SlideshareReview (20): Advertising is dead

SlideshareReview (20): Advertising is dead
, Gemeente Nijmegen


Vraag 1: Zet op volgorde van de hoogste naar de laagste Return on Investment (in 2007): seo, contextual targetting, behavioral targetting, paid search ads, banner-ads, text-link ads, rich media ads, pop-up, e-mail marketing?

Antwoord: Zie slide 28. De top 3 is: seo, behavioral targeting, e-mail marketing.

Vraag 2: Wat zijn de 3 grootste dalers van deze lijst?
Antwoord: Op 1 staan rich media ads, op 2 paid search en op 3 contextual targeting. Deze zijn op hun hoogtepunt heen en hebben steeds minder effect.

Vraag 3: Wat is het meest van invloed op de aankoop van elektronische apparaten: internet, coupons in kranten of mond-op mond reclame van familie en vrienden?
Antwoord: Sorry, geen van allen, het is de verkoper in de winkel en een demonstratie van het apparaat aldaar.

Bovenstaande antwoorden demonstreren de ontwikkeling in het effect van adverteren. Consumenten worden steeds ongevoeliger voor de overdosis aan commerciële informatie. Ik heb wel eens gehoord dat je bent blootgesteld aan 4000 boodschappen per dag waarvan je er slechts 4 onthoudt. Hoe krijg je als adverteerder nog aandacht? Stefan Kolle van futurelab introduceert het Attraction model:  Reputation X Relevance X Engagement = €€€

De reputatie ontstaat op basis van de ervaringen van klanten en hoe(veel) ze daarover praten met elkaar. Online is dit een heel boeiend fenomeen omdat door social reviews de reputatie veel dynamischer is dan vroeger.

Relevantie is werkelijk iets bieden waar je klant behoefte aan heeft. Dan moet je je klant goed kennen en iets bieden dat interessant is in plaats van irritant. Engagement gaat over betrokkenheid van je klanten bij jouw merk. Het gaat over contact met je klant, over de relatie die je met je klant opbouwt (de customer lifecycle) en over wat echt betrokken klanten voor jouw merk betekenen: het worden ambassadeurs. De net promotor score is een instrument om die betrokkenheid te meten. Het geeft de kans aan dat iemand jouw merk aanbeveelt aan een ander. Dit is mond-op-mond reclame en dat is 5 keer effectiever dan een verkooppraatje. Behalve bij electronische apparaten dan, daar blijft de verkoper van grote invloed.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Mooi verhaal.

  Het antwoord op vraag 1 staat trouwens op slide 26, niet op slide 28. En als specialist op het gebied van emailmarketing kunnen we ons hier wel in vinden ;)

  geplaatst op
 • Recente update van 'Most Influential Media' in Duitsland, Japan, UK, US en Barzilië volgens eMarketer (12 januari 2009):

  1. TV
  2. Magazines
  3. Online
  4. Krant
  5. Radio
  6. Outdoor
  7. Social networking sites
  8. Theater
  9. DVD
  10. Blog
  11. Video Game
  12. Mobiele telefoon
  13 Virtuele werelden

  geplaatst op
 • @Hans van der Mey:

  'Influential' betekent hier: invloed op de online aankoopbeslising. En het onderzoek is uitgevoerd door Deloitte (eMarketer strijkt dus met de eer).

  geplaatst op
 • Allereerst mijn complimenten - je hebt zonder de twee uur durende presentatie een goed deel van de essentie te pakken.
  Wat echter zonder de presentatie niet helemaal doorkomt, is dat ik met name inga op het feit dat *elk* nieuw reclame medium binnen de kortste keren onderuitgehaald wordt door overdreven/onachtzaam gebruik. Ik geef dus niet zozeer een argument 'deze moet je nu gebruiken', maar 'ok, dus nu is Social Media hot? Wacht maar af, over twee jaar is het weer een zooitje omdat de marketers zich er als lemmingen instorten, en het publiek het snel zat wordt, en blind wordt voor weer een vorm van reclame'.
  De electronische apparatuur is overigens maar een willekeurig voorbeeld, we zien de grote invloed van verkopers, demonstraties en aanbevelingen in alle industrieen terug.

  Maar vooral - bedankt voor de aandacht :)

  geplaatst op
 • Bedankt Stefan, wist niet dat je een hollander was. Wat je uiteenzet lijkt op de hype cycle.

  geplaatst op
 • In zekere zin heb ik het over de hypecycle van adverteren, inderdaad. Maar ja, dat is maar een onderwerp ter introductie, niet waar de presentatie uiteindelijk over gaat - want dat is idd Reputation, Relevance & Engagement.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.