vergelijkingssites blijft groeien. Niet alleen consumenten maar ook bedrijven zullen steeds vaker hun verzekeringen online gaan afsluiten. Dit biedt kansen voor de vergelijkingssites die op bedrijven en bedrijfsverzekeringen zijn gericht.
In de oerwoud van honderden aanbieders zijn naamsbekendheid en betrouwbaarheid essentieel. De belangrijkste drempel om over te stappen voor de ondervraagde consumenten was ook het vertrouwen in de nieuwe verzekeraar (dekking, schadeafhandeling en reputatie). Daarom vragen we ons af of het noodzakelijk was voor Fortis om zijn internetverzekeraar onder een nieuwe merknaam in de markt te zetten. De marktintroductie campagne van Ditzo kost miljoenen en het opbouwen van betrouwbare reputatie duurt nog jaren. Wellicht zal ING het anders doen - geen nieuw merk introduceren maar één van de bestaande labels van de ING Groep gebruiken voor de nieuwe online verzekeringswinkel.
Dit waren onze bevindingen. We zijn zeer benieuwd naar jullie inzichten en ideeën.