SlideshareReview (20): Advertising is dead

22 januari 2009, 11:58

Vraag 1: Zet op volgorde van de hoogste naar de laagste Return on Investment (in 2007): seo, contextual targetting, behavioral targetting, paid search ads, banner-ads, text-link ads, rich media ads, pop-up, e-mail marketing?

Antwoord: Zie slide 28. De top 3 is: seo, behavioral targeting, e-mail marketing.

Vraag 2: Wat zijn de 3 grootste dalers van deze lijst?

Antwoord: Op 1 staan rich media ads, op 2 paid search en op 3 contextual targeting. Deze zijn op hun hoogtepunt heen en hebben steeds minder effect.

Vraag 3: Wat is het meest van invloed op de aankoop van elektronische apparaten: internet, coupons in kranten of mond-op mond reclame van familie en vrienden?

Antwoord: Sorry, geen van allen, het is de verkoper in de winkel en een demonstratie van het apparaat aldaar.

Bovenstaande antwoorden demonstreren de ontwikkeling in het effect van adverteren. Consumenten worden steeds ongevoeliger voor de overdosis aan commerciële informatie. Ik heb wel eens gehoord dat je bent blootgesteld aan 4000 boodschappen per dag waarvan je er slechts 4 onthoudt. Hoe krijg je als adverteerder nog aandacht? Stefan Kolle van futurelab introduceert het Attraction model: Reputation X Relevance X Engagement = €€€

De reputatie ontstaat op basis van de ervaringen van klanten en hoe(veel) ze daarover praten met elkaar. Online is dit een heel boeiend fenomeen omdat door social reviews de reputatie veel dynamischer is dan vroeger.

Relevantie is werkelijk iets bieden waar je klant behoefte aan heeft. Dan moet je je klant goed kennen en iets bieden dat interessant is in plaats van irritant. Engagement gaat over betrokkenheid van je klanten bij jouw merk. Het gaat over contact met je klant, over de relatie die je met je klant opbouwt (de customer lifecycle) en over wat echt betrokken klanten voor jouw merk betekenen: het worden ambassadeurs. De net promotor score is een instrument om die betrokkenheid te meten. Het geeft de kans aan dat iemand jouw merk aanbeveelt aan een ander. Dit is mond-op-mond reclame en dat is 5 keer effectiever dan een verkooppraatje. Behalve bij electronische apparaten dan, daar blijft de verkoper van grote invloed.

Structurerend en inspirerend met een zachte G. Beschikt over een stevige basis op het gebied van multichanneling en CRM (de twee hangen nu eenmaal sterk samen) door 10 jaar werkervaring bij ING in de functies Project & Changemanagement, Sales Support en Innovation. Aangevuld met 1 jaar ervaring in de online media. Nu manager bij de Gemeente Nijmegen.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Rick van Dijk

  Mooi verhaal.

  Het antwoord op vraag 1 staat trouwens op slide 26, niet op slide 28. En als specialist op het gebied van emailmarketing kunnen we ons hier wel in vinden 😉


  22 januari 2009 om 12:20
  Rogier Kuipers

  @Hans van der Mey:

  ‘Influential’ betekent hier: invloed op de online aankoopbeslising. En het onderzoek is uitgevoerd door Deloitte (eMarketer strijkt dus met de eer).


  23 januari 2009 om 15:51
  Stefan Kolle

  Allereerst mijn complimenten – je hebt zonder de twee uur durende presentatie een goed deel van de essentie te pakken.

  Wat echter zonder de presentatie niet helemaal doorkomt, is dat ik met name inga op het feit dat *elk* nieuw reclame medium binnen de kortste keren onderuitgehaald wordt door overdreven/onachtzaam gebruik. Ik geef dus niet zozeer een argument ‘deze moet je nu gebruiken’, maar ‘ok, dus nu is Social Media hot? Wacht maar af, over twee jaar is het weer een zooitje omdat de marketers zich er als lemmingen instorten, en het publiek het snel zat wordt, en blind wordt voor weer een vorm van reclame’.

  De electronische apparatuur is overigens maar een willekeurig voorbeeld, we zien de grote invloed van verkopers, demonstraties en aanbevelingen in alle industrieen terug.

  Maar vooral – bedankt voor de aandacht 🙂


  27 januari 2009 om 17:19
  CaroleDerks

  Bedankt Stefan, wist niet dat je een hollander was. Wat je uiteenzet lijkt op de hype cycle.


  27 januari 2009 om 19:07
  Stefan Kolle

  In zekere zin heb ik het over de hypecycle van adverteren, inderdaad. Maar ja, dat is maar een onderwerp ter introductie, niet waar de presentatie uiteindelijk over gaat – want dat is idd Reputation, Relevance & Engagement.


  27 januari 2009 om 19:58

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!